събота, 26 ноември 2016 г.

"Договор за нова българска република" предложи лидерът на ДСБ Радан Кънев

"Договор за нова българска република" предложи лидерът на ДСБ Радан Кънев на съпартийците си в края на речта си пред Националното съвещание, което се провежда днес и утре във Велико Търново. Целта - обединение на свободните хора, на демократите, предприемачите в "съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за Трета българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност". 

В проекта на документа има 7 точки, сред които постигане на върховенство на закона, учредяване на независима прокуратура, силна България в НАТО, парите и данъците на гражданите да остават при тях - в общините, в които живеят, в училищата на децата им, всеки да има свобода на развитие с работа и качества, а не според партийната принадлежност, опазване на природата. Документът завършва с думите:

"Ние сме наследници на политическа традиция, която в най-тежките мигове за нацията е обединявала мнозинството от българите за борба и промяна, а не е търсила компромис с причинителите на страховете и бедите на българите.

Точно сега е времето, когато мнозинството трябва да се обедини зад простия идеал, завещан от Васил Левски: “Свобода и всекиму своето".


Пред съпартийците си Кънев припомни в началото на речта си, че времето за приказни е минало, а и ДСБ още на Националното събрание през лятото даде мандат на ръководството си за две неща - издигане на общ кандидат за президент на Реформаторския блок, който да е алтернатива на модела на управление на Бойко Борисов и гарант за геополитическата ориентация, националната сигурност и съдебната реформа. И второ - мандат за последно усилие за организационно обединение на Реформаторския блок.

"Успяхме само в първата задача – успяхме да издигнахме силен и достоен кандидат за президент - заяви Кънев и благодари за пореден път на Трайчо Трайков за смелостта и усилията. Самият той също бе в залата. Лидерът на ДСБ продължи:

"Очаквано, не успяхме във втората задача. Желанието на повечето лидери в Блока да участват във властта на всяка цена, остави коалицията разделена и подчинена на волята на Борисов".
Кънев очерта и какво според него трябва да последва оттук нататък:

Днес пътят е ясен: Нашата задача е да вградим протестната енергия на българските граждани, която изминалите президентски избори и референдум показаха, в усилие за мир, богатство и градеж. Да обединим българите за коренна промяна, а не за разрушение, защото тази протестна енергия може да бъде и разрушителна, да ги обединим за същинско приемане на европейските ценности, които бяха похабени от поредица корумпирани и компрометирани управления, а не за тяхното отхвърляне. Ценностите на Европа никога не са били приложени в България, че да ги отхвърлим. Трябва да бъдат приложени.
По думите на лидера на ДСБ свободните хора и демократи нямат място редом до лидери, за които властта е на всяка цена, защото именно власт на всяка цена води до провал.

"Зоват ни за общ фронт срещу БСП и ДПС. Общ фронт на бацилите не може да спре инфекцията. Ние имаме проблем с хора, които за властта са готови на всичко. И те са и в ГЕРБ, и в БСП, и в ДПС, а доскоро имаше такива и в нашите редици. Докато за някои властта е всичко - тя е нищо за българските граждани и трябва да го осъзнаем. Хора, които са готови на всичко в името на властта не могат да се справят с огромните рискове пред националната сигурност и пред вътрешно разложение на институциите", заяви той и даде пример с последните събития в Харманли, които са олицетворили разпада.
Според Кънев няма как в името на справянето с рисковете да се върви редом с политици, които в името на властта са готови във всеки момент да поставят интереса си за следващите избори пред обществения интерес. Визираше и Бойко Борисов, когото описа така:

"С човека, който щом загуби президентските избори хвърли кърпата, за да се представи възможно по-добре на парламентарните избори и прави това нещо за четвърти път в кариерата си няма как да се преборим със задаващите се предизвикателства и опасности. Извинявайте, но не виждам как Булката-беглец може да ни спаси от тях."
Лидерът на ДСБ продължи със задачите:

"Днес нашата задача е да отрежем дебелата свинска опашка на властта, която само расте и дебелее не в продължение на 27 години, а на пълни 70 години. И това може да стане със смелост, а не с конформизъм. Това не може да стане с Реформаторски блок на Кунева и Лукарски и с ГЕРБ на Цветанов и Борисов.

Но трябва да сме наясно, че може да стане със стотиците и хилядите хора, които са гласували за тях. Защото те са гласували за добро, но са били излъгани.
Радан Кънев обаче предупреди и за друга тенденция, различна от тази за "фронт на бацилите" - тази на затварянето в черупката.

Приятели, ние сме наследници на политическа традиция, която изисква смелост и големи цели.

Амбицията на всеки лидер на дясното в България може и трябва да бъде само една - рано или късно да заеме министър-председателския пост в Републиката. Ако един лидер ви се вижда малък за тази цел - сменете лидера. Но, моля ви, не смалявайте амбициите си.

Нашите цели изискват ново политическо обединение - съюз между всички българи, които искат промяна, а не съюз като партийна коалиция. Обединение на свободните българи около ценности и цели, които да прекратят 70-годишната традиция България да е подчинена на партийни обръчи и чужди интереси.
След това Кънев предложи и формата на това обединение под формата на Хартата - Договор за нова Република.