събота, 14 март 2015 г.

144 203 българи с жълти книжки!

144 203 българи са се регистрирали като психично болни, става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов на депутатски въпрос.

Данните, които министърът цитира, са на Националния център за обществено здраве и анализи и се отнасят за болните под наблюдение на психиатричните заведения у нас към 31 декември 2013 г.

В отговора си, Москов уточнява, че "статистиката отразява само броя на пациентите, пожелали да бъдат проследявани амбулаторно". "В България липсва цялостна информационна система, с която да се осъществява регистрация на лица с психични заболявания, поради което няма данни за броя им", допълва здравният министър.

Той цитира данни и от епидемиологично проучване на психичната болестност (EПИБУЛ), според което 19,5% българите през даден етап от живота си са преживели психично разстройство. Изследването установило още, че над една пета (21,6%) от дните, в които българите са били неработоспособни, са свързани с психично разстройство, включително и временно такова. Това води до ангажиране на значителен обществен ресурс, заключава министър Москов.

На тази дата: 14.3.1897 г. В България влиза в сила закон, по който всеки чиновник трябва да носи български дрехи и обувки!

Иван Гешов
1897 г. в България е обнародван е Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно
производство от държавните чиновници. Законът е внесен от Иван Гешов, тогавашен министър на търговията, а по-късно и министър-председател на България (1911-1913).

Целта на този закон била да стимулира всички процеси в производството и търговията с български дрехи и обувки, както от икономическа, така и от социална гледна точка. За неспазване на закона са регламентирани наказателните мерки за чиновниците, като глобата е от 10 до 60 лв. А глобите от 100 до 1000 лв. и затвор от 1 до 6 месеца са за всеки фабрикант или търговец, който продава чужди материали за облекло и обувки, вместо родно производство.
Когато се приема Законът за задължителното носене на местни дрехи и обуща през 1897 г. управлява правителство, начело с Константин Стоилов (19 май 1894 – 13 януари 1899 г.). То сменя кабинета на Стефан Стамболов и намира опора в създадената Народна (съединистка) партия. Тя обединява голяма част от консерваторите от Северна и Южна България. Същевременно получава силната поддръжка на най-богатите търговско-банкерски кръгове в страната – Гешови, Губиделникови, Бурови, Яблански и др. За нейното укрепване важна роля изиграва и присъединяването на популярните български писатели Иван Вазов и Константин Величков.

Законът за задължителното носене на местни дрехи и обувки се внася от Иван Евстратиев Гешов и се приема от ІХ ОНС, председателствано от д-р Георги Янколов, в период, когато се финализира първоначалното натрупване на капитала и България се насочва решително по пътя на капиталистическо развитие. Най-голям дял в индустриалното производство след хранителната има текстилната промишленост. Тя заедно с кожарския отрасъл съставляват около 34 % от общото производство. Подобна е картината и в развитието на търговските отношения.

Правителството на Константин Стоилов (1894-1899г.) внася в парламента редица закони със стопански характер. Два от приетите през първата сесия на Народното събрание закони, засягат развитието на младата българска индустрия. Законът за насърчаване на местната промишленост от 20.XII.1894г. утвърждава политиката на протекционизъм в областта на стопанския живот. Държавата определено влиза в ролята на регулатор на капиталистическото производство, което трудно се пробива път в една икономическа изостанала страна като България. Степента на намеса трябва да бъде така дозирана, че да не накърнява частната инициатива.

Законът предвижда привилегии за всеки, който до 10 години построи фабрика за текстил, производство на фаянсови съдове, огнеупорни тухли, стъкла, захар, хартия, произведения на химическата, минната, металургичната промишленост и др. Тези предприятия ще се ползват за срок от 15 години от право на безмитен внос на машини и съоръжения, суровини, на намалени тарифи при превоз по Българските държавни железници, на безплатни места за строене на фабричните здания. Те се освобождават от данък емляк (върху недвижимите имоти) и патентов налог, също от гербов налог, а произведенията им се предпочитат пред чуждите за държавни и общински потребности.

Преференциите се отнасят до предприятия с над 25 000 лв.капитал и поне 20 работници. По-късно законът е допълнен (март 1897г.) като е разширен кръгът на покровителствените предприятия с фабриките за бира, спирт, мебели и железарски изделия. Твърде важно е, че като си дават сметка за ограничените местни възможности по отношение на капитал и опит, законодателите допускат чужденци да основават промишлени предприятия в България, т.е. полагат се усилия да се привлекат чужди капитали.

Вицове, март 2015 г.

Достъпни жилища за млади семейства...

СмЕх

Американски геолози, проучвайки поредното американско нефтено находище, с изненада установили, че над него има някаква арабска държава...

***


- Когато Пешо разбра колко пари има любовникът на жена му, започна да гледа на рогата си като на рог на изобилието.

***

- Абе, защо излизаш на терасата всеки път жена ти като започне да пее?
- Да не помислят съседите, че я бия.

***

Стара канибалска поговорка:
- Колкото повече ядеш, толкова по-самотен ставаш!

***

Когато завземем Гърция, ще създадем нова държава - Гъргария!

***


петък, 13 март 2015 г.

Ексклузивно! Само в "Таралеж" интервю с най-търсения варненец-човека с плочките

Тук са 15-те плочки
- Здравейте! Как се чувствате като най-издирвания варненец?

- Не само най-издирвания, но и първия човек в Държавата, за който е обявена награда за главата му. Жалко, че само 300 лева.

- Разкажете какво се случи онзи ден, в който повече от 200 хил. човека гледаха клип, в който Вие товарите тротоарни плочки.

- Плочките, които взехме бяха старите. Аз съм взел плочките със съгласието на фирмата изпълнител. Те са разрешавали и на други хора да вземат старите плочки, тъй като при ваденето така или иначе се трошат. Искахме да ги сложим на детската площадка, която се намира на 50-100 метра от мястото, където бяха плочките. В близост има детска градина, детска ясла, а с годините площадката е занемарена, затова реших на доброволни начала да възстановя колкото мога липсващите плочки.

- Сам ли решихте да правите ремонта или заедно със съседите ви?

- Идеята ми беше да започна сам, а те като ме видят да се ентусиазират и да продължим заедно. Имаше такъв пример преди няколко дни, в кв. „Кайсиева градина” мисля, че Иван се казваше човека, и аз реших да последвам примера му. Ние сме няколко блока с няколко входа, хората гледаха през терасите, надявам и за в бъдеще да помагат при ремонта.

- Сега след този шум едва ли ще помогнат?

-  Дали ще помогнат, или ще пуснат щорите, не знам.

- Разкажете ми за момента, който е записан на популярното видео.

- Първо, не съм давал на никой съгласие да ме снима. По закон имам право да заведа дело срещу извършителя на това деяние. Даже заявявам, че съм помогнал на фирмата изпълнител. За надница не претендирам. В обедната почивка бяхме заедно с хората от фирмата изпълнител и те искаха да ми помогнат. Тъй като, и аз през деня съм на работа, в края на работния ден се върнах да довърша, тогава дори един от моите съседи дойде да ми помогне.

 Детската площадка
- За колко плочки става въпрос?

- За 15-16 плочки и няколко блокчета. Още в края на деня ги поставихме и запушихме една шахта, в която децата можеха да паднат.

- Тази площадка, която ремонтирате общинска ли е?

- Да, общинска е, но просто никой не се наема да я ремонтира. Все пак малко инициатива и на гражданите, всичко не може да свърши кмета.

- Как се почувствахте, когато видяхте по телевизията, че сте най-издирвания човек?

- Първоначално го приех с усмивка, няколко часа след това не можех да повярвам, че това нещо е сериозно. Тези, които са снимали клипа са от магазина, в който се продават точно плочки. Да не могат да различат, че вземаме стари плочки, ми е малко странно. Остава да си мисля, че умишлено е направено това видео.

- Защо биха го направили умишлено?

- Може би, за да се запознае с мене (смее се). Като съседи може би ме е виждала дамата и иска да се запознае с мен.

- Продължете за деня след първоначалната усмивка, и след като през един час излизаха представители на Общината и на Полицията да казват, че ви издирват и дават пари за главата ви.

- В интерес на истината вътрешно се притесних, надявам се да остана психически стабилен. Обърнах се към адвоката си.

- Полицията кога ви намери?

- Тази сутрин ме повикаха в първо районно за разпит, след което дойдоха и видяха къде съм поставил плочките и ги снимаха. Надявам се кметът, като види снимките да ме награди.

- Надявате се на тези 300 лева ли?

- Не, не. Аз съм свършил нещо за Общината, като и друг път съм помагал, но не съм го афиширал. След този медиен шум искам да се покаже, че не съм крадец, а съм помагал на хората. Аз имам семейство, имам деца. Всичко това, което казвам в интервюто за вас, съседите ми също го потвърдиха пред Полицията, както и представители на фирмата изпълнител.

- От Полицията какво казаха?

- Не искам аз да говоря от тяхно име. Те имат пресслужба, ща кажат каквото решат.

- От сега нататък какво ще правите с толкова популярност?

- Незнам какво ще стане оттук нататък. Зависи как кмета и институциите ще погледнат на нещата, все пак аз съм искал да направя добро за децата. Дали биха оценили мен като представител на много българи, които искат да направят първата крачка за промяна към по-добро. Така, че ще видим.

-Може ли да дойда да видя и да снимам плочките?

-Да, може. Заповядайте. Те са си там на детската площадка. Днес, когато Полицията беше на оглед ги помолихме да ги оставят, тъй като те все пак са веществено доказателство и можеха да ги вземат. Аз помолих Полицията, те се обърнаха към Общината и в понеделник ще се вземе решение дали плочките ще останат пред блока ни. Засега са на мое отговорно пазене.

- Накрая искате ли да кажете нещо на всички, които ви коментираха по медиите?

- Тези стотици хиляди коментатори по сайтове и по телевизии, ако бяха взели по една плочка, щяхме да оправим улиците на Варна. Благодаря!


Ексклузивно! Само в "Таралеж" интервю с най-търсения варненец-човека с плочките

След броени минути очаквайте само в "Таралеж" интервю с най-търсения варненец-човека с плочките. Ще разберете истината за прословутите плочки след малко само в "Таралеж".

Кунева предложи на Бойко

Името на председателя на ДАНС ще стане известно на заседанието на Министерския съвет в сряда. Тогава ще направим предложение до президента, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Той каза още, че една от кандидатурите е на Реформаторския блок и по-конкретно на Меглена Кунева и не била лоша. Според запознати това е съветникът на вицепремиерката по Шенген Димитър Георгиев.

Показаха Путин!

Путин прие в резиденцията Ново Огорьово председателя на 
Върховния съвет на Русия
Кремъл разпространи снимки на руския президент Владимир Путин, за да обори слуховете за влошеното му здравословно състояние. Държавният глава е заснет по време на срещата си с председателя на върховния съд.

Вчера говорителят на Кремъл Песков нарече съобщенията за болестта на Путин абсолютно неверни. И днес, за да се прекъснат спекулациите първо бе съобщено, че държавният глава ще приеме колегата си от Киргизия в понеделник в Санкт Петербург. После дойде и фотодоказателството, че Путин е жив и здрав и работи неуморно за интересите на държавата.

Всички световни агенции разпространиха новината с гриф "Мълния".

Стихове от Брендо!

"Времената станаха лоши.

Децата не слушаха бащите си.

И всеки искаше да напише книга."

(Определение за проклети времена в древен египетски папирус)

***
Да се слееш
с хармонията и мира
на
майката Земя,
да приемеш
своята
божественост,
е
символ
на
човешкото единство.

Финалът на „Съзирам душата на България“ е патетичен...

От Евелин Банев-Брендо

Атанас Атанасов: Кунева и Лукарски да кажат за преяждането с власт

Дали реформаторите са "фашизоиди, хора преяли с власт, новото ДПС" - на тези въпроси (едното изказване е от Георги Първанов, б.р.) трябваше да отговаря Атанас Атанасов тази сутрин в Нова тв. На депутата бе показана и карикатура на Христо Комарницки как Кунева е "евакуирала всички жители" на блока на по-топли места, с ясна препратка за овладяването на важни постове в държавата.

"Защо се създава усещането, че представители на РБ уреждат свои хора в изпълнителната власт без срам", попита водещата.

"Ето това се казва неудобен въпрос. На който аз нямам отговор, за съжаление. И ще трябва на заседание на парламентарната група не само г-жа Кунева, а и г-н Лукарски да дойдат да ни обяснят какво се е случило", каза Атанасов.

Той се зарече, че ДСБ има последователна политика да не допуска партийна партизанщина и че администрацията трябва да бъде кадрувана чрез конкурси. Той лично си е свършил работата "в своята лехичка", визирайки връщането на конкурсното начало в МВР. Водещата обаче отбеляза, че те са на "едно общо поле" с ДБГ.

"На Лукарски и на Кунева ще го зададете", каза Атанасов по повод въпроса с преяждането с власт.

Вече седмица 400 селища са без ток!

Над 400 селища в страната седми ден са без ток заради обилния снеговалеж. Все още има
населени места, до които няма достъп в Южна България. Продължава работата и по възстановяването на електричеството в най-засегнатите райони, съобщава БНТ.
Нивата на язовирите и реките в Пазарджишка област постоянно се наблюдават заради очакваното им повишаване след снеготопенето. Засега няма основания за тревога. Повишени са малко речните нива, но това също е нормално.
Няколко високопланински села в Смолянска община продължават да са в снежен капан. Военна техника се включи в проправянето на пътища. Пътят Кърджали-Ардино беше отворен за движение на всички видове превозни средства. Обстановката във област Велинград се нормализира. 11 населени места продължават да са без ток. Днес аварийните екипи ще се опитат да възстановят захранването в село Пашови и местността Куртово.
Най-сериозни поражения върху електропреносната мрежа има в селата южно от Юндола. Все още няма информация кога на тези места ще има ток. Късно снощи почистващите екипи успяха да стигнат до блокираното село Бозьово. Там преспите са над три метра. Днес продължава разчистването и разширяването на пътищата във високите планински части.

Исландия се отказа от Европейския съюз! Кръстоносния поход срещу банкерската олигархия продължава

Исландия обяви, че е оттеглила кандидатурата си за членство в Европейския съюз, предаде
АФП. Европейската комисия вече е уведомена, а решението е съобщено на Латвия, която в момента председателства Съюза, лично от външния министър на Исландия Гунар Браги Свейнсон.

Оттеглянето става две години след идването на власт на дясноцентристкото евроскептично правителство, което обеща да прекъсне процеса на присъединяване към ЕС, започнал през 2009 г. Исландия започна официалните преговори за членство в Съюза през юли 2010 г. Тогава се очакваше преговорите да продължат не повече повече от година и половина.

Исландия реши да се присъедин към ЕС, след като беше тежко засегната от световната финансова криза. Страната обаче постепенно започна да се възстановява, докато Еврозоната и ЕС като цяло бяха поставени пред икономически предизвикателства, което допълнително охлади ентусиазма на островната държава.

В началото на годината премиерът на страната Сигмундур Давид Гунлаугсон обяви, че Исландия ще оттегли молбата си за членство е ЕС през първите месеци на 2015 г. Това вече е факт.

Исландия – кръстоносния поход срещу банкерската олигархия продължава


Исландия продължава битката срещу самозабравилите се банкери, която води от няколко години насам.

Върховният съд на Исландия потвърди присъдите за пазарни манипулации на четирима бивши директори на банка Kaupthing, съобщава „Ройтерс“. Делото е знаково, тъй като демонстрира възможностите на прокуратурата успешно да съди банкери за измами.

Бившият изпълнителен директор Хрейдар Зигурдсон, бившият председател Зигурдур Ейнарсон, бившият изпълнителен директор на клона на банката в Люксембург Магнус Гудмондсон и вторият най-голям акционер Олафур Олафсор бяха осъдени на между четири и пет и половина години затвор в четвъртък.
Kaupthing се срина заради огромния си дълг по време на финансовата криза през 2008 г.

Исландските съдилища успяха да осъдят изпълните директори на трите големи банки в страната за ролята им във финансовата криза. Висши служители на Glitnir и Landsbank получиха присъди за измами и манипулиране на пазарите.

Седем от делата срещу банкери стигнаха до Върховния съд, като той потвърди присъдите в шест случаи. В близко бъдеще съдът ще разгледа още пет такива дела, а други 14 лица подлежат на разследване.

Хората са по-важни от банките

Правителството на Исландия предприе мерки, за да изпълни обешанието си да бъдат опростени по 24 000 евро от ипотечния кредит на всеки гражданин на страната. Исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон е напълно решен да изпълни предизборното си обещание, въпреки протестите на институции като Международния валутен фонд.

Правителството увеличава и данъците на всички доставчици на финансови услуги. Самата програма ще струва 900 млн.евро и ще се финансира именно от увеличените данъци за банките и фондовете, които управляват финансови активи.

На световния икономически форум в Давос през 2013 година исландския президент обяви:

„Успяхме, защото оставихме банките да фалират!“

На тази дата: 13.3.1913 г. Българската войска превзема Одринската крепост! Видео

Превземането на Одринската крепост
На 13 март (ст. ст.) 1913 г., по време на Балканската война, българската армия постига една от най-славните победи в историята си - превземането на Одринската крепост. По онова време Одрин е смятан за една от най-силните крепости в Югоизточна Европа и стратегически пункт по пътя към столицата на Османската империя Цариград.

След поражението в Руско-турската война от 1877 - 1878 г. Османската империя губи естествените отбранителни линии, Дунава и Балкана. Възниква нужда от създаване на нови такива за защита на столицата Цариград. За целта се възобновява старата Одринска крепост, която заедно с Лозенград и още няколко, образуват нова отбранителна линия.
Одрин е разположен при сливането на реките Марица, Тунджа и Арда, по долините на които минават най-удобните пътища за съобщения с имперската столица. Укрепен, Одрин затваря пътищата, водещи от запад и север към Цариград. При евентуалното му вражеско превземане, турците биха се лишили от преимуществата, които им дава градът.

Плененият Шукри паша, Одрин 1913 г.
Именно това е целта на българската армия, като по този начин тя би отстранила едно важно препятствие, би добила свобода и простор за по-нататъшни действия, и най-вече - би направила решителна крачка към заветната цел - победата във войната.Българската войска достига и обсажда Одрин още в началото на октомври 1912 г., съвсем скоро след началото на Балканската война.
Обсадата продължава цели пет месеца. Решителната атака на българските части започва на 11 март 1913 г. Започва артилерийски обстрел на Одринската крепост, който продължава повече от 10 часа. На следващия ден, 12 март, призори започва настъплението на пехотата. Вечерта последва общ щурм, предшестван от силен артилерийски огън.

В 2 часа през нощта е превзет силно укрепеният форт Айджиолу, последван от укрепленията Айвазбаба и Кестенлик. След 8-часовата атака сутринта на 13 март комендантът на Одринската крепост Шукри паша капитулира заедно с целия одрински гарнизон. Той предава сабята си на командващия Втора българска армия ген. Никола Иванов.

Над най-голямата одринска джамия Султан Селим се развяват български трибагреници. Няколко дни по-късно в града влиза Н.В. Цар Фердинанд, а българската войска преминава триумфално по одринските улици.
Равносметката е над 11 хил. убити турски войници и офицери и почти 52 хил. пленени. Пленяваме и 413 оръдия, над 12 хил. пушки и голямо количество друго военно имущество. Загубите от наша страна са 1316 убити, 451 безследно изчезнали и повече от 6 хил. ранени.Превземането на Одрин е последният решителен удар срещу Османската империя и само две седмици след поражението си, тя е принудена да започне мирни преговори. На 12 април е подписано примирие, а на 30 май 1913 г. Лондонският мирен договор, с който Балканската война приключва окончателно.
ВИДЕО

Вицове, март 2015 г.

Важно е да имаш чистачка...

СмЕх

Двама българи отиват да свалят чужденки на морето. Още първия ден се забиват в една дискотека, виждат две мацки и почват да ги черпят. Черпили ги те, пили, веселили се, накрая се заклатушкали с чужденките към хотела, но още щом влезли в стаята, единият паднал и заспал мъртвешки сън. Става той на сутринта, гледа леко гузно другия, а той му вика:
 Брато, добре че бях аз, та да отсрамя българската чест!
 Ама как... ? пита невярващо нашият човек. ? Как, ти... и двете ли?
 Не бе, преди да заспя и аз, им казах, че сме румънци

***


Съвещение на генералите на Държавна сигурност. Те са отчаяни - нито един от агентите им не е успял да открадне папка Н8 от ЦРУ.
Накрая изпращат чистача Крикор. След няколко дни той им я носи.
- Как успя?
- Взех я от братовчед ми Гарабед, чистача в централата на ЦРУ.
- Как ти я даде?
- Е, аз колко папки от тук съм му давал, пък той да не ми даде една.

***

Питат радио Ереван:
- Каква е максималната скорост при секса?
Радиото отговаря:
- 68, защото при 69 се обръщате

***

Въпреки преклонната си възраст Йода трябваше да натрупа още точки за пенсия и се принуди да отвори студио за лазерна епилация.

***

С напредването на възрастта шансовете ви да се влюбите до гроб значително се увеличават…


четвъртък, 12 март 2015 г.

Сръбският президент: Цветан Василев не е извършил престъпление у нас

"Инвестицията, направена от Цветан Василев в стъкларската фабрика в Парачин, е много
добра."

Така сръбският президент Томислав Николич отговори днес на въпрос на БНР дали случаят с банкера, който се укрива от българското правосъдие в Белград, няма да повлияе негативно върху двустранните отношения. Николич заяви това на среща с пристигналия на визита в Сърбия български президент Росен Плевнелиев.

Същевременно Николич изтъкна, че който е извършил престъпление, трябва да отговоря там където го е направил.

"По сръбското законодателство той не е направил престъпление. Вероятно в България е направил престъпление и там ще отговаря. Бог ми е свидетел - не съм ви карал да ме питате това. Знаете че в някои вестници в Сърбия се появиха статии за "Томиния българин", който е едва ли не причинил престъпление и ограбил България", добави Николич.

Василев стана известен в западната ни съседка като "Томиният българин" поради близостта му с Томислав Николич. Сърбите наричат държавния си глава Томо.

"Наистина съм виждал този човек само два или три пъти в живота си. Но продължавам да мисля, че инвестицията от негова страна беше много добра, отлична дори. И че такива инвестиции трябва да бъдат насърчавани. А това какво е поведение той има в своята държави - това е работа на самата нея. Сърбия се грижи някой да не извърши престъпление на нейна територия", каза президентът на западната ни съседка.

Орден за Бойко Борисов от Светия Синод

Светият Синод на Българската православна църква реши днес единодушно да връчи най-
високото църковно отличие - златен орден „Св. Цар Борис-Покръстител” – I степен, на премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят ще получи ордена на 2 май, когато БПЦ свети цар Борис. Церемонията ще бъде часто от тържествата за 1145-ата годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква (4 март 670 г.).

Орденът "Св. цар Борис - Покръстител", златен, е най-високият в наградната система на Църквата, уточняват от Синода. Учреден е по негово решение през 1979 г. по повод 1300 години от създаването на българската държава. Отличието се връчва на предстоятели на православни църкви и държавни глави с особени заслуги към Църквата.

Такова отличие е било връчено още на патриарх Максим - 1979 г. и на руските патриарси Пимен - 1974 г., Алексий II - 1998 г. и Кирил - 2012 г. А от политическите лидери – Владимир Путин (2003 г.), Георги Първанов (2003 г.), Симеон Сакскобургготски (2003 г.). Българските политици са наградени за принос към православието и ролята им за преодоляване на разкола в Църквата.

Вучков вече не е депутат

Народното събрание освободи Веселин Вучков като народен представител. "За" гласуваха 130, "против" - 4, а "въздържал се" – 9.
На мястото на Вучков за министър на вътрешните работи беше предложена от премиера Бойко Борисов и избрана от парламента вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова. Вучков обяви, че ще се отдаде на преподавателската си дейност в школата на МВР.

Мъж краде тротоарни плочки от центъра на Варна! Видео

Видео и снимки, показващи мъж на средна възраст, който най-невъзмутимо и посред бял ден краде новопоставени плочки от тротоар на булевард "Христо Ботев"№6 във Варна, взриви Фейсбук. Свидетел на наглото посегателство става Ивелина Бърдарова, чието клипче вече има стотици споделяния в социалната мрежа.

От видеото ясно се вижда как човекът, облечен в работни дрехи, кърти и прибира чисто новите масивни плочи в багажника на черен автомобил, паркиран на пътното платно. 


Изглежда мъжът се е подготвил за кражбата, тъй като е с работни ръкавици. Освен това, според очевидците заснели кражбата, той е издебнал време, в което строителните работници са в обедна почивка.

"След решението на кмета на Варна - Иван Портних, да подобри визията на града, има и "СЪВЕСТНИ" граждани, които "помагат" това да се случи по-бързо. 


Господинът, който виждате, беше вече веднъж изгонен от този тротоар, където умело и сръчно, подготвен с работни ръкавици, събираше тротоарните плочи. 
Но явно е решил, че количеството е недостатъчно, защото се върна втори път, за още материали, като използва обедната почивка на работниците, за да може спокойно да си свърши работата", обяснява възмутената варненка.

Очаквайте историята разказана от запознати...


ВИДЕО

ДПС иска да е първа политическа сила!

ДПС трябва да се цели да бъде първа политическа сила, това обяви днес в ефира на Нова телевизия, на развален български език, депутатът Мустафа Карадайъ.

"Всичко е въпрос на организация", каза Карадайъ като напомни, че в партията са най-добрите експерти в страната. "На база политиката на ДПС, на база това, което върши ДПС, е нормално тя да бъде първа политическа сила", допълни той.

„Вие скоро ще бъдете от нашата партия, защото това е добро решение за България”, обърна се Карадайъ към тв водещата Ани Цолова. Според него, това е бъдещето на страната, все повече хора да се присъединяват към ДПС. „Стремим се да приобщим към нашите цели 7 милиона българи”, каза още той.

Съпругът на шефката на кабинета на Кунева оглави КЗП без конкурс!

Министерският съвет одобри Димитър Маргаритов Йотов за председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), а Константин Арабаджиев и Константин Райков бяха израни за нейни членове. Новият състав на КЗП бе утвърден без конкурс, въпреки настоятелните увещания на правителството, че кадровият подбор вече ще става по такъв начин.

Димитър Маргаритов Йотов е съпруг на Мария Карабельова – Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева и бивш парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев.

Двамата новоизбрани членове на КЗП пък са от ръководството на СДС, чийто лидер е министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Именно Лукарски е вносител на предложението в МС за новия състав на Комисията за защита на потребителите.

Новите назначения стават без да е проведен конкурс. След скандала със смяната на шефа на фонда за гарантиране на влоговете в банките, вицепремиерът Кунева посочи, че трябва да има правила, по които да се излъчват кандидатурите за различни постове. Към момента такива обаче публично не са оповестени. Въпреки това бе проведен конкурс за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), след медийния шум, който се вдигна миналата есен, когато бившият съпартиец на Кунева и приятелка на министъра Божидар Лукарски – Ива Йорданова, бе принудена да подаде оставка след недоволство на българи по света от нейното назначаване.
В случая с КЗП обаче има друг по-сериозен проблем и той е, че двамата членове – Арабаджиев и Райков – са назначени в нарушение на Закона за защита на потребителите. В него изрично е посочено, че председателят и членовете на КЗП не могат да заемат ръководна длъжност в политическа партия или организация (чл. 165 ал.5 т.5).

Икономистът Константин Арабаджиев е член на Националния съвет на СДС, а юристът Константин Райков – на Националния изпълнителен съвет на СДС. Към момента на избора на двамата за членове на КЗП на сайта на СДС не е отразена промяна в партийния им статус, от което следва, че те са действащи членове на партийното ръководство.
Малко след като се появиха първите  публикации, от кабинета на министър Лукарски  обявиха, че Арабаджиев и Райков са подали молби за напускане на ръководните си партийни постове на 10 март, ден преди Министерският съвет да ги утвърди за членове на КЗП. Това е станало на заседание на НИС на СДС, а промените ще бъдат отразени до една седмица на сайта на СДС, казаха от кабинета на министъра и допълниха, че единият отвод трябва да мине през съдебна регистрация.
Без никакви конкурси и публично представяне по-рано бяха назначени шефовете на Българската агенция за инвестиции и на Агенцията за малките и средните предприятия. И двете ведомства са под шапката на Министерството на икономиката, оглавявано от Лукарски, който пък е лоялен съюзник на Кунева в Реформаторския блок, където двамата са в общ лагер срещу ДСБ.

На тази дата: 12.3.1940 г. Сложен е край на зимната война между Финландия и СССР

1940 г. е сложен края на Зимната война между Финландия и Съветския съюз. Съветско-финската война започва на 30 ноември 1939 г. и завършва с подписването на Московския мирен договор между двете страни.

Войната започва след подписания през август договор между Германия и СССР, наричан Пакт Рибентроп-Молотов. С този документ Финландия е оставена в сферата на интереси на Съветския съюз. Затова през октомври 1939 г. СССР отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация блатист район в Карелия.

Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на руския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г. На 30 ноември започва руското нахлуване.

Първоначално руснаците са затруднени, тъй като не могат да прехвърлят достатъчно войски на запад. Те разполагат само с една-единствена железопътна линия от Ленинград до Мурманск с едно отклонение до финландската граница. Командващият финландските войски ген. Карл Густав Манерхейм използва превъзхождаща бойна тактика и нанася на руснаците големи поражения в жива сила, хиляди руснаци загиват и от неимоверния студ.

Любопитен факт е, че финландските войници са по-добре екипирани за зимна война, придвижват се на ски, носят маскировъчни бели дрехи и използват максимално предимствата на природните дадености - безкрайни гори и блата.

В хода на войната руснаците съсредоточават многократно превъзхождащи в жива сила и въоръжение армейски части и постепенно вземат надмощие. Малката армия на Финландия започва да се стопява, а боеприпасите привършват. След като финландското правителство не получава обещаната от западните страни помощ се принуждава да поиска мир.

На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в град Тарту (Естония) на 14 октомври 1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г.

В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

Вицове, март 2015 г.

Моите първи минути в Япония

СмЕх

Шахът е прекрасен пример за човешките взаимоотношения. На царя е позволена само една крачка, докато царицата може да прави каквото си иска...

***

Прибира се уморен мъж у дома...
- Скъпа, какво си ми приготвила?
Жената си пооправя престилката, качва се на табуретката:
- Песен!

***

Стои си виетнамец пред порта с надпис "Зло куче". В него се борят две силни чувства - страх и глад...

***

- Защо се разведе с мъжа си?
- Отнасяше се с мен като с куче.
- В какъв смисъл?
- Искаше да съм му вярна.

***

В ИКЕА:
-Извинете,това ли е отделът за рекламации?
-Да. Какво искате да върнете?
-Това...
-А какво е то?
-Честно - не знам! Докато го сглобявах, стана на диван, на шкаф, а по едно време даже хващаше Канал 1...


сряда, 11 март 2015 г.

Особен поглед към Румъния-правен терор и чист популизъм

С широките си, опасани с дървета булеварди и сгради в стил бел епок, Букурещ навремето бе известен като "малкия Париж". Днес румънската столица навява повече спомени за Френската революция от 1789 г., защото е залята от правен терор.

През ноември лидерът на дясноцентристката Националнолиберална партия Клаус Йоханис бе избран за президент с популистка, антикорупционна платформа, като наследи на поста Траян Бъсеску от по-консервативната Демократична либерална партия.

В последно време г-н Бъсеску твърдо застана зад продължаващото от доста време антикорупционно движение, което беше сравнително беззъбо. За Бъсеску това беше полезен политически инструмент, с който да атакува съперниците си, както и начин да успокои американските и европейските критици на управлението в Румъния. Но тези негови действия бяха позакъснели.

С победата на Йоханис борбата с корупцията се задвижи с бясна скорост. Докато изпълнителната власт остава в ръцете на премиера Виктор Понта - лидер на Социалдемократическата партия, президентството може да бъде мощен и яростен проповедник на тази кауза.

Отказът от истинско правосъдие в продължение на десетилетия първоначално от диктатори, после от неефективни демократи, накараха румънците ентусиазирано да подкрепят антикорупционната кауза. След като съдебното разчистване, което започна при г-н Бъсеску, през миналата година доведе до повече от хиляда присъди на политици и бизнесмени, борбата с корупцията се превърна в ключова тема в предизборните кампании.

Чистият популизъм е



победителят



днес. Телевизионните мрежи безмилостно улавят всяка погрешна стъпка. Докато съдилищата произнасят присъди с темп от повече от 90 на сто от внесените дела, множество политици от основните политически партии са опозорени.

В страната вече не достигат затворническите килии. Осъдени от Европейския съд за правата на човека, букурещките затвори са отчайващо претъпкани. Министърът на правосъдието неотдавна обяви, че търси европейско финансиране за строежа на няколко нови затвора. Малко от затворите в страната са строени скоро. Бизнесмени, с които разговарях, са станали твърде предпазливи към публично-частните партньорства, тъй като подобни сделки твърде лесно получават етикета "корупционни".

Подкупът е ендемичен в румънския живот, политиката просто отразява тези социални норми. Всеки, който е в политиката или в бизнеса, по презумпция се възприема като виновен за нещо. Повечето румънци признават, че малко ги е грижа за недостатъците на съдебния процес, независимо дали доказателствата понякога са смехотворни, или пък че прокурорите наставляват магистратите при вземането на съдебните решения.

Възходът на прокурорската държава заплашва дори своите собствени представители. През ноември м.г. бившият висш прокурор Алина Бика, която бе определена от Понта да оглави Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност, бе арестувана по обвинение в получаване на подкупи по време на мандата си. Преди това тя участва в разработването на Наказателния кодекс на Румъния. По думите на г-н Бъсеску "Никой не е над закона".

Обичайна практика е заподозрените да бъдат притискани да назовават имена в замяна на възможна снизходителност в рамките на процеса. Също така е рутинна практика членовете на семействата на заподозрените да бъдат арестувани като допълнителен лост за въздействие от страна на прокурорите. Една от мерките ала Оруел са



"превантивните арести"



на някои високопоставени заподозрени, заподозрени в престъпления на "белите якички", с мотива да бъде предотвратено извършването на подобни нарушения в бъдеще.

Въпреки че официално се отрича, всеки е наясно, че съдилищата не са политически независими, каквито би трябвало да бъдат. Казаха ми, че много от арестуваните са свързани с руски финансови интереси. Това ги прави удобна мишена, че служат на интересите на чужда сила, която много румънци смятат за заплаха.

Преди избирането си през 2012 г. Виктор Понта характеризираше Националната дирекция за борба с корупцията като съвременна версия на тайната полиция на комунистическия диктатор Николае Чаушеску. Но тъй като общественото мнение се обърна в полза на дирекцията, премиерът промени тона си. Сега Понта - пропазарен политик, се изявява като горещ привърженик на антикорупционното движение, използвайки го като инструмент срещу медийните си противници, особено срещу собствениците на критичните вестници. Наскоро г-н Понта влезе в остър сблъсък с Адриан Сърбу, собственик на медийната група "Медиафакс", която издава водещия бизнес вестник в Румъния. Сърбу бе арестуван по обвинения в пране на пари, злоупотреби и укриване на данъци. Той отрича обвиненията.

Обвинението срещу Дан Адамеску, собственик на независимия вестник "Романия Либера", също е смущаващо. Понта обвини Адамеску, че е присвоил пари от собствената си застрахователна компания, за да подпомогне финансово Бъсеску в кампанията за преизбирането му. Адамеску бе признат за виновен и получи присъда от повече от 4 г. затвор.

Възможната политическа мотивация зад обвиненията срещу Сърбу и Адамеску показва как усилията за намаляване на зависимостта между парите и политиката служат за разчистване на сметки и за юридическо надхвърляне.

Друга неочаквана последица от антикорупционната кампания е, че тя разпалва антиамерикански настроения. Тъй като Държавният департамент изрази опасения, че една корумпирана Румъния може да се превърне в следващата Украйна, тъй като народният гняв срещу корумпирана олигархия може да доведе до бунтове, някои румънци съзряха в поредицата от прибързани присъди



необуздан стремеж да се впечатли Америка



Европейският съюз следи нивата на корупция още от влизането на Румъния в Съюза през 2007 г. И макар Брюксел никога да не е заплашвал да спре финансирането, в Букурещ се опасяват, че провал в провеждането на реформи би могъл да доведе до замразяване на правото на глас на Румъния.

Като арбитри на доброто управление нито САЩ, нито ЕС могат да пазят мълчание за злоупотребата на Букурещ със силата на прокурорите. Разбира се, една по-малко корумпирана Румъния би била по-добър член на ЕС и по-надежден съюзник в НАТО, но ще е грешка като мерило за успех да се оценява обемът на правосъдието вместо неговото качество.

Антикорупционната кампания в Румъния бързо се изроди в тесногръд кръстоносен поход. Ненаситният апетит на обществото за справедливост само засилва заплахата за демократичното бъдеще на страната.

Американското и европейските правителства би трябвало да поздравят румънците за решимостта им да изкоренят корупцията, но сега трябва да насърчат промяната в подхода. Демократичното развитие на Румъния ще се облагодетелства повече от публичен процес, в който злодеянията от миналото бъдат признати, документирани и накрая простени.

Само такъв обхватен подход, който възнаграждава разкриването на престъпления с амнистия, ще помогне на румънците да спрат да гледат през рамо - буквално и фигуративно. Под зоркия поглед на международните медии една комисия на истината ще отправи силното послание, че демократична Румъния строго ще наказва бъдещи престъпления - но прозрачно, непартийно и безпристрастно, т.е. справедливо.

Д-р Патрик Башъм -създател и директор на Института за демокрация във Вашингтон.

Белград отказа екстрадирането на Цветан Василев в България

Апелативният съд в Белград отхвърли решението на долната инстанция в сръбската столица за екстрадирането в България на банкера Цветан Василев. Това съобщи БНР.
По този начин казусът се връща на първата инстанция, съобщи пред радиото говорителката на Апелативиния съд в сръбската столица Миряна Пилич.

Какъв Кой?

Бойко Борисов заяви по-рано днес, че протестите срещу кабинета "Орешарски" били основно от симпатизанти на ГЕРБ.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев отговори в "Туитър" и определи като некоректно изказването на премиера Бойко Борисов по-рано днес, че на протестите срещу "Орешарски" са останали 100 души, след като ГЕРБ са изтеглили хората си.

"Много некоректно изказване. Защото тогава ни натискаха "да ги оставим да се разправят с ГЕРБ", а ние играхме честно", написа Кънев без обаче да уточнява какво има предвид.
Къде бяхте в миналия парламент, обърна се Борисов към Реформаторите от парламентарната трибуна, и добави: "На улицата бяхте. Ама бяхте там, когато бяха 100 души, когато дръпнахме на ГЕРБ хората от улицата." Борисов изнесе реч пред Народното събрание след избора на Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи на мястото на Веселин Вучков.

По думите му Реформаторите нямало да могат да направят нито една реформа и посочи за пример здравеопазването. "Какъв модел КОЙ, каква връзка на ГЕРБ с ДПС, кви пет лева", възкликна Борисов. Министърът на здравеопазването е Петър Москов от квотата на ДСБ в Реформаторския блок, за който социологическата агенция "Екзатка" вчера съобщи, че е минал по рейтинг премиера. Най-вероятно точно заради реториката си срещу ДПС и ромите.

Откраднаха бижута за 9 млн. евро във Франция

15 въоръжени лица са нападнали два камиона, превозващи скъпоценни камъни и са задигнали бижута на стойност 9 млн. евро, съобщи Франс прес.

Обирът е станал в полунощ местно време на пункт за събиране на пътни такси на магистрала около 220 километра югоизточно от Париж.

След нападението престъпниците са потеглили към френската столица, като са се качили на други коли.

Шофьорите на товарните автомобили не са пострадали.

Избягалите обирджии се издирват с помощта на въздушното звено на жандармерията.

Заместник на Лазаров става главен секретар

"Запознах се с няколко възможности, избрала съм една, чиято биография ми е направила най-силно впечатление. Тази кандидатура е от досегашния екип на министър Вучков, мисля, че това също е знак за приемственост." 

Журналисти разпознаха в тази "възможност" Георги Костов, досегашен заместник на Лазаров, за който е известно, че се е ползвал с доверието на Вучков.

Това заяви по отношение на новият главен секретар новоназначената министърка на външните работи Румяна Бъчварова, която говори за пръв път в това си качество пред журналисти на трибуна в парламента. Именно приемствеността тя отбеляза като свой приоритет при стъпването в длъжност:

"Много държа да има приемственост в работата на МВР. Първо, защото с министър Вучков сме работили много близко заедно, бяхме в една листа на последните избори, и споделяме общи идеи. Второ, защото ценя това, което той започна."

Бъчварова отбеляза, че по тази причина ще продължи да работи с екипа на бившия вече министър Вучков. Тя заяви, че не може при всеки нов министър да се започва наново, и че трябва да има надграждане в работата на иституциите.

"В същото време, няма да се окажа от реформата, защото смятам, че за нея няма алтернатива. МВР е изключително голяма структура, с изключителни отговорности, но за да може да работи по-добре, трябва да бъде по-добре организирана като институция", заяви Бъчварова.

Карикатурите на Краси



"Тази година полу-кола, догодина - цяла!"
( по бай Тошо)








Краси Петров рисува специално за "Таралеж"

Бойко: Няма да се разминем без етнически конфликт, на някой им се вижда шега работа

"Ставам вече много тревожен. Няма да се разминем без етнически конфликт. На някой им се вижда шега работа. Пред очите ми е това, което съм видял, тази мъка, която им беше причинена на мюсюлманите и как лавината става безконтролна. Моля, правейки политика за това да не си играете с огъня". Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по повод поредните престрелки между ДПС, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Дали е по-добре те да стоят тука или да са на друго място и там да ни говорят? Аз съм бил в Дулово три месеца и съм гледал какво се случва. Когато се цитира Косово и Крим ви се вижда далечно. Това е било в България само преди 20 и няколко години. Аз съм бил и там, където са били утрепани мюсюлмани. В нашата партия има много български мюсюлмани. Знам колко е удобно да ми се пришие ДПС, нямаме никакви отношения. Освен тази толерантност. Не минавайте границата. Познавам този етнос. Долу това население, което е мирно, почувства ли се застрашено, съумее ли ДПС да го привърже към себе си, тогава само към мен ще сочат.

Г-н Местан, тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, аз няма да бъда във властта. Аз няма да оставя да се наредят 50 000 души в джамия и там да им говорите. Държавата е много крехка. Ако нещо може да я съсипе... Не ги провокирайте, ще ни изиграят на края, заяви Борисов.

Плевнелиев е президент на Румъния, според външният министър на Германия

"В края на моето посещение в България, бях приет и от румънския президент Росен
Плевнелиев".

Това написа в профила си във фейсбук германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер малко след отпътуването си от България вчера.

Румяна Бъчварова официално стана министър МВР

Парламентът гласува "за" кандидатурата на Румяна Бъчварова за поста вътрешен министър. Тя бе избрана със 139 гласа.

68 депутати от БСП, ДПС са против. Бъчварова остава и вицепремиер по коалиционната политика и администрацията. Тя не поема ресора на Меглена Кунева, касаещ МВР, както се очакваше. В Народното събрание са премиерът Бойко Борисов и почти всички министри.

След малко гласуват промените в кабинета

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента заедно с вицепремиерта Румяна Бъчварова.


Припомням, че Бъчварова е предложена за поста министър на вътрешните работи на мястото на подалия оставка Веселин Вучков. Днес депутатите трябва да гласуват рокадата в кабинета.
Ясно е, че кандидатурата ще бъде подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичиня фронт и АБВ, против ще гласуват БСП, ДПС и "Атака".


Смяната ще бъде направена с едно гласуване и не се очаква да има изненади.


Номинацията на Бъчварова предизвика различни коментари. Според някои фактът, че тя е външен човек за системата и досега не е работила в нея ще й създаде проблеми. Според други обаче именно човек като Бъчварова ще може да осигури граждански контрол в МВР. Те изтъкват, че е европейска практика начело на силовите министерсва да застават по-скоро политичекси лица, отколкото професионалисти.

Номинацията на Румяна Бъчварова е едно екзотично назначение, което да потуши конфликта между реформатор номер 1 и гербер номер 2, коментира пред bTV Атанас Мерджанов, който, заедно с Димитър Лазаров от ГЕРБ, коментира предстоящото гласуване за нов вътрешен министър.
Несъмнено е , че Румяна Бъчварова има качества, но тя ще бъде формално министър на вътрешните работи, фактическият министър ще е Борисов, допълни социалистът и подчерта, че за левицата този избор е неудачен.

Волен Сидеров: Да сложат и човек от третия пол за шеф на МВР!
Пиперлив коментар за предстоящото гласуване на Румяна Бъчварова за шеф на МВР направи Волен Сидеров в кулоарите. "Защо трябва да я подкрепяме. Има шесторна коалиция, да си гласува за нея. Ако искат, да изберат и човек от третия пол, нали гласуваха поправка", заяви Сидеров.

Преди броени минути премиерът Бойко Борисов излезе на трибуната в пленарна зала и направи официалното си предложение за рокадата, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви дебата за отворен.

Първи след министър-председателя се изказа Волен Сидеров. Той обаче започна да говори по темата "България-НАТО-Украйна-Русия" и Цецка Цачева реши да прекрати прякото предаване по БНТ, докато трае речта на лидера на "Атака". Той не се смути и не само поиска правителството да се разграничи от военните маневри на НАТО в близост до Русия, а по традиция разкритикува и Патриотичния фронт.



Цецка Цачева изчака края на изказването му, за да позволи на БНТ да поднови прякото си предаване, а лидерът на "Атака" натърти, че за първи път става свидетел на подобно изключване на камерите заради реч на който и да било депутат.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обяви, че парламентарната му група ще подкрепи смяната на Веселин Вучков с Румяна Бъчварова на поста вътрешен министър. Той обаче възложи 3 конкретни задачи, които ведомството трябва да изпълни, за да бъде успешен мандатът.

На първо място Каракачанов настоя за създаване на работна група между МВР и Министерството на правосъдието. Тя трябва да прецени как и къде ще се разполагат полицейските сили в страната, така че да бъдат покрити районите с най-тежък криминален проблем. Каракачанов нарече "директен удар срещу държавата" издевателствата над беззащитни хора на места, където няма видеонаблюдение и достатъчно представители на МВР.

Радан Кънев: Крайно време беше жена да поеме МВР


Реформаторският блок има ясното съзнание че в рамките на това Народно събрание ще трябва да се правят трудни коалиции – в дясно от центъра. Още от преди провеждането на парламентарните избори ние бяхме наясно, че не хора ще подкрепяме за министри, а принципи, програма и най-вече – смелост за реформи. Това заяви от трибуната на парламента Радан Кънев по време на дебатите за избор на нов вътрешен министър.

Вучков: Когато има сянка на противоречие между мен и Борисов е нормално да си подам оставката

Независимо от всичко изговорено досега ще кажа, че тази моя оставка е породена от противоречие с премиера Бойко Борисв по повод професионалната съдба на главния секретар на МВР. Не става въпрос за конкретно име, а за съдбата на реформата, която се предприема в МВР. Това заяви от парламентарната трибуна министърът в оставка Веселин Вучков.

Няма нищо мистериозно в оставката ми. Тя е по ключов въпрос. Не мога да приема, че начело на професионалното ръководство на МВР е лице, което олицетворява всичко, срещу което ние говорехме и се борихме.

Светлозар Лазаров не вдъхваше доверие у самите профеисоналисти.ю

Тази оставка е личен суверенен акт. Когато има сянка на противоречие между мен и Борисов е нормално да си подам оставката, заяви още Вучков.


Вярвам, че с назначението на Бъчварова реформите ще продължат, ще помогна с каквото мога, завърши той.

Обновява се!