сряда, 23 ноември 2016 г.

На тази дата: 23 ноември 1981г. Китай разрешава частния бизнес

23.11.1981г. в Китай е разрешен частния бизнес. Тогава най-бързо развиващата се икономика в света се ръководи от Китайската комунистическа партия. През годините лидери ѝ отпускат малко по-малко каишката, на която държат частния бизнес. Но никога дотолкова, че да му разрешат да определя правилата.

Днес в Китай държавните предприятия са все още повече от частните. Всяка педя земеделска земя е държавна. Партията продължава да изготвя 5-годишни икономически планове за развитие.

През 2013 г. Третият пленум на Китайската комунистическа партия, който очерта 60 задачи пред страната, които трябва да бъдат изпълнени до 2020 г. Посоките са били обмисляни седем месеца преди да се формулират като точки. Сред тях е решението печалбата на държавните предприятия да бъде облагана с 30% данък, с приходите от който да се финансират социални програми. Частните компании и институции ще бъдат насърчавани да основават болници, а на лекарите ще им бъде разрешено да работят в различни болници. Здравното осигуряване ще може да покрива посещения в частни лечебници. Партията ще разреши на семействата, при които единият родител няма братя или сестри, да имат право да отглеждат две деца. Ще бъде премахната политиката на трудовите лагери, в които полицията може да въдворява хора без съдебно решение. ККП ще остави пазарът да определя цените и ще направи промени в ценообразуването на водата, природния газ, петрола, електричеството, транспорта и телекомуникациите и т.н.