четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Парламентът гласува 2000 лв. глоба за комунистическа пропаганда

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Според промените държавни и местни управници и физически лица трябва да премахнат от територията, на която са собственици, всички надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала.

Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Ако се поставят паметници, то е позволено, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване. В случай на нарушение глобата е 200 лева, а за юридически лица - 2000 лв. Според промените периодът 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г. трябва да влезе в учебниците и учебните помагала.
104 депутати подкрепиха промените, 46 бяха "против", а трима се въздържаха. Подкрепата дойде основно от ГЕРБ, ДПС и Реформаторски блок.

Гласуването бе предшествано от бурен дебат, започнал още вчера. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призна, че съжалява, че е приел едно неискрено извинение за Възродителния процес в миналия мандат, когато бе шеф на ДПС. Тогава лидерът на БСП Сергей Станишев се извини за този процес на голям митин на "Орлов мост", а Местан прие извинението с прегръдка и дори целувка. БСП и ДПС бяха коалиционни партньори в рамкте на кабинета на Пламен Орешарски.