четвъртък, 26 март 2015 г.

Полиция обгради дома на пилота разбил умишлено самолета

Служители на германската полиция са разположени около дома на втория пилот на самолета „Еърбъс” А320, който се разби на 24 март в Южна Франция. Охранителните мерки около къщата в град Монтабаур, Западна Германия, са предприети, след като стана ясно, че Андреас Лубиц умишлено е предизвикал катастрофата, при която загинаха 150 души, съобщава Би Би Си.
В момента разследващите са насочили усилията си към разследване на миналото на пилота и ще разговарят с неговото семейство. Това, което ще се опитат да разберат, е дали е дължал пари, бил ли е недоволен от нещо и т.н. Ще се разровят по-сериозно в религиозните му вярвания, както и дали е имал проблеми със закона или пък несподелена любов.
АФП съобщава, че Лубиц е бил член на частен летателен клуб в Германия - LSC Westerwald. Освен това е бил бегач и е участвал в местни състезания, според официалната информация в общината. Това е профилът във Фейсбук, за който се смяташе, че е негов. Той вече е изтрит.
На името на Лубиц вече има няколко страници в социалната мрежа. Те са създадени днес, но на тях няма лична информация, а се публикуват новините, свързани със злополучния втори пилот.

Френският прокурор Брус Робинс обясни, че пътниците от полет 4U 9525 са осъзнали, че падат, едва в последните мигове на полета. Това ставало ясно от записа, който експерти успяха да измъкнат от счупената черна кутия. „Чуваме писъци едва в последните моменти на записа”, обяснява Робинс.
От компанията „Луфтханза”, която притежава нискотарифната “Germanwings” обясниха на пресконференция в Кьолн, че целият персонал е „останал безмълвен и дълбоко шокиран” при вестта за умишленото разбиване на „Еърбъс”-а от техен колега. „Не можех да си представя, че ситуацията може да стане дори по-зле”, обяснява говорител на „Луфтханза”.

"Ами ако пилотът искаше да се самоубие в град. Преставяте ли си какви разрушения и жертви щеше да има", заяви племеничка на загиналия в еърбъса белгиец Кристина. "Не ме интересува луд, самоубиец или терорист е. Трябва пилотите да се наблюдават много по-сериозно. Да се подлагат на тестове и най-различни психо проверки", заяви тя напълно разстроена пред Ер Те Ел след новината, че най-вероятно вторият пилот умишлено е разбил самолета в Алпите, за да се самоубие. "В ръцете на летците е всичко. Те са като Господ по време на полет. Само от тях зависи какво става по време на полета", коментира тя.

"Аз обезумях и онемях, като чух анализа на прокурора на Марсилия.  Разкритията са немислими, извън човешката логика. Просто е абсурд. Много сме разстроени", това бяха първите думи на шефа на "Луфтханза" Карстен Спор, след като стана ясно, че най-вероятно Андреас Лубиц е насочил съзнателно машината към скалите в Алпите. 28-годишният пилот е бил на работа в авиокомпанията от 2013 г. Всичко е било точно и перфектно. След това е напуснал за кратко. "Но това се случва често и при направените медицински прегледи той бе в отлична кондиция", заяви Спор.

Междувременно в градчето Монтабаур веднага бяха пратени полицаи да охраняват къщата на Андреас. Всички в малкото населено масто са покрусени и обясняват, че той е бил винаги приветлив и учтив и никога не е създавал каквито и да било проблеми.


Премиерът на Испания Мариано Рахой написа в туитър: "Потресен съм".

Обновена!