четвъртък, 17 март 2016 г.

ГЕРБ поиска уволнение на всички хора от ДСБ

Депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Александър Ненков изчетоха остра декларация в Народното събрание, с която настояха Радан Кънев и ДСБ да изтеглят всичките си назначения от властта.

Те посочиха поименно министрите Петър Москов и Николай Ненчев, които очакват да напуснат постовете си. Все пак уточниха, че първо ще излсушат премиера Бойко Борисов, преди да имат окончателно становище.

Цвета Караянчева призова Реформаторския блок да избере свой единен лидер, да знае ГЕРБ с кого контактува и "за да спре тази мимикрия".

Депутатите очакват реакция от своя лидер и министър-председател - Бойко Борисов.

Караянчева и Ненков цитираха договор на "Терем" с адвокатската кантора на Радан Кънев на стойност 2000 лв. месечно.

ГЕРБ призова прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.

"ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание. Парламентарната група ще иска от него да ни обясни докога опозиционерите на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи техните лъжи. ПГ на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговите съпартийци".

Това заяви Караянчева.

Според нея Реформаторският блок трябва да има един лидер, който да носи отговорност за законодателните инициативи и гласуването.

"Настояваме Радан Кънев и ДСБ един път завинаги да се определят опозиция ли са или са част от управляващите. Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена", заяви Караянчева.

Тя отрече тонът на декларацията да е ултимативен. И допълни, че те са имали контакт с Борисов и той знае за техните намерения, а сега просто ги съобщават на медиите.

Карянчева поиска от премиера да бъде проверен договорът за адвокатски услуги между кантората на Кънев и дружество "Терем". Според нея от този договор кантората на Кънев получава по 2000 лв. на месец.

"Информацията, с която разполагаме е, че за 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 хил. лева, въпреки че дружеството има отделен юридически отдел", поясни Караянчева.

Найден Зеленогорски: Петър Москов и Николай Ненчев са министри на РБ, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме


Министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. Това каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пред журналисти във връзка с исканията на ПГ на ГЕРБ.

„Не съм чул всичко. Не знам за какви списъци става дума, но мога да коментирам само и единствено това, че министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок. Те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. За останалото няма как да коментирам“, заяви той.

Във връзка с искането на ГЕРБ за един председател на ПГ на Реформаторския блок, Зеленогорски заяви: „Единият е в мнозинството, другият е в опозиция. Оттук насетне правилата, които имаме в ПГ са ясни. Има двама съпредседатели, но все пак ще обсъдим този въпрос в изпълнителния съвет на блока.


Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока“, посочи Зеленогорски.

Обновена!