вторник, 23 август 2016 г.

Мутри пазят частния плаж на Доган

Охранители са завардили плажа „Росенец“ и не допускат обикновени хора до него.

Наблизо е грандиозното имение, което се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и което хората вече наричат „Догановите сараи“.

Сигнал за случващото се подаде бургаската Организация за закрила на българските граждани, след като преди седмици мъж отишъл до малката ивица с джет и бил изготен, защото зоната била „частна собственост“.

Мъже от организацията решават да проверят и отиват на плажа в неделя заедно с приятели. Опънали си хавлиите на пясъка и към тях се приближил мъж, който се представил за охранител.

Казал, че плажът е частен и трябва да си тръгнат. Отдръпнал се и започнал да говори по телефона. След 20–30 минути пристигнали още двама мъже. И те обяснили, че плажът е частен, че било забранено за външни и че „шефът щял да се ядоса“.

Мъжете не се представили, казали, че са към „служба“, без да конкретизират каква точно.

От организацията ще сигнализират институциите относно „частния плаж“.

Такъв не може да съществува, няма такова понятие, категорична бе и министърката на туризма Николина Ангелкова. Плажовете са държавна собственост, добави тя и увери, че сигналът ще бъде проверен.

Този, който е нарушил закона, ще понесе отговорността си. Ще започне процедура, за да може ивицата да бъде актувана като плаж. След това министерството ще може да го отдаде под наем или на концесия, каза още Ангелкова.

Ще бъде направена съвместна проверка с МРРБ, под чиято шапка е Агенцията по кадастър, за да се провери как точно е образувана ивицата (дали чрез естествен процес или изкуствено), да бъде нанесена в кадастралните карти и да се актува, за да може да се отдава под наем или на концесия.

Това трябва да е свързано и с осигуряване на свободен достъп на всички, които искат да посетят плажа до „Догановите сараи“.