четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Няма кой да внесе мажоритарния вот на Мая като закон

Партиите ще пратят хора на дискусията на Слави, но ще правят свое обсъждане в НС Нито една политическа сила не желае за момента да се ангажира и да внесе като проектозакон предложенията на омбудсмана Мая Манолова за мажоритарния вот. Това стана ясно в кулоарите на парламента в сряда.

Два дни по-рано Манолова внесе до председателя на НС Цецка Цачева идеите си за промяна в изборната система, придружавана от хора от екипа на Слави Трифонов - инициатори на референдума, който бе подкрепен от 2,5 млн. души. Водещият кани на среща днес партийните лидери, за да кажат ясно какво ще правят. Те обещаха да пратят хора и в НДК, където ги чака Слави, но се готвят за свой дебат в парламента - правната комисия ще инициира широко обсъждане на изборните правила и вариантите за въвеждане на мажоритарен вот.

Това е било договорено на Председателски съвет на НС, обяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Едва след него партията ще да реши дали да внесе свой проект, или ще подкрепи този на Манолова.

Цветанов напомни, че омбудсманът няма законодателна инициатива. Затова шефът на правната комисия Данаил Кирилов подготвял анализ за необходимите промени и въвеждането на мажоритарния вот.