петък, 25 ноември 2016 г.

Харманли: Над 400 мигранти са арестувани, 24 полицаи са пострадали

Обстановката в бежанския център в Харманли се нормализира след безредиците, които избухнаха в четвъртък и продължиха и през нощта.

Над 400 мигранти са задържани за вандалските прояви. Пострадали са 24 полицаи, най-тежкият от които има счупване на ръка.

Образувани са две досъдебни производства за безредиците, съобщи МВР.

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения, каза премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в лагера в Харманли през нощта след възникналите безредици.

Борисов предупреди да се внимава с призивите за саморазправа, защото след такива прояви обикновено следва терористичен акт.

"Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки... Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението", каза премиерът в оставка.

Председателят на Агенцията за бежанците Петя Парванова направи връзка на мигрантски протести в чужбина и у нас. "Така е било, когато Кале се запали - и в Харманли имаше инцидент, когато в Германия имаше инцидент и тук имаше. Вчера се запали остров Лесбос, сега и тук. Очевидно имат връзка помежду си", каза Първанова пред бТВ.

Екстрадиране на афганистанците

Размириците в лагера в Харманли са предизвикани предимно от афганистанците. "Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват", каза премиерът в оставка.

Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент Борисов посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. "Всеки от тях държи мобилен телефон", отбеляза Борисов.

"С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки", допълни той.

Според Петя Първанова в лагера в Харманли се е създало изкуствено напрежение.

През декември започва екстрадицията на афганистанците. Вече има поръчан самолет за Кабул, съобщи Борисов.

Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност, каза премиерът в оставка.

Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип, каза Борисов.

Лагерът в Харманли е като след бомбардировка

След размириците лагерът в Харманли и сериозно повреден. Нанесени са значителни материални щети, каза Петя Първанова. По думите на Борисов няма нито един здрав прозорец.

По време на бунта мигранти чупиха прозорци, местиха контейнери и палиха пожари. Стигна се и до атаки срещу органите на реда.

В момента в центъра в Харманли има около 2700 души, каза Първанова. Те са разделени по националност, за да не се стига отново до сблъсъци. От дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци, каза Първанова.

Децата в лагера в Харманли са около 600, жените – 400 - 500.Тяхната безопасност е осигурена, посочи Първанова.

Тя съобщи, че в петък, събота и неделя ще се работи в ситуация на спешност за да се оправят прозорците и мигрантите да са на топло. Ще бъдат доставени и легла.

Имало ли е полицейско насилие?

За справяне с разбунтуваните бежанци са били използвани гумени и халосни патрони, както и водно оръдие.

Около 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група, каза Борисов и уточни, че го прави, защото е убеден, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната. Ще се пита и защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Това е разписано в закона в случаи на масови безредици, каза Борисов.

Доброволци в центъра за бежанци вече разпространиха във "Фейсбук" снимки на пребити мигранти. Те твърдят, че ранените не са участвали в бунта, а са били по стаите, където полицията ги е пребила.

Да си прехвърляме вини е безсмислено - 3000 бежанци за този град са прекалено много, каза Борисов.

По думите му инцидента в Харманли е ежедневие в Западна Европа.

"Войната в Сирия продължава, подобни гледки ще са чести. Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора. Нито огради ще ги спре тези хора, нито нищо. Това е съдбата на Европа...Докато великите сили не се разберат, ще е така, като виждам как в Алепо не е останала една сграда...", констатира Борисов.