петък, 25 ноември 2016 г.

Плевнелиев свиква КСНС

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 29 ноември. То ще започне в 10 ч. и ще се проведе в президентството, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Темата на заседанието на КСНС е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". Избраният за президент Румен Радев също е сред поканените да участва в разговорите, се уточнява в съобщението.

До свикването на Консултативния съвет се стигна след подадената оставка на правителството. Плевнелиев проведе серия от срещи с лидерите на всички парламентарно представени партии, за да види дали има готовност и възможност да се сформира нов кабинет в рамките на действащия парламент и да се намери решение как правителствената криза да не прерасне в парламентарна.

Двете най-големи партии в Народното събрание ГЕРБ и БСП твърдо заявиха, че не искат да вземат мандата, за да съставят нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Готовност да се опита да направи правителство изрази единствено Патриотичният фронт.
Избраният за президент Румен Радев от своя страна заяви, че остава на Плевнелиев сформирането на служебно правителство.