събота, 27 юни 2015 г.

Германия разпродава гигантски комплекс от времето на Третия райх

Искате ли да притежавате апартамент на морето в най-големия строеж, извършен по времето на Третия райх?

От години германското правителство се опитва да се раздели с архитектурни реликви, построени по времето на Хитлер. Една от тях е гигантският почивен комплекс "Прора", разположен на остров Рюген в Балтийско море.

"Прора", наричан още и "Колосът", е панелен комплекс от осем идентични 6-етажни сгради, които се простират по протежение на почти 5-километрова ивица уникален плаж с фин, бял пясък. Няма шега, строежът е двойно по-дълъг от "Шан-з-Елизе".

Плажът
Издигнат е по програмата Kraft Durch Freude, (б.р., на немски "сила чрез радост"), по която се е предвиждало германските работници да отдъхват и спортуват. По план стаите му са били само с по две легла и умивалник, като баните и кухните са били общи.

Проектът е останал недовършен, като германското правителство се чуди какво да го прави. В едно от крилата работи младежки хостел, но две компании за недвижими имоти - Irisgerd и Prora Solitaire са се заели по-сериозно, като трансформират грозните блокове в хотели и спретнати апартаменти.
Останал недовършен, проектът никога не се е използвал по предназначение. По време на Втората световна война той е приютил бежанци от Хамбург и Източна Германия, докато Съюзниците са напредвали към Берлин. По-късно армията на ГДР го е използвала за обучение, като до 1991 г. е бил военна зона с ограничен достъп.

"Фасадата му е толкова монотонна че можете да ходите в продължение на половин час покрай комплекса и като обърнете поглед, да си мислите, че сте пак на същото място", пише в. "Гардиън" за строителното чудо.

Цените на апартаментите достигат до 700 000 евро, което е с около една трета под стойността на сходни имоти в региона. Но без нацистко минало.

Внимание! Гейовете тръгнаха из София

Стотици млади гейове и лесбийки в София се събраха за поредна година на шествието "София прайд", за да покажат различието.


Мнозинството присъстващи на гей парада са на видима възраст до 25 години. Шарени гримове, скъсани дънки, а някои от тях мъже, облечени с женски рокли и силен грим, характеризират днешния гей парад.










Този път като място на старта на своето шествие организаторите от „София прайд" избраха
Паметника на съветската армия и заградиха периметъра около него. Всеки участник в прайда трябваше да премине през пропускателен пункт, като получи от организаторите жълта лентичка за ръка с обяснението, че това е необходимо от съображения за сигурност.

















Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс бе сред хората, които дойдоха да дадат своята благословия за старта на тазгодишния гей парад в столицата пред Паметника на Съветската армия.

Гърците решиха да изтеглят референдума седмица по-рано. В момента всички гласуват електронно на банкоматите

Самолет кацна на летище "Хийтроу" след обявена извънредна ситуация на борда

Пътническият самолет, който рязко смени курса си по неизяснени причини над Централна Европа, е кацнал на летище „Хийтроу“ в Лондон, предаде информационния портал AirLife, цитиран от РИА Новости. На борда е била обявена извънредна ситуация.

"Борд KU118, който летеше от Ню Йорк за Кувейт, се приземи в Хийтроу. Шестима пасажери са отровени от храна", се казва в съобщението в Twitter AirLife.

В информацията се пояснява, че по време на полета над Белгия е била обявена извънредна ситуция, свързана с необходимостта от оказване на спешна медицинска помощ. 

Все още не се знае как толкова много хора наведнъж са получили хранително отравяне.

В същото време в Гърция

Намерението на гръцкия премиер Алексис Ципрас на 5 юли в страната да се проведе
референдум относно условията на международните кредитори накара хиляди гърци да се наредят на опашки пред банкоматите в Атина през изминалата нощ.

Правителството дава 45 хиляди за анкета в интернет

До 45 бона се готви да похарчи правителството за провеждането на анкети и проучвания в интернет на законопроекти за облекчаването на регулирането на инвестиционния процес, става ясно от обявена обществена поръчка.

Изпълнението й се финансира от европейските фондове.

В края на 2015 г. приключва старият програмен период, с което приключва и разходването на останалите евросредства от него, което очевидно кара администрацията да търси всякакви начини за усвояването на повече европейски пари.

Ненужното разходване на публични средства се потвърждава и от факта, че от години съществува нарочно създаден за целта Портал за обществени консултации www.strategy.bg), чиято задача е именно провеждането на проучвания и събирането на мнения от заинтересованите страни.

Единственото различно е, че изпълнителят на поръчката ще трябва да изпраща писма по електронната поща до определени таргет-групи, които имат интерес по даден законопроект и ще следи кои са тези, които са прочели съдържанието, но не са пожелали да отговорят на интереса на държавната администрация.

Срокът на изпълнение на работата ще е до 2 м. след представянето на даден законопроект. Броят на проектите за нормативни актове не е известен, което не изключва да се окажат само 2-3. Със сигурност е ясно, че проектът ще трябва да приключи, а парите усвоени до края на годината, заради изтичането на срока на допустимост по разходите на Оперативна програма „Административен капацитет“.

Гейове отцепват София

Осмият традиционен гей парад ще започне днес от 18 ч. от столичната Княжевска градина. Шествието ще мине през булевардите „Цар Освободител”, „Васил Левски”, „Дондуков” и ще стигне до пл. „Независимост”. Той трябва да приключи точно в 19 ч., обясниха от „Московска” 33.

Тазгодишното му издание е фокусирано върху дискриминацията спрямо хората с нетрадиционна сексуална ориентация в образователните институции. Организаторите смятат, че е редно по тези въпроси да се говори и в училище, за да бъде преодоляна скритата хомофобия, която те смятат, че съществува в страната ни. Прайдът, както още наричат гей парада, е подкрепен от посланиците на 18 западни държави у нас.

От 9 до 11 сутринта пък ще има анти гей парад под наслов „Бъди нормален!”. Протестиращите ще тръгнат от катедралата „Александър Невски” и ще минат по улиците „Оборище” и „Раковски”, за да стигнат до ъгъла на булевардите „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен”.

До кмета на София Йорданка Фандъкова са изпратени 4 декларации против провеждането на гей парада. Едната е от български интелектуалци, учени и издатели, две са от група граждани и една от „БГ Патриот”.

Ципрас свиква референдум на 5 юли за споразумението с кредиторите

Премиерът Алексис Ципрас обяви, че свиква референдум на 5 юли за това дали Гърция да приеме предложено от кредиторите споразумение, което да я спаси от фалит.

"Тези предложения, които ясно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство, показват, че целта на някои партньори и институции беше не жизнеспособно споразумение за всички страни, но вероятно унижението на цял народ", каза той в телевизионно обръщение към нацията.

Той го направи часове, след като отхвърли като "неадекватни" предложения, направени му днес от Еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) след среща на върха на ЕС в Брюксел. Освен програма за икономии, те включваха и спасително финансиране за 15,5 милиарда евро през идните пет месеца.

Гръцкото правителство ще поиска удължаване с няколко дни на сегашното споразумение за спасителни заеми срещу реформи, което изтича на 30 юни, каза Ципрас.

Преди да замине от белгийската столица днес, той обвини Европа, че изнудва страната му в нарушение на своите основополагащи принципи.

"Основополагащите принципи на Европейския съюз са демокрация, солидарност, равенство и взаимно зачитане. Той не почива на изнудване и ултиматуми", каза Ципрас пред журналисти. "Никой няма право да застрашава тези принципи".

Съобщението идва часове преди в Брюксел да се съберат финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) в последен опит за съгласие с Атина, което може да освободи спасителното финансиране за нея по текущата програма, което е замразено от миналия август.

Гръцкото правителство няколко пъти досега каза, че без него не може да плати следващата вноска от дълга си към МВФ от 1,6 милиарда евро, чийто падеж е в полунощ във вторник.

Ако страната се окаже в дефолт към МВФ, е заплашена от банкова криза и излизане от еврото с тежки последици за нея и за общата валута.

Европейски представител цитиран от "Дау Джоунс" отбеляза, че Ципрас кани гърците за гласуват за споразумение, което още не е постигнато. На масата на преговорите все още има само предложения. При това положение днешната Еврогрупа ще разглежда план "Б", т.е. как да предпазят гръцките банки от вече нарастващата паника. Атинският всекидневник "Вима" съобщи за "обсада" на автоматите за теглене на пари.

Правителството съобщи, че гръцките банки ще отворят нормално в понеделник, а в събота шефът на преговорния екип, вицепремиерът ЯнисДрагасакис, ще се срещне с председателя на Европейската централна банка Марио Драги.

Държавният министър Никос Папас, който е също част от преговорния екип, заяви, че очаква мнозинството от гърците да гласуват против споразумението.

Панос Каменос, лидер на "Независимите гърци", коалиционен партньор на управляващата крайнолява СИРИЗА, обяви, че ще призове избирателите си да гласуват с "не" в референдума. За същото се обяви нацистката "Златна зора", третата политическа сила в парламента.

На тази дата: 27 юни 1905 г. Екипажът на „Потьомкин“ въстава срещу офицерите си

На 27 юни 1905 г. моряците на броненосеца "Потьомкин", един от най-важните кораби на руския черноморски флот, въстава срещу репресивното отношение на офицерите си. Събитието е увековечено впоследствие от станалия класически филм на Сергей Айзенщайн и е митологизирано като прелюдия към болшевишката революция от 1917 г. Бунтът е организиран от социалдемократите, които се надяват през есента да въстанат едновременно екипажите на всички кораби от черноморския флот.

На "Потьомкин" събитията обаче започват по-рано, тъй като корабът е на учения и не може да координира действията си с останалите. Надигането е предизвикано от зам.-командира на кораба, който наложил сурови наказания на моряците, тъй като те отказали да ядат сервираното им развалено месо, и дори ги заплашил с екзекуция. В същото време дисциплината в руския военноморски флот е била изключително сурова, а моралът - крайно нисък вследствие на загубата на руско-японската война.

След началото на бунта са убити 7 от 18-те офицери на борда на "Потьомкин", включително кап. Евгений Голиков и заместникът му Иполит Гилярковски. Останалите са арестувани. Когато корабът пристига в Одеса, развял червен флаг, обаче се стига до разрив между моряците и вдигналите се на стачка работници, а властите вземат мерки, за да успокоят положението.

Когато разбира, че бунтът няма да се разрасне, "Потьомкин" отплава за Румъния и екипажът се предава на властите в Констанца. Повечето от моряците остават в страната до болшевишката революция от 1917 г., а румънските власти бързо връщат кораба на Русия.

Вицове, юни 2015 г.

Как се готвят за наводнението в Тайланд

СмЕх


Учител:
- Вашият син е многло зле с географията!
- Голяма работа. С нашите доходи няма да стигне далеч.

***

-Знаете ли защо Мишо Миков е насрочил пленума на БСП в неделя, а не в събота?
- Защото гей парадът е в събота и няма да има кворум

***

Баба молец към малкото молче:
- Дояж си чорапа, че довечера няма да те пусна да летиш около лампата!

***

Отец Кирил три години събираше дарения за нов параклис, но стигнаха само за ново Ауди.

***

Някога гърците разрушили Троя, Персия, Египет, Сирия, Финикия, Вавилон ... Ред е на Евросъюза.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 26 юни 2015 г.

САЩ узакони напълно гей браковете, дупе да ви яко

Еднополовите двойки имат конституционно право да сключват брак във всички Съединени американски щати. Това реши днес 

С 5 срещу 4 гласа, съдийте определиха, че няма легитимна причина хомосексуалните двойки да нямат право да стъпват в брак. Съдия Антъни Кенеди се включи към четиримата назначени от Демократите, които гласуваха със "за", с което узакони гей-браковете в останалите 14 щата, в които са все още забранени.

Гей двойките "искат равно достойнство в очите на закона", пише той. "Конституцията им дава това право."

Това решение е ключово в историята на човешките права в САЩ. Само преди 11 години Масачузец бе първият щат, позволил на хомосексуалните да се женят.

То обаче може да се сблъска с местна опозиция и да предизвика нови правни сблъсъци. Северна Каролина има нов закон, който позволява на съдебните служители да откажат признаването на еднополова гражданска церемония, например.

Утре българските гейове ще излязат на парад в София.

Цирк! Блатер шокира света: Не съм подал оставка, кандидатирам се отново

Президентът на ФИФА Сеп Блатер изненада света с изказване, че не е подал оставка. Швейцарецът, който сдаде поста си на 2 юни, сега се преобърна на 180 градуса, твърдейки че не е напускал. Нещо повече - Блатер дори ще се кандидатира за нов мандат.

"Не сте ме разбрали правилно, аз оставка не съм подавал. Просто предоставих мандата си на конгреса и той ще прецени какво да прави с него. Аз ще се кандидатирам на следващото събрание и хората, които ме избраха сега, ще решат дали да гласуват пак за мен”, заяви изненадващо Блатер пред за вестник "Блик". Ако бъде избран отново, това ще бъде негов шести мандат.

"Сега сме на среща в музей, но не мисля, че самият аз съм за музея. Имам още много работа за вършене и енергия за това", допълни швейцарецът.

Явно грандиозният корупционен скандал във ФИФА, който доведе до десетки арести, не се отразява на Блатер и той смята, че е достоен да продължи да ръководи световния футбол.

Терористи убиха 27 души в хотел в Тунис и 25 в Кувейт

Най-малко 27 души са убити при кървав терористичен акт в тунизийския курорт Сус, предаде Си Ен Ен.

Въоръжени лица са открили стрелба в прочутия тунизийски курорт, който се посещава от много чужденци. Те са атакували хотел "Риу Империал Мархаба". Ранени са поне 6 туристи.

За момента няма данни сред жертвите да има български граждани, заяви говорителят на външно министерство Бетина Жотева.
През март т.г. при терористична атака в мязей в столицата Тунис бяха застреляни 23-ма туристи.

Преди малко беше съобщено и за кървав атентат в Кувейт. Терористи от престъпната групировка “Ислямска държава” са нападнали столичната джамия “Ал имам ал Садек” по време на днешната петъчна молитва и са избили най-малко 13 души. Вярващите са отправяли молитви към Аллах през тази втора седмица на мюсюлманския рамадан. Джамията е шиитска, джихадистите от Ислямска държава са сунити. Това е първото нападение срещу шиити в Кувейт.

Обновена!

В същото време някъде в Каламици, Гърция!

Папараци снимаха Радан Кънев в баровския курорт Каламици в Гърция! Явно днес е решил да пропусне парламентарния контрол.

Един загинал и 10 ранени при атентат в газова фабрика във Франция

Един човек е убит, а други десет са ранени при предполагаем джихадистки атентат в промишлено предприятие във Франция, съобщават световните агенции.

Неизвестен нападател, носещ знамена на „Ислямска държава“, е предизвикал силен взрив. Атаката е извършена в завод на компанията „Еър продъктс“ в Сен Кентен Фалавие, департамента Изер, на няколко десетки километра от град Лион.

Заподозреният нападател е влязъл в завода и активирал няколко малки взривни устройства,
заяви източник, цитиран от АФП. 

Край завода е намерено обезглавено тяло, но властите не знаят дали човекът е бил убит там или тялото е пренесено от друго място. На оградата на завода пък е намерена глава на човек, покрита с надписи на арабски език, съобщават френски медии.
Извършителят на нападението е задържан.

Засега парижката прокуратура за борба с тероризма не е сезирана. Вътрешният министър Бернар Казньов ще посети завода още днес.

Прокуратурата отказа разследване по сигнал на Радан Кънев

По повод множество запитвания от представители на средствата за масова информация, пресцентърът на прокуратурата съобщава:

В Софийска градска прокуратура /СГП/ е постъпил сигнал от Радан Кънев – народен представител в 43- то Народно събрание, адресиран до главния прокурор. Сигналът бе разпространен в медиите.

В сигнала си г-н Кънев твърди, че е получил информация, че в гр.Варна, приближени до управляващите партии събирали пари от името на народни представители за търговия с влияние, като заявявали, че по този начин ще организират незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси. Народният представител получил информация, че името му било намесено в подобна схема, като лицата твърдели, че събират пари незаконно от негово име, които ще му бъдат предадени с цел да получат подкрепа в конкурс за нотариуси, организиран от министерство на правосъдието.

Софийска градска прокуратура е извършила проверка, в хода на която са снети обяснения от Радан Кънев. Единственото допълнено от г-н Кънев обстоятелство е, че е получил отразената в сигнала му информация от различни лица, които не познава и не може да посочи конкретно. Пояснил е също, че сигналът е целял предприемане на превантивни мерки от контролните органи за избягване на подобни схеми за измама.

От изложеното в сигнала и допълнителните обяснения не може да се направи извод за осъществено от обективна и от субективна страна престъпление „търговия с влияние“, тъй като не са предоставени каквито и да било данни да са предоставяни дар или облага на трето лице, което да осъществи целеното влияние при вземане на решение. По тези съображения, предвид липсата на данни за извършено престъпление от общ характер, включително и търговия с влияние, на 08.04.2015 г. СГП е отказала да образува досъдебно производство.

По преписката е извършен инстанционен контрол от Апелативна прокуратура-гр. София и с постановление от 19.06.2015 г. отказът на СГП да разпореди разследване по сигнала е потвърден.

Припомняме, че Радан Кънев подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който посочва, че името му е използвано за незаконно събиране на пари, с които ще се организира незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси

Според сигнала на Радан Кънев, събирането на пари става от приближени до управляващите лица във Варна, които събират пари не само от негово име, но и от името на други народни представители за търговия с влияние. Радан Кънев каза това в кулоарите на парламента. Получил е информация, че неговото име е замесено в подобна схема. Според информацията, която е получил сумите, които се събират от негово име са в размер на 200 000 лева. Кънев бе категоричен, че няма нищо общо със схемата и че това е търговия с влияние.

"Ислямска държава" влезе в сирийския град Кобани, убива жени и деца! Видео

Терористи от "Ислямска държава" отново влязоха в сирийския град Кобани и водят ожесточени боеве с кюрдски милиции, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Гардиън".

Сирийската държавна телевизия отбелязва, че ислямистите са навлезели от Турция. Анкара опровергава.

Градът, който се намира на турската граница, беше превзет от кюрдски сили през януари, след месеци на боеве с „Ислямска държава", които контролираха преди това населеното място. Сега терористичната организация предприе нова офанзива към Кобани, придружена от взривяване на кола бомба до границата, отбелязват от центъра.

Десетки са загинали, а най-малко 70 са ранени при експлозията и последвалите стълкновения. Сред ранените има много деца и жени.
Атентатор самоубиец от „Ислямска държава" се взриви в район, близо до границата с Турция. Ожесточени боеве избухнаха след това в центъра на града, има тела по улиците, подчертаха от центъра.

Представител на кюрдските милиции потвърди, че е взривен автомобил с експлозиви и че терористите са атакували града от три направления. В края на миналата година „Ислямска държава" се бори четири месеца преди да превземе Кобани, но кюрдските сили, подкрепяни от международната коалиция, си осигуриха контрола над града през януари след символична победа над джихадистите.
По-късно стана ясно, че втора бомба е била взривена в града.

Хиляди хора, които напуснаха града преди няколко месеца, се върнаха през последните седмици в Кобани.

ВИДЕО

Домусчиев: КЕВР защитава интересите на 20-30 души олигарси

Целта е не да се отлагат, а да се правят реформи. Независимо от срещите си и разговорите дори и с министър-председателя, ние, работодателските организации, решихме да направим протест. Това ще е ясен знак, който искаме да дадем, че реформите в енергетиката трябва да са ефективни. 25 години ни лъгаха и не видяхме реформа в енергетиката. Това заяви пред Нова телевизия председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Той посочи, че протестът, на който излизат бизнесът и над 1100 предприятия, е срещу липсата на реформи в енергетиката, протестът е срещу статуквото.

„Протестът ни е срещу всички тия, които са против реформата в енергетиката – 20-30 човека. Какво означава думичката олигарх – в случая това е бизнесмен, който се възползва от контактите си и в една такава среда, каквато е в България – на беззаконие и корупция, успява да се облагодетелства за сметка на бизнес и частни интереси”, заяви Домусчиев.
„Аз нито се занимавам със строителството на станции в метрото или на пречиствателни станции. Имам предвид хората, които стоят зад РЕИ-ата, зад топлофикациите. Тези хора разполагат с много сериозен ресурс и атакуват и нас, работодателските организации. Всеки знае, че в парламента има поне 20-на депутати, които не работят не за обществения интерес, а да облагодетелстват бизнеса, свързан със зелена енергия. Кой е този депутат, не е толкова важно, важното е, че ние плащаме тази енергия. Въпросът е трябва ли да дръпнем шалтера на тази скъпа енергия или не. Оттам нататък нас не ни интересува този човек, да ходи да си търси друг бизнес!”, категоричен бе шефът на КРИБ.

Разкрития: Секретна справка на ДС за уредени мачове ! Документи

Строго секретна справка – меморандум относно: Договорки на мачове, от които се облагодетелства. Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и е от 1984 г.

Съдържанието му представлява извлечения от събрани с технически средства (чрез подслушване) разговори между различни лица, свързани с българския футбол.
В документа на ДС се споменават отборите „Славия”, „Етър”, „Левски-Спартак”, „Осъм” – Ловеч, „Дунав” – Русе, ЖСК „Спартак” – Варна, „Локомотив” – Пловдив, „Тракия” – Пловдив”, ЦСКА, „Кремиковци” и „Академик” – София. Освен тях са засечени и имената на различни футболни съдии.

В записаните разговори става въпрос за уреждане на резултати от мачове в „А” и „Б” групи, както и за срещи от квалификациите за оставане в двете групи.
Данните са събрани чрез мероприятие „М-Родопи” (подслушване на домашен телефон) на обект „АМАТьОР” през май-юни 1984 г. Шесто управление констатира, че повече от разговорите потвърждават агентурно-оперативни данни по сигнална преписка „ЧЕРНИЯ” за уреждане на мачове от „А” и „Б” футболни групи.



















































































                                                                               
                                                                                              













На тази дата: 26 юни 1819 г. Британецът Денис Джонсън патентова велосипеда

1819 г. британецът Денис Джонсън патентова в Лондон велосипеда. Още на 6 април 1818 г. немският професор барон Карл Драйс фон Зауерброн демонстрира праобраза на изобретения от него велосипед. Той обаче не си дава сметка за стойността на своето изобретение и не го патентова. Затова година по-късно британецът Денис Джонсън свободно патентова велосипеда в Лондон.

Сведения за велосипеди до 1817 г. са съмнителни и в повечето случаи недостоверни. Едва през 19 в. техниката се развива до степен да направи възможно появяването на първите праобрази на велосипеда, които се наричат дрезини. Такова е и изобретението на барон Карл Драйс.

Първите прототипи приличат много на днешните велосипеди - имат кормило, но са с дървена рама и без педали. Велосипедът е вторият технически продукт за бита, пуснат в серийно производство, след шевната машина. За първи път се появява през 1817 г. в Манхайм и през 1818 г. в Париж. „Колоездачът” сяда на дървената рамка и след това тика колелото с помощта на краката си, като го насочва с помощта на кормилото.

След плътните гуми (1869) се появяват и пневматичните (1888). После двете колела стават с еднакъв диаметър. Въведени са колелата със спици. В 1880 г. швейцарският инженер Ханс Ренолд произвежда втулково-ролковата велосипедна верига в онзи й вид, който се използва и до днес. Първият български велосипед, наречен „паяк”, е направен през 1880 г. от Гено Стоянов - Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

Пощенските служби на много страни използват велосипеди от края на 19 в. Полицаите в много страни използват велосипеди за патрулиране из улици и паркове, особено в селските райони.

Велосипедите се използват и във военното дело. По време на война са използвани за предаване на важни съобщения или за разузнаване. По-късно ги използват при своите операции парашутисти, екипирани със сгъваеми велосипеди.

Първите гонки се организират почти веднага след изобретяване на велосипеда. През 90-те надбягванията стават много популярни и се провеждат в продължение на дни. Най-популярният и най-стар международен пробег е 1200-километровият „Париж-Брест-Париж”, проведен за първи път през 1891 г. Най-престижното велосипедно състезание е „Тур дьо Франс”, което се провежда от 1903 г.

Вицове, юни 2015 г.

Гледаме към светлото бъдеще...

СмЕх


Днес, в просъницата си помислих, че закъснявам за работа и внезапно се събудих, отворих очи и се успокоих - аз съм на работа!

***

68% от жените в САЩ страдат от затлъстяване.
Останалите 32% не страдат - те се харесват такива.

***

- Забравете всичко, което сте учили в университета, защото тук то няма да ви е нужно.
- Но аз не съм завършил университет.
- В такъв случай съжаляваме, но търсим хора с висше образование.

***

Докато ровичках в гардероба, намерих плик с пари, надписан от мъжа ми " За скъпата". С умиление прибавих още някой лев. На другия ден, тоя идиот купи гуми за колата...

***

–Ама скъпа, хайде успокой се бе, нищо страшно не е станало, просто Катето ти топлеше мястото в леглото...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Цитат на денят! Евродепутатът Ангел Джамбазки: Пред некъпаните холандци, немци и белгийци родният гаров циганин е цвете за мирисане

Зловонни приключения е имал евродепутатът Ангел Джамбазки на неназовано европейско
летище. Докато чака закъснелия си полет, той сподели във Фейсбук своите впечатления от първа ръка за хигиенните навици на европейците.

Ето какво написа Джамбазки:

„Ей така, без повод, да споделя наблюдения. По повод твърденията и смешките, как българите не сме се били къпали и сме си честитили банята и за неделните липси на топла вода в жилищните комплекси.

По принуда си дрема на едно летище за пореден път, защото самолета пак го нЕма. Преди малко пристигна полет от Мюнхен, пътниците насядаха наоколо и рЕзко ми се насълзиха очите. Не от роматника, от смрад. Повтарям, на летище съм, не в подлеза на Централна гара.

Ама няма такъв букет от аромати. Всичко, което можете и не можете да си представите. Кисело, солено, сладникаво, къри, чорапки всякакъв чешит и обикновени запотени холандски бюргери. Ма остро. Така горе - доле, по нос ги определям на около месец от банята. Цялата Европа е около мен. На талази.

И при това около мен са само стожери на културата и "европейските ценности" - холандци, немци, белгийци. Няма и един гаров циганин да поеме вината.
И в добавка - явно са дълбоко убедени, че колкото по-звучно и по-шумно и по-гръмотевично оповестяват храносмилателните си процеси, толкова повече точки печелят.

Точно пред мен един бюргер си пийва бира с вино, и хич му не е до бани и къпане. Осезаемо от месеци. Облечен е в традиционна носия - омазан костюм от изпращането на чичо Ади, бели чорапи (бели към 91-ва) и оръфани сандали, мърлява чанта. Току - що нададе такъв топовен салют, че не знам как не се разцепи.

Направо отлепи около педя, педя и половина от седалката. Като се разсее смога, ще ида да го поздравя. За постигнати достижения в индивидуално класиране, в тази оспорвана тук дисциплина.

Та така. Задушевно ми е едно такова. И ароматно. Та не ми се хвалете със автобус 79. Тук е недостижимо. Наредък. Не честита баня. Пожелавам им баня”.

Сензация или блъф? Откриха гроба на Боян Енравота – син на хан Омуртаг и внук на хан Крум

Гроб на княз от първото българско царство е открит тази сутрин при разкопки на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, съобщават от Националния исторически музей. Проучването е ръководено от проф. Павел Георгиев, който се натъкнал на съоръжението, иззидано от тухли, непосредствено под купола на кладенеца. Археологът предполага, че това е мартириума на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота.

Боян Енравота е син на хан Омуртаг и внук на хан Крум. През 832 г. след смъртта на баща си той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота признал, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките – „извън, но недалеч от крепостните стени“ през 832 г. Вместо Боян хан станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 837 г.

След него престола заел третият брат Персиан, който според проф. Георгиев към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията на Боян Енравота:

„Неслучайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I.

Този огромен храм е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.“.

 Съмнение обхвана българските учени след появата на новината!


Твърди се, че е открит „непосредствено под купола на кладенеца… луксозен гроб, изздан от тухли“, за който откривателят му проф. Павел Георгиев предполага, че е на Боян Енравота. Князът е бил посечен за това, че е християнин и е отказал да се отрече от вярата си. Осъден бил на смърт и посечен през 832 г. – както пише в хрониките – извън, но недалеч от крепостните стени.

Какви са научните доказателства обаче, че това е гробът на точно този княз? Има ли останки от скелет, посечен с меч, или надпис „Тук почива Боян Енравота“?
Реликва или просто гроб от преди Покръстването под църква в основите на Голямата базилика?

Явно е гроб на важна личност от времето, което посочва като датировка археологът. Както знаем – практика е да се погребват телата на значими покойници под църквите – под столичния храм „Света София“, например, са открити много гробници на знатни граждани на римска Сердика, в Търновската църква „Свети 40 мъченици“ има десетки гробове на значими през Второто българско царство особи, намерен бе дори пръстен-печат с надпис „Калоянов пръстен“…

Новооткритата гробница в Плиска е празна и с неясен контекст. Липсват конкретни доказателства, че е принадлежала или е посветена на посечения княз. Не съществуват и исторически източници, че Боян Енравота е бил погребан „символично“ под църква или в кладенец, нито край кладенец.

Неясно е защо в случая е решено да се вкара „малко бутафория“, защото твърденията, че е открит гробът на Боян Енравота, работят срещу историческата истина. Имаме хилядолетна история, с която можем да се гордеем, но нямаме нищо против да я компрометираме.

В същото време някъде в Брюксел

Казах преди малко на премиера Дейвид Камерън, че ни трябва помощ, за да се справим с вълната от бежанци, заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Веднага след срещата си с британския премиер българският министър-председател се отправи към срещата на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Гърция.

„Знаете, че като преградиха Средиземно море, където блокадата е доста сериозна, миграционният натиск се насочи през сухопътната граница и съответно през България”, обясни на журналистите Борисов.

Среден пръст от възрастна жена за изборните туристи! Видео

Грозна сцена засне камерата на Нова телевизия по време на полицейска акция в Горна Малина. Тя беше проведена по сигнал за рязък скок на адресните регистрации в определени населени места заради предстоящите местни избори. Един от проверените адреси беше на възрастна дама, в чиято къща са регистрирани 24 души.

С нецензурен жест Йона Йосифова от Горно Камарци показа на служител на реда, че информацията му не е вярна. „Това на полицията или на телевизията”, попита той развеселен.

Когато полицаят започна да й чете имената на регистрираните в къщата й лица, тя се вбеси още повече: „Абе човече, тия не ме карай да ги псувам”.

По думите на жената, синът й, който живее в София, я предупредил да внимава с изборите: „Ще дойдат хора, вика, които ще те тормозят. Ето, вие в момента ме тормозите”.

На въпрос на репортерка дали е възможно тъкмо синът й е да регистрирал пришълците, тя размаха пръст срещу микрофона: „Момиченце, моят син работи в София. Има магазин, има сервиз. Тон изобщо не се занимава с ку*венски номера. Внимавайте какво говорите и не ми обиждайте сина. Казвам ви, че моят син не е пу*ка”. Наложи се младата репортерка да прави забележка на възрастната жена за неприличния език.

Друг собственик с 10 „наематели” се оправда, че му били работници.

В село Макоцево пък населението се е утроило.

ВИДЕО

Цацаров: Малко повече уважение към хората с униформи!

Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемът с полицайката Ана Витанова е изкуствено създаден.

"Аз не казвам, че Витанова е мислила по най-правилния начин. Всеки греши, само че тя носи униформа. Нека проявим малко повече уважение към хората с униформи.“

Това заяви Цацаров по повод расистките коментари на полицай Витанова.

„Левски“ вече ще е "Леевски"

"Левски" вече не е собственост на Тодор Батков. Босът напусна надзорния съвет на "сините", а по-важното е, че предаде акциите си на трима души.
Единият от тях е адвокат Александър Ангелов. Той е адвокат и партньор на Делян Пеевски, представлявал семейството му при знакови сделки.

За присъствие на Делян Пеевски в "Левски" под една или друга форма се заговори още през миналата година, когато излязоха публикации, че "сините" са получили кредит, срещу който общо 42 процента от клуба са отишли в кипърската офшорка "Дигерасо Лимитед".

Заемът е отпуснат от приближената до Цветан Василев фирма "Билдинг рисорт", собственост на "Ареском", която от своя страна 100% принадлежи на Александър Радев.

Батков призна за заема, но не и за зависимост към Делян Пеевски.

През есента на миналата година Цветан Василев написа следното в едно от писанията си от Белград:

„Как г-н Батков е договорил с мен заем, при условие че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов. Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на „Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на „Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на „Левски" сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков?"

От изявлението на боса излиза, че Делян Пеевски е договарял заем към банката на Цветан Василев. Също така банкерът "върна топката" в полето на Батков за "подставените лица", като явно имаше предвид Пеевски и Александър Ангелов.

Филмът за Дядо Добри е готов!

Дългоочакваният филм за дядо Добри вече е факт! След няколко месеца снимки в цялата страна продуцентите от България, Германия и САЩ са готови с монтажа на лентата, която скоро трябва да се появи на екран. 

Филмът ще носи името The silent angel или "Мълчаливият ангел" и ще разказва за делото на живия светец от Байлово, "който иска да промени света".

За столетника ще говорят в продукцията дъщеря му Богдана, Симеон Сакскобургготски, както и редица негови приятели, роднини, съседи. И всичко това на фона на най-красивите кътчета на България.

СмЕх


Кметове с автомобили за над 100 бона

Кметове на малки общини са се обзавели с луксозни служебни автомобили за по над 100 000 лв., показва разследване на Нова тв, което ще бъде излъчено в пълен размер в неделя. То е направено на базата на справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки през последните 4 години. "Разследването не е правено на партиен признак, а следва списъка на агенцията", казва авторът му Васил Иванов.

Рекордьор по цена на служебен автомобил е кметът на община Балчик Николай Ангелов (б.р., независим, в момента е кандидат и за трети мандат), който се вози в луксозно БМВ за 150 000 лева с мощност от над 310 конски сили. Поръчката е направена по точно определени спецификации, на които отговаря само един модел на престижната германска марка.

"Въобще не смятам, че е неморално", казва Николай Ангелов пред Нова тв. На въпрос на Васил Иванов "Защо в спецификациите в обществената поръчка е заложена екстра "Многофункционален кожен волан с възможност за смяна на скоростите?", Ангелов отговаря така:

"Защото дава възможност за по-добра динамика."

А защо на кметът на Балчик му трябва кола с мощност над 310 конски сили?

"Защото така сме решили", отговаря кметът, според когото луксозната кола "говори добре" за общината.

Според Ангелов автомобилът бил много полезен при воденето на преговори и внушавал респект, иначе нямало да го допускат до някои паркинги.

Други общински кметове не са останали по-назад. Кметът на Созопол е с автомобил за 110 хил. лв., на Девня - с джип за 110 хил. лв., на Хитрино - също за 110 хил. лв., кметът на Козлево е броил 50 000 лв. за употребяван автомобил, неговият колега от Исперих е дал същата сума за БМВ Х6 втора ръка.

На тази дата: 25 юни 1876 г. Американската кавалерия е разбита от индианските племена

1876 г. американската 7-ма кавалерия, ръководена от полковник Джордж Армстронг Къстър, е разбита от обединените сили на индианските племена сиукси и шайени. Битката при Литъл Бигхорн е най-известното сражение от Индианските войни между САЩ и американските индианци.

Обединената сили на лакота (сиуксите) и северните шайени избиват всички членове на пет от ротите на Седма кавалерия на САЩ, включително подполковник Джордж Къстър, двама от братята му и съпругът на сестра му Джеймс Калхун. Пълната победа на индианците обаче само отлага неминуемото им поражение във войната срещу САЩ и окончателното им изпращане в резервати.

През пролетта на 1876 г. хиляди индианци се измъкват от резерватите, в които се пратени в началото на 1876 г., за да се присъединят към общините на вождовете Седящия Бик и Лудия Кон (лакота), Двете Луни (шайени) и др., които до този момент не са покорени от белите. Американските военни планират летни експедиции, които да принудят индианците да се върнат обратно в резерватите.

Седем пехотни роти и четири кавалерийски под командването на полковник Джон Гибън тръгват на изток от форт Елис, Западна Монтана, и започват да патрулират по течението на р.Йелоустоун. 15 кавалерийски и пет пехотни роти тръгват на север от форт Фетерман в Уайоминг, насочвайки се по посока на р.Паудър. Цялата Седма кавалерия на САЩ, две пехотни роти и един оръдеен отряд тръгват на запад от форт Ейбръхам Линкълн в Дакота.

Координацията на трите части се проваля след като в битката при Роузбъд на 17 юни Крук е изненадан и победен от голям индиански отряд воден от Лудия кон и отстъпва към форт Мийд. Отстъплението на Крук е значителен фактор, довел до последвалото унищожение на Къстър.

Незнаещи за битката на Крук Гибън и Тери се срещат през юни при устието на р.Роузбъд. Те формулират план основан на откриването на голяма индианска следа на 15 юни, който предвижда придвижването на полка на Къстър нагоре по р.Роузбъд докато обединените колони на Тери и Гибън се насочат към реките Бигхорн и Литъл Бигхорн.

Офицерите се надяват да хванат индианците между тези две сили. Седма кавалерия се отделя от остатъка на колоната на Тери на 22 юни и започва бързо преследване по следата. На Къстър са предложени оръдията, но той отказва с довода, че ще го забавят. Отхвърля и предложените две допълнителни кавалерийски роти, защото вярва, че неговият полк може да се справи с всичко, което му се изпречи.

Докато колоната на Тери и Гибън се движи по посока на устието на р.Литъл Бигхорн, привечер на 24 юни скаутите на Къстър пристигат на възвишение, използвано за наблюдение, известно като Враново гнездо. На сутринта на 25 юни те му докладват, че са забелязали признаци за разположението на индианското село на 24 км разстояние.

Първоначалният план на Къстър предвижда изненадващо нападение срещу селото на следващата сутрин, но пристига доклад, че следата, оставена от войниците му, е открита от вражески настроени индианци. Предполагайки, че присъствието им е разкрито Къстър решава да нападне селото без повече отлагане.

Индианското село на брега на Литъл Бигхорн е необикновено голямо и включва лакота, северни шейени и малък брой арапахо. Любопитен факт е, че индианците са вдъхновени за битката от видение на Седящия Бик по време на Танца на слънцето, проведен две седмици по-рано, в което той вижда избиване на американски войници при техен опит да нападнат индианското село.

Вицове, юни 2015 г.

Така се снима пищен бюст в Китай...

СмЕх


- Вчера се запознах с родителите на моето момиче! Приеха ме като роден син... Баща й даже ме наби!

***

Бай Пешо толкова добре владееше
интонацията, че с фразата:
"Дейба ма'а му ..."
можеше да те напсува, да те похвали,
да поздрави и даже да изрази съболезнования...

***

Любопитен факт: ако на български министър му отрежат главата, той продължава да краде още 20 минути.

***

Първи урок в школата за водопроводчици: Забравете всичко, което сте научили от порнофилмите.

***

Чистачка в офис се прибрала от работа , веднага запретнала ръкави и започнала да мие пода.
Мъжът и се прибрал без тя да го чуе и като я видял така надупена...прасссс...с изненада.
Тя,стресната и ядосана се извъртяла към него:
-Стига бе, Стамате...и ти като ония простаци в офиса 'начи...

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 24 юни 2015 г.

Средната заплата в ТЕЦ "Марица изток 2" по-висока от тази на Бойко Борисов

Средната заплата в държавната енергетика е по-висока, отколкото на депутатите, а шефовете на някои дружества получават повече, отколкото министър-председателят, председателят на Народното събрание и президентът. Това съобщи депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски по време на изслушването на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока в Народното събрание.

Депутатът съобщи, че средната заплата в държавните дружества от сектора е 3100 лв. В Българския енергиен холдинг средното възнаграждение е най-голямо - около 4500 лв, в ТЕЦ "Марица изток 2" - 3800 лв., в "Булгаргаз" - 3600 лв., в "Булгартрансгаз" - 3660 лв., в АЕЦ "Козлодуй" - 4300 лв.

"Премиерът Бойко Борисов беше казал, че в тази държава никой няма да получава повече от министър-председателя. Обществото трябва да научи тези новини", заяви той. 

Според методиката за определяне на заплатите на държавниците от февруари т. г. заплатата на премиера стана 4473 лева. Толкова получава и шефката на парламента Цецка Цачева. Министрите и депутатите и председателите на парламентарни комисии вземат значително по-малко.

Разходите за труд и спомагателни възнаграждения в държавните енергийни дружества възлизат общо на 780 млн. лв., каза представителят на Реформаторите.

Зеленогорски изнесе и други примери за неефективно управление на държавните компании. По думите му АЕЦ "Козлодуй" има рекламен бюджет за стоката си, въпреки че е монополист, а загубата на почивните станции в енергетиката е 20 млн. лв. Той повтори и казаното от вчера от колегата му от ГЕРБ Делян Добрев за договор за поливане на цветя за 2 млн. лв., сключен от държавно дружество.

Зеленогорски настоя на 30 юли енергийният министър Теменужка Петкова да докладва в Народното събрание какви мерки са предприети за намаляване на разходите. На заседание в неделя правителството вече се ангажира да намалява разходите на държавните дружества в сектора с по 10% годишно в рамките на следващите три години и да поиска Сметната палата да провери управлението им.