петък, 19 февруари 2016 г.

Разкрития: "Шпицкоманда" на Цацаров се използва за политически рекет

Технологията на “прокуратурата-бухалка” е лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие. При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа. Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата. Целият процес се контролира лично от Сотир Цацаров, на когото се отчитат пряко тези дела. Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”.

Всичко това можете да разберете от интервюто на следовател Бойко Атанасов от Следствен отдел към СГП, дадено за Биволъ. Атанасов жали пред ВСС разделението на сектори на следователите в Следствения отдел, което според него нарушава закона.

След съдиите и адвокатите, които застанаха зад съдебната реформа, това е първият глас от структурата на прокуратурата, който счупва омертата и казва “Царят е гол”. Ще го последват ли и други, в очакване на европейския борд над всесилния Цацаров? Или Атанасов на свой ред ще бъде опраскан, а другите ще наведат глави?

Бойко Атанасов : Значи, разпределението на делата в Софийска градска прокуратура става по съмнителен за Закона начин, с който са нарушени правата, правомощията на всички работещи следователи. Създадени са три сектора: Един сектор от 6-7 следователи, които се явяват нещо като шпицкоманда, на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати. Аз съм във “Втори сектор”,  там единствено има дадени като правомощия за разследване дела по чл. 212 ал. 5 (б.ред “За документна измама в особено големи размери”) и “Трети сектор”, който е предимно изграден и от най-много следователи, около 40, които разследват следствени поръчки. Това са делегации от страната, когато някой следовател не може да разпита свидетел от София, който е болен или възрастен, обикновено те разпитват, в единични случаи, делата, които им се дават за разследване са не повече от две до три на година, а това, че е създадена тази шпиц-команда от 5-6 следователи, които да разследват всичките дела, които са за възлагане на целия следствен отдел означава едно: нарушени са и техните права, те са претрупани с работа, те не знаят какво работят вече, личи по вида им, по медицинските, които представят непрекъснато, по ефективността им – те нямат такава.

Това е така нареченият отдел, създаден от Петьо Еврото. Той работеше заедно с неговия брат, по това време командирован, доколкото ми е известно, сега е титуляр в Софийска градска прокуратура и си работят заедно. Приятелката му, която също е следовател в този сектор, Първи сектор, Антонова, Оля Петрова Антонова. Тя, доколкото ми беше известно, като адвокат 2004 г. 23 декември в кабинета на тогавашния зам. директор Надежда Колева, заедно с Петьо Еврото, нали, Велков Петров, ми извършиха проверка. По това време тя беше адвокат. Но въпреки това беше доведена в кабинета на Надежда Колева, тогава  зам. директор, с екип от други зам. директори и ми ровиха по делата. Тогава трябваше да бъда уволнен.

Следва продължение...

ВИДЕО