петък, 23 септември 2016 г.

Македонски журналист брутално счупи паметна плоча на Каймакчалан

"Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот.

Мисијата комплетно завршена.

Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав".

Това е написал на профила си във Фейсбук Миленко Недялковски, македонски журналист. С тези думи той разказва за това как собственоръчно унищожава плоча, поставена на Каймакчалан по повод навършването на 100 години от една от най-големите битки, водени от българската армия през първата световна война. Недялковски е илюстрирал разказа си и със снимки.

През месец май военнослужещи от българската армия по собствена инициатива поставиха паметна плоча за "вечна слава и дълбок поклон пред героите от Българската армия, дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймакчалан през 1916 г.". Военният министър Николай Ненчев заяви, че ще награди тези военнослужещи.

Битката при Каймакчалан е една от най-големите битки на Солунския фронт през Първата световна война между войските Кралство Сърбия и Царство България. В тази битка сръбската армия дава огромни жертви.





Министърът на младежта и спорта Красен Кралев написа гневен пост в социалната мрежа по темата, която предизвика редица бурни коментари и може да предизвика международен скандал.