събота, 26 ноември 2016 г.

Почина Фидел Кастро

Почина бившият кубински лидер Фидел Кастро. Информацията е потвърдена от брата на политика Раул Кастро. В национален ефир той обяви загубата с думите: ”Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер в дома си.”

"Команданте" отпразнува своя 90-ти юбилей през август тази година.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. Той става секретар на Кубинската комунистическата партия и променя системата на страната в еднопартийна социалистическа република.
Фидел Кастро: Идеите на кубинските комунисти ще останат и след смъртта ми. Това заяви лидерът на кубинската революция на конгрес на Комунистическата партия на Куба.

Кастро беше начело на Куба 49 години и така стана третият най-дълго управлявал държавен глава след кралица Елизабет Втора и краля на Тайланд. Със смес от харизма и желязна воля той беше и една от водещите фигури в Студената война, демонизиран от САЩ и съюзниците, но възхваляван от социалистическите режими най-вече в Латинска Америка и Африка.

Съюзът му с Москва довежда до Карибската криза през 1962 г. Счита се, че 13-те дни на напрежение между САЩ и СССР са били моментът когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърли правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

Любопитен факт е, че бившият кубински лидер държи рекорда за най-дългата реч в Обединените нации – 4 часа и 29 минути на 26 септември 1960 г.