понеделник, 22 август 2016 г.

Разбира се, че клошарят, който от 35 г. живее в единия от складовете, го е направил

Обвиниха клошаря Любо за палежа на тютюневите складове!


Докато цял Пловдив се тресе заради изгорените тютюневи складове - паметници на културата, се оказа, че вече има заподозрян и уличен в умишления палеж. Това е нашият стар познайник клошарят Любомир Данчев. 44-годишният мъж призна, че от 35 години живее на последния етаж на склада, откъдето тръгна огънят.

Непосредствено след пожара самият той заяви пред наш репортер, че огънят според него е умишлен, някой е запалил една от стаите. Той живеел в съседната! През 1979 година останал пълен сирак, без покрив над главата. "Оттогава живея там", разказва Данчев. Той работи в павилион наблизо и когато складът се запалил, бил на работа. "Обадиха ми се и веднага тръгнах насам. Сега вече съм без покрив", беше версията на Данчев.

В склада живеели и други клошари, но на първия етаж. В сградата не е имало нито ток, нито вода.

Ето и официалното съобщение от Прокуратурата:

Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 44-годишния Любомир Данчев от Пловдив, за това, че на 20 август 2016 г. е запалил сграда,  находяща се в Пловдив на ул. „Екзарх Йосиф" №13 със значителна стойност, собственост „Р.И.П.А." ООД - Пловдив. Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов", собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев", чийто собственик се установява, и на ул. „Г. М. Димитров", собственост на „Галакси Инвестмънт Груп" ООД – Пловдив. Пожарът е представлявал опасност за живеещите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се извършват процесуално-следствени действия – извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Предстои извършване на допълнителни огледи, които ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", като вероятно това ще стане във вторник или сряда. Назначена е  и в момента се изготвя пожаро-техническа експертиза за изясняване причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е започнал и възможността да се разпростре върху околните сгради.

Утре, 23 август 2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе работна среща в Пловдив с ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на ОД на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

Разследването е в активна начална фаза. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението.   

Обв. Любомир Данчев е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно.