четвъртък, 29 септември 2016 г.

Кристалина Георгиева: За седмица трябва да свърша работата за година

"За седмица ще трябва да свърша работата, която другите кандидати свършиха за една година." Това заяви пред "Файненшъл таймс" Кристалина Георгиева, номинирана в сряда от българското правитерство за нов претендент за генерален секретар на ООН.

В статията под заглавие "Побутвана от Берлин, Георгиева скочи в състезанието за лидер на ООН" се казва, че на нея ѝ предстои трудна задача да събере подкрепа преди гласуването в Съвета за сигурност на 5 октомври, когато за пръв път страните с право на вот ще могат да покажат предпочитанията си.

Тя категорично отхвърля твърденията, че е можело да приеме номинация от друга страна: "Никога нито за секунда не бих си помислила за друг вариант, освен да бъда предложена от собствената ми държава."

Запитана кой от досегашните генерални секретари на световната организация ѝ допада, тя посочва Кофи Анан, "който също се включи в състезанието в последния момент". В неговия мандат бяха и Целите на хилядолетието за развитие, с които да се опита намаляване на бедността и предоставяне на основно образование за всички по света.

Георгиева се представя още като добър мениджър и способна да решава проблеми. Тя посочва, че с по-добро управление на ресурсите на ООН биха могли да се освободят до 1 млрд. долара за помощни програми.

След настойчиво питане какви са вижданията ѝ за Сирия, тя отвръща, че тази война показва колко е важно навреме да се обръща внимание на групировки като "Ислямска държава" и "Боко Харам". "Имало е случаи в миналото, когато въоръжени групировки са се сражавали докато свлатя правителството, стават легитимни преставители на страните си и идват да говорят пред ООН в Ню Йорк. Това е като шофирането – понякога трябва да хвърляш по едно око в огледалото за задно виждане, но преди всичко трябва да следиш пътя пред себе си."

"Файненшъл таймс" твърди, че преди номинацията на Георгиева е имало месеци на политически маневри от Берлин през София до Москва и че премиерът Бойко Борисов е взел решението отчасти по настояване на Берлин.

Тя има опит от Световната банка и в Европейската комисия и се вписва в профила на жена-кандидат от Източна Европа, но няма дипломатически опит и особено участие в уреждането на конфликти, казват дипломати пред изданието. Освен това в Европа някои правителствени представители не харесват спускането ѝ в последния момент с вероятна мисия да противостои на кандидати социалисти, какъвто е Антонио Гутериш, лидерът досега в гласуванията. В ООН по-малки държави не били доволни, че с късното включване тя си спестява продължителна и трудна кампания и това не помага на усилията изборът на генерален секретар да е по-прозрачен.