вторник, 24 март 2015 г.

Пътнически самолет се разби във Франция

Пътнически самолет на авиокомпания German Wings е претърпял катастрофа в Южната част на Франция, съобщи АФП.

Машината е изпълнявала полет между градовете Барселона и Дюселдорф. По предварителни данни на борда на самолета е имало 142 пътници и шестчленен екипаж.

Няма нито един оцелял в авиокатастрофата със самолет на германската нискотарифна дъщерна компания на Lufthansa - German Wings, заяви пред АФП френският президент Франсоа Оланд.


Условията, при които е станал инцидентът, ни оставят да мислим, че няма нито един оживял. Районът на катастрофата е труднодостъпен, поясни Оланд.

Пътническият самолет на авиокомпанията ктастрофира в Южната част на френските Алпи.

Машината е изпълнявала полет между градовете Барселона и Дюселдорф. По предварителни данни на борда на самолета е имало 142 пътници и шестчленен екипаж.

Самолетът е изчезнал от радарите около 12:15 часа българско време. Трябвало е да излети в 09:35 ч. местно време, но това е станало чак в 10:01 ч. местно време (11:01 ч. българско време). В Дюселдорф самолетът е трябвало да кацне в 11:55 ч. местно време.


Вече са намерени останки от машината в Южните Алпи, в района Барселонет, съобщи френското вътрешно министерство. Самолетът е паднал между Ница и Марсилия. Последно засечен от радарите на 2000 метра височина.

Първи подробности за страшната катастрофа с Airbus A320


Самолетът Airbus A320, който се разби във френските Алпи, дълго време е подавал сигнал SOS. Той започнал да губи височина веднага след като навлязъл във въздушното пространство на Франция и изчезнал от екраните на радарите в района на град Барселонет. Какви точно са били техническите неизправности при полет 4U9525 обаче от компанията Germanwings засега не информират, предава "Интерфакс".
По данни на FlightAware самолетът на авиокомпанията Germanwings в последната фаза на полета започнал да губи рязко височина и се снижил от 40 000 фута (12 км) до 25 000 фута (7,6 км). След това престанали да постъпват сигнали от самолета.

Освен това пътническият самолет Airbus A-320 по неизяснени засега причини се е задържал на летището в Барселона, съобщава  The Guardian, позовавайки се на информация от полетните власти. Лайнерът е трябвало да излети в 9:35 по местно време, но е напуснал Ел Прат след 20 минути.

Както съобщава в Twitter репортерът на The Daily Mirror Анди Лайнс, който се позовава на френски радиостанции, първият сигнал за бедствие, подаден от пилота на самолета, е бил в 10.47 часа. След 32 минут самолетът пропада от екраните на радарите.

Изпълнителният директор на авиокомпания Luthansa заяви, че все още няма информация за причината, довела до катастрофата на самолета, изпълняващ редовен полет 4U 9525 между Барселона и Дюселдорф, предаде AФП.

По думите на местни жители от района на катастрофата са необходими поне 3 часа, за да се стигне до района, където са открити първите останки от него.

Властите в Германия откриха кризисен щаб и "гореща линия" във връзка с трагедията. На близките на загиналите се оказва първа помощ на летището в Дюселдорф.


Засега се знае, че жертвите, сред които има две деца, са от Германия, Испания и Турция.
Обновена!