събота, 8 ноември 2014 г.

Митничарите отвръщат на удара!

Опашка от над 10 километра от тирове има на турска територия преди граничен пункт "Лесово".

Някои от шофьорите, между които и много българи, чакат 3-4 дни, за да преминат границата, съобщи bTV.

Превозвачите твърдят, че проблемът е в българските митничари.

"Колегите преди мен се бяха наредили на седмия километър, когато са дошли предишната вечер, и минаха преди 3 часа – 60 часа престой на границата. Турските митничари си работят, българските – не", коментира Илин Петров пред bTV.

От българската страна всеки камион минава през скенер, което бави колоната с часове, твърдят шофьори. Те смятат, че това е свързано с акцията на ДАНС преди седмица, когато пунктът спря работа за 15 часа заради разкриването на мрежа за подкупи.

Митничари бяха задържани след сигнали от шофьори за искани рушвети.

"Такива са ни съмненията, това мислим с колегите. поради причината, че са ги хванали заради рушветите и сега си го изкарват на нас, шофьорите, защото сме единствената жертва. Няма на кого да си изкарат", допълва Петров.

"Разни слухове се носят, че нашите митничари не работят. Явно има нещо, свързано с миналата седмица и по някакъв начин си го изкарват на нас. От цялата работа страдаме ние", разказа Красимир Стоев.

"Отмъщение на това, което се е случило събота срещу неделя, властите какво са направили. Това показва на мен – ако не си мълчите, това ви чака", коментира Венко Рачев.

От Агенция "Митници" твърдят, че на ГКПП "Лесово" няма технически проблем, а отстранените от работа митничари са заменени с други. Обясняват опашките със засилен митнически контрол.

Крави пасат край „Какао бийч“ на Слънчев бряг

Община Несебър продължава да нехае за имиджа на Слънчев бряг. Селскостопанските
животни, които се превърнаха в обичайна гледка за туристите, все още се разхождат необезпокоявано по алеите и улиците в курортния комплекс. Читатели отново изпратиха снимки на добитък, който с апетит се "грижи" за тревата пред хотелите. Този път кравите са в района до „Какао бийч”, пише Флагман.
„Нямам думи просто. Какво ли не сме виждали в Слънчев бряг през лятото, но тези животни вече надхвърлиха и най-смелите ни представи”, коментира Ани Стойкова.
"Може би в най-богатата община в България са останали без пари за служители на озеленяването и поддръжката", чуди се читателката ни.
Жената пояснява, че стадото всеки ден обхожда курорта и често създава предпоставки за ПТП, тъй като никой не наглежда животните.

Избрано с любезното съдействие на Бойко Борисов

Новият стар премиер Бойко Борисов  обича медиите и медиите обичат премиера. Благодарение на тях той стана пословичен с някои свои култови реплики. Ето някои от най-ярките.

„Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме.“ - Към стачкуващи миньори в ОЦК Кърджали

„Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако преведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита. Да направят пенсиите каквито са в България и след една-две години ще тръгнат нагоре.“

„Моите (кучета) са страхотни, но са точно като българите - трябва здраво да се държат. „

„Вече съм се променил и изкривил. Преди ми беше най-любимо да отида на мач на "Левски" на "Герена". По къси гащи и да люпя семки. Сега вече въобще не ми се ходи там. Ето това вече в мен е пречупената нормалност.“ — Интервю за в-к "Труд" по-повод рождения му ден, който е два дни по късно. 11 юни 2011

„Ние знаем как да се оправим с адвокатите, дето искат да ходят в Страсбург. Веднага им изкарваме нещата и те се отказват вече да ходят в Страсбург.“ — пред журналисти в Слънчев бряг

„По принцип аз съм по-силен, така по-якичък, не прави лошо впечатление това... На срещата на премиерите в Гданск г-н Берлускони застана зад мен и започна с педи да ми мери гърба. Разтвори си ръцете и извика на всички в залата: "Ето това е премиер, не е като вас!"“ — в интервю за в-к Труд, 23 септември 2009

„Воля има, пари няма.“ — Интервю на Бойко Борисов пред bTV, 6 Януари 2010

„Да си премиер е десет пъти по-лесно отколкото да си в МВР или кмет...Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи.“ — по Нова телевизия, 28 август 2009

- Знаете ли как правиме в момента конкурсите за автомагистрала "Тракия"? Взели сме един немец в агенция "Пътища", господин Шолер, не знам дали е тука, който да наблюдава, само искам да наблюдава. Във военно министерство камери 24 часа наблюдават някой да не пипне, да не отвори, да види листчетата! Като в "Биг Брадър" сме! И комисията, отива - отваря: цена, време, който спечели, щото са европейски пари. Така правиме конкурсите в момента за инфраструктурните проекти! Камери 24 часа! Всеки може да отиде да погледне дали някой ходи да пипа листчетата!

За полицията: „Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар.

Мишел Обама – пипната отвсякъде

“Мишел е много хубава жена, с приятно излъчване, със силно присъствие, висока, отслабнала – пипната отвсякъде” – за първата дама на САЩ, по време на посещение там, пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”, септември 2010г.

Уникален “Ролс Ройс” пред ООН, не разбрах на кой е

“Нали съм любител на колите и техниката, като видях златните лайсни и бялата тапицерия, идеше ми да питам шофьора може ли да го разгледам. Ама уникална машина!” – Борисов за бял “Ролс Ройс”, който видял пред ООН по време на официалното му посещение там, септември 2010 г., пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”.

Какво IT, ставайте овчари

“…Нямало работа? Как да няма? Търсят се овчари! Агнешкото месо и овче така се търсят в цяла Европа. В зеленчукопроизводството. Ама той нямал (работа), защото бил IT-специалист…” – в отговор на въпрос на студенти

Днес почитаме Архангел Михаил

Днес е 8 ноември, 312-ят ден според Грегорианския календар и ден на Архангел Михаил.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той се спуска с нож към умиращия и изтръгва душата му, а в отвъдния свят заедно със свети Петър сядат и умуват накъде да я отправят.

Логично и справедливо праведните отиват в рая, а грешните - към ада. Решенията на светиите не подлежат на обжалване. По тази причина Архангел Михаил е възприеман като ангел на смъртта. Оттук идват названията, които народът му е дал: душовадник, вадидушник.

В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на Светията и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон. Финалът е достоен за тържествени псалми: Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно. Лошото е, че е пратен на земята, от където вече никой не може да го изгони. Нещо повече, в XXI век той бавно и все по-сполучливо превзема душите ни и света.

Според старите книги Свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей. Той е най-добрият приятел на Бога. С името Михаил е наричан и Исус Христос преди и след живота си на земята. Архангел означава главен ангел, воин, началник, предводител.

Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове и е изобразен с меч и писание. Той ни подканва да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника (които тази година съвпаднаха) се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината.

Тя е в пряка връзка с представата за свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово. По външен вид и названия те повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.

Най-възрастният човек в дома разчупва погачата на кръст и изрича думите "Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!" После сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята го събира в шепи и го разпръсква навсякъде из къщата за берекет.

След това стопанката разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Цитат на денят! Б.Лукарски: Знам къде е Министерството на икономиката! Жена ми и тъщата ми работиха там

Моята съпруга, с която в момента съм в развод, работеше дълго време в Министерство на икономиката. Моята тъща, Бог да я прости, работеше дълго време в това министерство. Аз познавам тази структура доста добре - така Божидар Лукарски отговори в ефира на bTV на критиките, че не знае къде се намира Министерството на икономиката.

На тази дата: 8.11.1923г. Хитлер прави "Бирен пуч" за завземане на властта

8.11.1923 г. Националсоциалистическата германска работническа партия в Мюнхен прави опит за завземане на властта. Предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер т.нар. „Бирен пуч” започва в бирария „Бюргербраукеллер”. Бунтът цели сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария.

Вечерта на 8 ноември около 3000 души се събират в огромната бирена зала, за да чуят речта на члена на баварското правителство Густав фон Кар. Заедно с него на трибуната се намират местни висши военни - командващият въоръжените сили на Бавария генерал Ото фон Лосов и началникът на баварската полиция полковник Ханс фон Шайсер.

Докато Кар говори пред множеството, около 600 члена на СА (щурмови отряди на нацистите) незабелязано обграждат залата. Те поставят на улицата картечници, насочени към входните врати. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер, обкръжен от свои поддръжници, стремително се промушва в тъмнината между масите, скача на стол, стреля в тавана и в настъпилата тишина крещи: „Националната революция започна”.

Със заплахи Хитлер постига споразумение с членовете на правителството на следващия ден армията на Бавария да потегли за Берлин за сваляне на централното правителство. Хитлер възнамерява да действа като Мусолини, който година по-рано с неголям отряд завзема Рим.

На 9 ноември отряд от около 3000 нацисти се отправя с марш към централния площад на Мюнхен. Ръководството на Бавария обаче в последния момент променя намеренията си и поставя на площада кордон от местната полиция. При сблъсъка загиват 16 нацисти и трима полицаи. Сред ранените са самите Хитлер и Гьоринг. Скоро Хитлер и негови сподвижници се оказват в затвора, получавайки минималната присъда от пет години, но излежава само осем месеца. Любопитен факт е, че именно в този период той пише прочутата си книга „Моята борба”.

Вицове, ноември 2014г.

Селски магазин до М.Търново

СмЕх

Баща съветва дъщеря си:
- Дъще, вече си доста голяма, крайно време е да завъртиш главата на някой глупак. Ако не знаеш как стават тия работи, питай майка си…
***

Младо семейство е в кухнята.
Мъжът пита:
- Скъпа, какво кафе предпочиташ да ти направя?
- Бих искала да е силно, но меко, нежно, но пък
стремглаво да обърне моя вътрешен свят с краката
нагоре, да открие за мен изкушенията в този свят и
да донесе нови усещания ...
Мъжът се почесал по главата:
- Така както ми го описа, се чудя дали да не ти сипя
една ракийка...
***

Едно време държахме жената да е 90-60-90… сега се молим поне брада да няма...
***

Ако сте си купили гръцко зимно яке, а на етикета е сайт за немски анцузи, не се плашете, просто китайците са объркали етикетите.
***

Пешо  се опитва да влезе в театъра.
- В пияно състояние, господине, не може да ви пуснем в театъра.
- А онзи там защо пуснахте?
- Това е артист, той ще играе.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 7 ноември 2014 г.

Немци пътуват насам да бутат оградата ни с Турция! Видео

Германски активисти, защитници на бежанци и нелегални емигранти са решили да влязат в
България и да съборят граничната ограда с Турция. За това алармираха български националисти. Активистите са представители на радикални леви групи, а акцията е под наслов „ERSTER EUROPÄISCHER MAUERFALL”.
„От седмици леви радикални групи от ФР Германия организират акция, която ще се опита да наруши целостта на защитните съоръжения на българо-турската и гръцко-турската граница. Акцията е под надслов „ERSTER EUROPÄISCHER MAUERFALL” – „Първо европейско падане на стената“. Планирано е тази група или групи вечерта на 7 ноември или рано сутринта на 8 ноември да навлезе в България през ГКПП – Калотина“, сигнализира Ангел Джамбазки. Заместник-председателят на ВМРО, който е европейски депутат, е изпратил сигнал до министъра на вътрешните работи и до комисар Младен Маринов от СДВР.

Целта на крайно левите елементи е по този начин да се противопоставят на изграждането и поддържането на защитни гранични съоръжения за противодействие на нелегалната имиграция, смятат от ВМРО.

В сигнала си заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение пише „Предвид факта, че това са крайно леви групи, известни в Западна Европа с радикалните си прояви, включително употреба на насилие, вандализъм, едро хулиганство, моля да проверите изнесената информация. Недопустимо е частни лица и организации да извършват нарушение на целостта на защитното съоръжение - нещо, което по нашия Наказателен кодекс може да бъде квалифицирано като рушене на държавна собственост.

Моля да проверите информация и в случай, че действително такива групи се отправят към Р България и навлязат на наша територия, следва да бъдат предприети всички мерки, за да не бъде допуснато посегателство над държавна собственост и нарушение на обществения ред. Заострям вниманието Ви над факта, че това се извършва като координирана и организирана акция, включително чрез разпространение на инструкции какви инструменти и по какъв начин се разрушава подобно преградно съоръжение. Провежда се и акция по набиране на средства за финансиране на тази дейност, като е обещано, че срещу определена сума дарителят ще получи и части от оградата”.

Ако това може да се допусне в Германия, то в България няма как да се случи. Надявам се, че МВР ще реагира незабавно и тези вандали ще бъдат профилактирани.”

Още по-краен е сигналът на Боян Расате от Български Национален Съюз - НД (СБНЕ), изпратен до медиите.

„Германски активисти, защитници на бежанци и нелегални емигранти са решили да влязат в България и да съборят граничната ограда. С това германските толерасти смятат да отворят пътя на хиляди пришълци от Африка и Азия към България. Ние от Български Национален Съюз - НД (СБНЕ) не можем да приемем за нормално на Българска територия да се разпореждат германски анархисти. Пътуващата към България германска измет трябва да бъде спряна на всяка цена, защото намерението им да отворят границата е скандално и обидно за всички българи“, заявява Расате.

„Ръководството на МВР, както и Външно министерство вече са уведомени и ние очакваме те да вземат всички необходими мерки, за да не се допусне влизането на тази група на територията на България. В случай, че гореспоменатите институции не предотвратят тази поредна гавра и своеволие спрямо Българската държавност, то ние като Български граждани ще вземем мерки да защитим страната си“, допълват от БНД.

„Покажи, че България не е Аврамов дом, в който всеки може да влиза и да върши каквото си иска!!! Германския боклук тръгва днес в 13:00 ч. от Берлин и се очаква да бъде в София утре в ранния следобед“, зове Расате.

В интернет „ERSTER EUROPÄISCHER MAUERFALL” са публикували плана си за действия и графика за заминаване. На сайта www.indiegogo.com/projects/erster-europaischer-mauerfall са дадени и подробни указания какви инструменти трябва да бъдат носени и как ще се реже телена ограда.
На сайта е обявено, че се събират средства за каузата, като колкото повече пари бъдат събрани, толкова повече автобуси ще тръгнат насам. На 8 ноември пристигналите ще участват в конференция, а самото рязане на оградата е предвидено за 9-и.

Целта на активистите е съоръжението както по българо-турската, така и по гръцко-турската граница. Според тях, поставянето на такива съоражения по вътрешни граници на ЕС е незаконно. Турция, обаче, не е в ЕС, следвателно България и Гърция са външни граници - факт, който е пропуснат от "правозащитниците".
ВИДЕО

Ето го парчето на Стинг, от Радан Кънев за правителството! Видео

Лидерът на ДСБ  спази обещанието си, дадено от парламентарната трибуна, че ще поздрави кабинета с песен на Стинг. Изказването му предизвика множество догадки коя би могла да бъде тя. В крайна сметка реформаторът избра песента „Всеки дъх, който поемаш“ („Every breath you take”) на група „Полис“ (Police), в която участваше Стинг.
Кънев е акцентирал и на част от текста:
„Every move you make
Every vow you break
...
Every claim you stake
I'll be watching you..."

Преводът е красноречив: „Всяко движение, което направиш, всяка клетва, която нарушиш, всяко обещание, което залагаш, ще те наблюдавам...

ВИДЕО

А така...

Горчиво!

Има ново правителство!

Бойко Борисов е новият премиер на България. Депутатите гласуваха за лидера на ГЕРБ, 149 бяха "за", а 85 - "против".

Народното събрание одобри току-що със 136 гласа "за" кабинета с премиер Бойко Борисов, в който ГЕРБ и Реформаторският блок са в коалиция, подкрепена от Патриотичния фронт и АБВ. 
10-има от министрите в новия кабинет са на ГЕРБ, 7 са от Реформаторския блок, 1 е от Патриотичния фронт. Двама служебни министри - Даниел Митов на външните работи и Христо Иванов на правосъдието запазват постовете си. Другата новост е разцепването на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма на три.

Ето и пълния състав на новия кабинет:

Министър-председател: Бойко Борисов (ГЕРБ)

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация: Румяна Бъчварова (ГЕРБ)

Вицепремиер по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка: Меглена Кунева (Реформаторски блок)

Вицепремиер по еврофондовете и икономиката: Томислав Дончев (ГЕРБ)

Вицепремиер и министър по демографската и социалната политика: Ивайло Калфин (АБВ)

Министър на икономиката: Божидар Лукарски (Реформаторски блок)

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова (ГЕРБ)

Министър на туризма: Николина Ангелкова (ГЕРБ)

Министър на финансите: Владислав Горанов (ГЕРБ)

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски (ГЕРБ)

Министър на земеделието: Десислава Танева (ГЕРБ)

Министър на регионалното развитие: Лиляна Павлова (ГЕРБ)

Министър на околната среда: Ивелина Василева (ГЕРБ)

Министър на здравеопазването: Петър Москов (Реформаторски блок)

Министър на образованието: Тодор Танев (Реформаторски блок)

Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков (ГЕРБ)

Министър на външните работи: Даниел Митов (влиза от квотата Реформаторски блок)

Министър на правосъдието: Христо Иванов (влиза от квотата на Реформаторския блок)

Министър на отбраната: Николай Ненчев (Реформаторски блок)

Министър на културата: Вежди Рашидов (ГЕРБ)


Министър на спорта: Красен Кралев (ГЕРБ)

Да не артиса някой, шегува се Бойко Борисов

Новоизбраните министри, начело с премиера Бойко Борисов, се заклеха официално в Народното събрание. "Да не артиса някой", пошегува се Борисов преди официалната церемония.
Членовете на Министерски съвет казаха традиционната клетва, записана в Конституцията: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."


След края на клетвата министър-председателят се пекръсти и прозвучаха химните на Република България и ЕС.

Бойко Борисов: Бог да е с нас! Обновява се

След месец консултации в парламент с рекорден брой партии се опитваме да представим едно проевропейско реформаторско правителство за стабилност на България. Страната е изправена пред поредица предизвикателства.

Тежки социални проблеми, липса и забавяне на реформи в образование, здравеопазване, правосъдие, загуба на доверие в основните ни партньори в ЕС. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той бе поканен да представи състава на новото правителство преди парламентът да го гласува.
Реформите трябва да започнат незабавно, от днес, посочи Борисов. Правителството ще постави основите и се надявам да гарантира стабилно развитие на България. Това зависи не само от 4-те партии, а и от опозицията и от всички, които сме тук, допълни той и очерта програмата и задачите, които са си поставили бъдещите управляващи.

Категорично сме убедени, че програмата е най-добрата за развитие и стабилност на страната. Амбицирани сме политиката ни да доведе до нови резултати и да постави ново начало, посочи Борисов.

Поемам тежката отговорност да ръководя новото правителство, каза от парламентарната трибуна той. И добави, прекръствайки се: Бог да е с нас! Борисов представи поименно министрите и ресорите им.

Привърженици на „Атака” протестират пред парламента

Група привърженици на партия „Атака” се събраха пред парламента, за да протестират срещу избора на новото правителство. Исканията на хората са Волен Сидеров да стане министър-председател, за да оправи страната.




Радан Кънев: По-късно ще поздравя правителството  с  песен на Стинг

В своето изказване по време на дебатите преди избора на ново правителство, лидерът на ДСБ заяви за пореден път, че е наясно с цената, която подкрепилите избора партии ще платят, но всичко се прави в името на България. Той благодари на Борисов и ГЕРБ за променения стил на общуване с политическите партньори.
Според него, парламентът се превърна в последните 10 дни в поле на обществения компромис и център на реалната власт в България. „За този компромис всички ние ще платим сериозна цена, но ползата ще е за всеки българин”, заяви Кънев.

Той смята, че това , от което губят партиите, но печелят гражданите е честното политическо решение днес. „Не поставяме на първо място политическия си интерес, а нуждите на българските граждани. Това е път на разумната постепенна политическа промяна”, каза още Радан Кънев.

Той бе категоричен, че изваждането на БСП и ДПС от изпълнителната власт не е отказ от евроатлантическия ни път, а обратно. Лидерът на ДСБ потвърди, че ще се търси максималната политическа подкрепа за всяко решение, което е в полза на хората в страната, независимо какви политически принципи изповядва съответния депутат.

„Бездействието на институциите доведе до фалит на четвъртата българска банка, става дума за БНБ, КФН, ДАНС и прокуратурата, това ние няма да забравим”, потвърди Кънев. Той съобщи, че днес по-късно ще поздрави партньорите си в кабинета с песен на Стинг.

Валери Симеонов към Борисов: Имате подкрепата ни, но намалете рязането на лентички

Г-н Борисов, искам да помоля Вас и министрите за усърдна работа. Време е да работим. И нека да намалим цялата демонстративност и рязането на лентички. Имате нашата подкрепа за съставяне на правителство. Спечелете и нашата подкрепа. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов.

С това изказване искам да декларирам, че Патриотичният фронт ще подкрепи предложения кабинет. Основните приоритети на Патриотичния фронт залеганаха в програмата. Прекратяването на участието на антибългарската партия в управлението е основното искане на нашите избиратели. За пръв път това може да се случи, каза още Симеонов.

Той заяви, че е доволен, че партиите са се обединили около идеята за стабилизиране на страната. "Доволен съм , че успяхме да се обединим около защита на нашата граница и ограничаване на раждаемостта", допълни Симеонов

Чуколов в парламента: Не се смейте! Навън има сериозно напрежение

Искам да уведомя всички в залата, че навън има сериозно напрежение, има стотици протестиращи срещу тази безпринципна коалиция. Ние от "Атака" искаме 30-минутна почивка и да приемете, г-жо председател, група от протестиращи, които да изложат исканията си! Кандидатът за премиер да дойде и да ги чуе, като се върне, след като си изпуши пурата! Това заяви от парламентарната трибуна Десислав Чуколов ог "Атака".

На думите му обаче голяма част от депутатите в залата реагираха със смях, което ядоса Чуколов.

Миков: Порочният кръг на 25 години "вадене и слагане" продължава

БСП лява България няма да подкрепи бъщето правителство. Заради четворния формат. Тук в парламента не е достатъчно да има диалог, каза Михаил Миков в Парламентарната зала. Към изказването на Кънев срещу ДПС и БСП, Миков отговори: Порочният кръг на 25 години вадене и слагане ще продължи.

"Г-н Кънев, аз имам дълга политичекса памет и не е за първи път, в който ДПС и БСП е извън властта. Разделението не е само политическо. Ние подкрепяме евроатлантическите ценности, но без промяна на данъчното облагане за едно по-справедливо данъчно облагане, ние трудно ще се приближим до Европа, те имат прогресивно данъчно облагане.", продължи Миков.

БСП ще подкрепи социалните дейстивия, ще настоява за коледни и великденски допавки за пенсионерите. Ще настояват средствата за младите семейства за отглеждане на дете да бъдат част от държавния бюджет.

15 минути почивка искана от Атака

Десислав Чуколов от "Атака" обяви, че пред парламента има бити при стълкновенията с полицията. Протестът на националистите не е разрешен, но те окупираха Народното събрание заради избора на новото правителство. Чуколов се обърна към председателят на Цецка Цачева да обяви почивка и да се срещне с протестиращите.

В крайна сметка Цачева разпусна депутатите за 15 минути.

Лютви Местан: България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка, ксенофобоска партия

Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възлгаси, защото не е продукт на политическия компромис. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарнат трибуна. „Нерядко копромиса е необходим и градивен”, заяви Местан. Местан се обърна към държавният глава Росен Плевнелиев с думите, че отговорността ще е не само на участниците, но и покровителите. „Никъде в Европа, нормалното дясно и ляво, не се съюзяват с националпопулизма. Маските са свалени, политическите лица оборени, на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на цензур, с претенцията да е носител на абсолютната истина”, заяви Местан.

„Никакви политически ходове като подписването поотделно на споразумението за общо управление от страна на кандидата за министър-председател Бойко Борисов и ПФ и АБВ не могат да прикрият тази теза, защото факта е неоспорим. България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка, ксенофобоска партия. Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна”, каза още Лютви Местан.

Петър Москов: Да! ДПС е проклятието на България

Първо - относно това на кого дължи отговори Реформаторския блок - на избирателите си, г-н Местан, а вие не сте от тях. Говорите за евроатлантизъм, а помните ли че управлявахте със златния пръст на Волен Сидеров - от най-проевразийската партия "Атака". Твърдите, че можем да бъдем обвинени в липса на евроатлантизъм, проблемът ви е че вие не сте даже теоретична част от мнозинството на правителството. Това заяви Петър Москов от РБ и добави:

Да, ДПС е проклятието на България, защото държи един етнос във феодална зависимост от върхушката му.

Велизар Енчев: ГЕРБ има право да управлява, но не с този премиер

Партия ГЕРБ има правото да управлява - тя спечели изборите, тя трябва да управлява, но не с този премиер, каза Велизар Енчев в Парламентарната зала.

Аз ще гласувам противи збора на Бойко Борисов за премиер, защото съм съм убеден че съм гласа на многобройните българи, които не искат ГЕРБда управлява. Само преди 20 месеца Борисов си подаде оставка, заради протестите за увеличаване цените на тока. ГЕРБ беше управление на финансиране на банкови и енергийни олигарси, продължи Енчев.

Пенсиите на българските пенсионери не бяха индексирани по управлението на борисов, посегна на резерва на здравната каза, което кс определи този акт като незаконен.

Достойните и почтени хора са изпратени в периферията на този народ, ето защо народът е отвратен от политиката. Убеден съм, че ако имаха възможност стотици български граждани биха гласували срещу кандидатурата на Бойко Борисов за премиер.

Сидеров: Защо да не може да се иде на избори, няма нищо страшно

Парламентарната група на "Атака" ще гласува против номинацията на Бойко Борисов за министър председател и кабинета, заяви Волен Сидеров.

Няма как да се отдели партия ГЕРБ от Бойко Борисов. Пред 2009 година беше даден шанс на г-н Борисор и ГЕРБ и те не оправдаха доверието както и на избирателите, така и на парламентарните групи, които дадохме своето доверие на тогавашното правителство "Борисов 1".


Последните седмици чувахме само, че трябва някакво правителство да се състави. Защо не може да се иде на избори, попита Сидеров и добави, че това вече се е случвало 90-та години и нищо страшна не се е случило.


Обновена!

Случайна среща!

"Нямам отношения с Делян Пеевски", това заяви бъдещият финансов министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента в отговор на журналистически въпроси.

Той се опита да парира твърденията за близки отношения с депутата от ДПС, като контрира, че не той е подкрепил Пеевски за шеф на ДАНС и това може да се види, а други хора са гласували за него и някои от тях пак са в парламента.

Горанов настоя да не се коментира повече срещата му през май 2010 година с Пеевски в заведение в центъра на София, която случайно беше заснета и снимката публикувана в медиите. "Оказахме се на едно и също място през 2010", каза бъдещият финансов министър, заяви че вече бил обяснявал и отказа повече коментари.

2+2+една

Депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, плюс отцепилата се от ББЦ Ана Баракова ще подкрепят днес кабинета на Бойко Борисов.
Гласуването в пленарна зала ще започне в 9.00 ч, а на заседанието ще присъства и държавният глава Росен Плевнелиев.
Поканени са още вицепрезидентът Маргарита Попова, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели.

По-късно, около 11.00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои церемонията по приемственост в изпълнителната власт, на която служебните министри ще предадат властта на новоизбрания кабинет. Това е второто правителство, оглавявано от Бойко Борисов, което ще застане начело на държавата. Кабинетът е в коалиционния формат ГЕРБ и РБ, като получи парламентарната подкрепа и на АБВ и Патриотичния фронт.

В състава на кабинета има четирима вицепремиери – Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин. Външният министър Даниел Митов от служебното правителство запазва поста си. Кабинетът ще бъде съставляван от 16 министерства, като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три отделни министерства.

На тази дата:7.11.1885г. Победата при Сливниц! 12 000 българи срещу 25 000 сърби

Битката при Сливница. Това е голямото сражение по време на Сръбско-българска война,
водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5-7 ноември 1885 година.

Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби.

Решителното Сливнишко сражение започва сутринта на 5 ноември. Към 9 ч сърбите напредват, но батареята на капитан Георги Силянов ги отблъсква бързо и без да даде жертви. Българите започват контраатака при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските части са принудени да отстъпят. Сражението се води предимно на този фланг, като сърбите извършват постоянни нападения, но без успех. В битката българската артилерия помага много на пехотната войска, чрез усилен огън, но въпреки това десният български фланг се изтегля до укрепените позиции поради липса на боеприпаси.

На 6 ноември докато битката при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия превзема Брезник и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции.
На левия фланг положението не е толкова добро за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад. Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към Гургулят, са изпратени 1950 души под командването на капитан Стефан Кисов. Въпреки че в крайна сметка е разбит, българският отряд забавя цялата Моравската дивизия в придвижването ѝ към Сливница, където се решава изходът на войната, и заставя сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.

На 7 ноември, след пристигането на нови попълнения и в двете страни, сърбите достигат 40 000, а българите 32 000. В ранната сутрин капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село Гургулят, където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват. По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан Марин Маринов - командващ Бдинския полк, нарежда щикова атака - „На нож“, като сам повежда бойците си и загива в боя. По-късно Бдинският полк е подкрепен от плевенските дружини и една батарея. Развихря се ожесточена борба за надмощие, но сърбите не успяват да издържат и обръщат в бяг, от тук нататък ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в настъпление. Отрядът на капитан Коста Паница разбива сръбските войски при Ропот и Комщица и навлиза в Сърбия. С това сражение приключва Битката при Сливница.

Вицове, ноември 2014г.

СмЕх

И тогава Бог измисли гравитацията, за да е сигурен, че няма да осерем целият Космос ...

***
Жена купува папагал за дъщеря си. Вижда един хубав, говорящ, а евтин.
- Какво не му е наред на тоя?
- Речникът му е малко пиперлия.
- Е, тя дъщеря ми е на години, няма да се скандализира.
Носи клетката, покрита с кърпа, внася го в стаята и маха кърпата.
Папагалът се оглежда и проговоря:
- Яяяя, нов бардак! Аууу и нова Маман!
Влиза дъщерята.
- Опааа! Нов персонал!
Влиза зетят.
- А клиентелата същата!
***

Тръгвайки си от работа, с всички сили се старая да не тичам.
***

Тази сутрин разхождам кучето си. От съседния
блок излиза млада двойка с детска количка.
При разминаването ни , кучето излая. Най-
вероятно се изплаши от количката. Майката
започна:
- Не може ли да си укротите животното!
Какво се е разлаяло ! Ще събуди бебето!
Мъжът:
- По-тихо! Ти вдигаш по-силен шум от
кучето! Ще го събудиш!
- Да , бе, аз съм виновна! То сигурно , вече е
будно! - и наднича в количката - Идиот!
Забравил си детето в къщи! - и хуква към
блока.
Стоим и я гледаме как тича към входа: аз,
кучето и мъжът с бебето на ръце.
***

Ако една жена те ненавижда, значи – обичала те е, обича те, или ще те обича.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Беднякът милионер

Бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов, който е получавал незаконно помощи за безработен във Франция, докато у нас е преподавал и развивал успешен бизнес, има завидно материално състояние.
На негово име и на съпругата му се водят значителни суми, три апартамента в столицата и други имоти на обща стойност над 1 млн. лева. На всичкото отгоре, докато е бил министър, е трябвало да одобрява направени от него проекти, за които е имало становище от ДНСК, че са незаконни.
Скандалът с министъра гръмна след репортаж за злоупотребите с френската данъчна и социална система, излъчен в праймтайма на френската телевизия М6. В него авторите посочват:
"Фантастична злоупотреба на човек, който се оказва изненадващо български министър
Той си е вземал помощите за безработица, докато е бил на държавната служба."
В репортажа примерът с Данов се цитира като особено куриозен и се твърди, че той е източил неправомерно 14 707,50 евро от солидарния фонд на френските трудещи се.
Помощите са получавани в периода 2004-2005, когато той се завръща в България, поема отново преподавателския си пост в УАСГ и проектира големи обекти като голф комплекса "Ибър" в Долна баня.
Оказва се обаче, че материалното състояние според собственоръчно подадената му декларация пред Сметната палата е завидно, и то не само по българските стандарти. Така например на името на Данов и съпругата му се водят три апартамента - един от 85 кв. м, друг от 67 кв. м и още един от 64 кв. м. Като основание за придобиването им е записано "наследство" или "дарение" и всичките се намират в София. Освен това ексминистърът
притежава и къща
от 300 кв. м в
германския град Бернау
Цената, която фигурира срещу нея е 22 000 евро. Малко странно, към нея допълнително е записано и "приращение" - юридически термин, с който обикновено се обозначава придобиването на недвижим имот или къща, на основание, че попада на земята, която е ваша собственост.
Извън изброените имоти Данови притежават още и къща в Кюстендил със застроена площ 700 кв. м, както и ниви в селата Антимово и Гецово, сочат данните от Сметната палата.
Същевременно бившият шеф на инвестиционното проектиране е декларирал и сериозни суми - общо за около 370 хил. лева. От тези пари, които са, както в левове, така и в чужда валута, около 100 000 лева са в България и още 135 000 евро в чужбина, става ясно от декларацията. Към влоговете трябва да добавим и още 28 000 лева (18 000 лева плюс 5000 евро), които Иван Данов е посочил като налични в брой. Притежава и автомобил "Мерцедес Вито 110".
Според Търговския регистър архитект Данов е бил собственик на "Данов дизайн" ЕООД, което е прехвърлено на съпругата му Анелия, и е в борда на директорите на "Тера груп" с мандат до края на 2017 г.
По френското законодателство, ако безработният започне работа - във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и съответно да спре да получава помощи за безработни от датата на постъпване на работа. В противен случай се предвиждат сериозни наказания.

Потвърдено! Ето ги министрите

Потвърди се първоначално изтеклият кабинет на Реформаторския блок и ГЕРБ. Бойко Борисов ще е премиер, заместници са му Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Томислав Дончев, Ивайло Калфин. Министър на финансите ще е Влади Горанов, на вътрешните работи Веселин Вучков, регионален министър Лиляна Павлова, социален- Ивайло Калфин, военен- Николай Ненчев.
Изненадата е промяната за министър на енергетиката в последните часове. Първоначално бе обявено името на Делян Добрев, а след това изтече това на Валентин Николов. По-късно стана ясно, че енергетиката оглавява Теменужка Петкова.

Друга изненада бе името на досегашната служебна министърка на транспорта Николина Ангелкова, която ненадейно цъфна като министър на туризма вместо очаквания Иво Маринов.

Списъкът с министрите прочете преди минути номинираният за премиер Бойко Борисов сред кратка среща с президента Росен Плевнелиев в присъствието на коалиционните и подкрепящите партньори.

Ето го пълния списък с министри:

Вицепремиери

Меглена Кунева
Томислав Дончев (и министър на еврофондовете)
Румяна Бъчварова
Ивайло Калфин (и министър на социалната политика)

Министри

Веселин Вучков - министър на вътрешните работи
Божидар Лукарски - министър на икономиката
Теменужка Петкова - министър на енергетиката
Николина Ангелкова - министър на туризма
Владислав Горанов - министър на финансите
Христо Иванов - министър на правосъдието
Десислава Танева - министър на земеделието
Лиляна Павлова - министър на строителството
Ивайло Московски - министър на транспорта
Николай Ненчев - министър на отбраната
Петър Москов - министър на здравеопазването
Тодор Танев - министър на образованието
Даниел Митов - министър на външните работи
Ивелина Василева - министър на околната среда
Вежди Рашидов - министър на културата
Красен Кралев - министър на спорта

Изборът на министър-председател и членове на Министерския съвет ще бъде на 7 ноември 2014 г., от 9 ч, обяви на сайта си парламентът.
На заседанието са поканени президентът на Републиката, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, патриарх Неофит, главният мюфтия, първият равин, посланици, представители на синдикати и работодатели.

БНБ отне лиценза на КТБ! Обновена

БНБ отне лиценза на КТБ, съобщиха от пресцентъра на БНБ.


Ето цялото съобщение на Централната банка:

Днес, 06.11.2014 г. на основание чл. 36, ал. 2, т. 2, чл. 103, ал.1, т.1, ал. 2, т. 25 и чл.151, ал.1, предл. първо от Закона за кредитните институции и чл. 16, т. 15 от Закона за Българската народна банка, Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“ АД. Съгласно това решение:
1. УС на БНБ отнема лиценз за извършване на банкова дейност, издаден с Решение на УС на БНБ № 24/21.01.1994 г., актуализиран в съответствие със Закона за банките със Заповед № 100-00499/18.11.1999 г. на управителя на БНБ, изменен със Заповед № РД 22-0440/07.09.2000 г. на управителя на БНБ, допълнен със Заповед № РД 22-0584/01.12.2000 г. на управителя на БНБ, актуализиран в съответствие със Закона за кредитните институции със Заповед № РД 22-0859/07.05.2007 г. на управителя на БНБ, актуализиран в съответствие със Закона за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции (обн. ДВ, бр. 24 от 2009 г.) със Заповед № РД 22-2265/16.11.2009 г. на управителя на БНБ.
2. На основание чл. 9, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на „Корпоративна търговска банка“ АД.
3. На основание чл. 9, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност Фондът за гарантиране на влоговете в банките да бъде уведомен за подаденото искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на „Корпоративна търговска банка“ АД, с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик.
4. На основание чл. 106, ал. 3 от Закона за кредитните институции, до назначаването на синдик, квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД Станислав Георгиев Лютов, и Елена Здравкова Костадинчев, да продължат да упражняват правомощията си.
Мотивите за взетото решение:
С Решение № 73 от 20.06.2014 г. на Управителния съвет на БНБ, изм. и доп. с Решение № 74 от 22.06.2014 г., във връзка със спиране на плащанията към клиенти, настъпило в резултат на масирано теглене на средства, и писмо изх. № 4098/20.06.2014 г. и писмо изх. № 4099/20.06.2014 г. от изпълнителните директори на КТБ, на основание чл. 115, ал.1 и ал. 2, т. 2 и 3, чл. 116, ал. 1 и ал. 2, т. 2, 3, 6 и 7, във връзка с чл. 103, ал. 2, т. 24 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) и чл. 16, т. 16 от Закона за Българската народна банка (ЗБНБ), КТБ е поставена под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност за срок от три месеца, като са назначени квестори, спряно е изпълнението на всички задължения на банката, ограничена е дейността на банката, като й е забранено да извършва всички дейности съгласно банковия й лиценз, отстранени са от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет и са лишени от право на глас акционерите, притежаващи пряко или косвено повече от 10 на сто от акциите с право на глас.
На 25.06.2014 г. беше възложена проверка на активите на КТБ, извършена съвместно от „Делойт одит“ ООД, „Ърнст енд Янг Одит“ ООД и „Афа“ ООД. Проверката на активите беше частична, като се отнасяше главно до кредитния и инвестиционния портфейл, и e извършена в срок от десет дни. Целта на проверката беше да даде оценка за състоянието и качеството на 95.4 % от кредитния и на 99.1 % от инвестиционния портфейл на КТБ , както и ограничен анализ на пасивите на банката. На 11 юли 2014 г. БНБ оповести публично резултатите от извършения от одиторите преглед. При извършената проверка по отношение на КТБ се установи, че за определена категория кредитополучатели (по кредити с общ размер 3.5 млрд. лв. от общ кредитен портфейл в размер на 5.4 млрд. лева) липсва съществена информация за финансовото им състояние и/или целевото усвояване на кредита. Бяха установени съществени индикации за кредитен риск относно възстановимостта на кредитни експозиции в тази категория, което би могло да доведе до съществени обезценки, но поради недостатъчната информация одиторите не бяха в състояние да коментират размера на необходимите допълнителни обезценки.
С Решение № 94 от 31 юли 2014 г. на Управителния съвет на БНБ беше приет Доклад за текущото състояние на КТБ, внесен от квесторите на банката на основание чл. 121 от ЗКИ. Със същото решение на квесторите на КТБ е възложено да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Делойт одит“ ООД, „Ърнст енд Янг Одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на КТБ, която да бъде извършена в срок до 20.10.2014 г., като са дадени и допълнителни задължителни предписания за подготовка на кредитните досиета за целите на одиторската проверка, сключване на договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на подготовка на кредитните досиета и др.
С Решение № 114 от 16 септември 2014 г. Управителният съвет на БНБ, като е взел предвид, че към датата на вземането на решението продължават да са налице условията и предпоставките, довели до поставяне на КТБ под специален надзор, като банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за възстановяване на банковата си дейност и за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори (задълженията са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към м. септември 2014 г.), на основание чл. 115, ал. 1, ал. 2, т. 2 и ал. 3 и чл. 116, ал. 1, във връзка с чл. 103, ал. 2, т. 24 от ЗКИ и чл. 16, т. 16 от ЗБНБ, е удължил до 20.11.2014 г. включително срока, за който КТБ е поставена под специален надзор, като до 20.11.2014 г. включително да се прилагат и мерките, съгласно т. 2-7 от Решение № 73 от 20.06.2014 г. на УС на БНБ, изм. и доп. с Решение № 74 от 22.06.2014 г., както и по Решение № 82 от 30.06.2014 г. на УС на БНБ. На основание чл. 107, ал. 3 от ЗКИ на квесторите на КТБ е указано най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ, извършена от трите одиторски компании.
На 20.10.2014 г. с писмо № БНБ-122230/20.10.2014 г. квесторите на КТБ внесоха в БНБ докладите на „Ърнст енд Янг Одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „Афа“ ООД. В периода 05.08 – 20.10.2014 г. посочените одиторски фирми са извършили анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции от КТБ. Извършеният анализ и оценка се основава на принципите за признаване и оценяване съгласно приложимите международни стандарти за финансова отчетност. Оценката е извършена на база на отчетените по регистрите на банката към 30.06.2014 г. активи и банкови гаранции с отразяване на всички съществени събития до 30.09.2014 г., оказващи влияние върху анализа.
Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на КТБ в общ размер на 4222 млн. лева, разделена по групи активи, както следва.

Какво следва след отнемането на лиценза на КТБ


Какво означава отнемането на лиценза?

Това е първа стъпка към ликвидацията на банката. С акта за отнемане на лиценза БНБ назначава квестори, ако такива не са били назначени преди това. Едновременно с това БНБ отправя искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност, като за това са предвидени изключително кратки срокове, обяснява специализираният сайт economix.bg.

Възможно ли е обжалване?

Актът за отнемане на лиценза може да се обжалва пред ВАС от заинтересованите лица – вложителите, акционерите на банката и прочие. В случаите, когато този акт не е влязъл в сила поради обжалването му, съдът спира производството до приключване на делата.
Това не е пречка за налагане на предварителни обезпечителни мерки.

Откриването на производство по несъстоятелност може да се обжалва само от БНБ, квесторите и прокуратурата.

Какво следва?

Отнемането на лиценза на практика е последното решение на БНБ. След това процесът се предава на Фонда за гарантиране на влоговете, който назначава двама синдици измежду включените в одобрен от БНБ списък (не е публикуван).

От датата на решението за отнемане на лиценза за банкова дейност на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за кредитните институции не могат да се извършват разпоредителни сделки и действия с имуществото на банката. Спира се събирането, предоговарянето или обезпечаване на вземания срещу банката, „както и изпълнението на нейни парични задължения, независимо от начина на изпълнение“. Вземанията на вложителите в банката в чужда валута се превръщат в левове.

Възможно ли е да се предложи план за оздравяне на банка след отнемане на лиценза?

Не. Законът за банковата несъстоятелност (ЗБН) изрично изключва това.

Вярно ли е, че всички кредити стават предсрочно изискуеми при фалит на банка?

Не. Единствено могат да бъдат предприети мерки спрямо кредити, сключени при необичайни условия и това може да стане още по време на специалния надзор.

Ще се плащат ли лихви, дължими след датата на фалит?

Ако в договора е предвидено, че лихвата се изплаща на падежа на депозита и той е след датата на фалита, това не отменя начисляването на дължимите лихви.

Изплащането на законна или договорна лихва върху необезпечено вземане, дължима след датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност за банката е възможно след удовлетворяването на останалите кредитори по чл. 94 от ЗБН.

Кога ще се изплащат гарантираните депозити?

Парламентът гласува решение, с което се самозадължи да внесе законови поправки, предвиждащи незабавно изплащане на гарантираните депозити.


До момента няма внесен законопроект в този дух. Това означава, че важи действащият закон, а той предвижда, че изплащането на гарантираните депозити започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението за отнемане на лиценза.

Обновена

Бареков против кабинета, Баракова "за"

При положение, че не сме били поканени на разговор нямаме друг избор освен да гласуваме
"против".

Това обяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на ББЦ  и евродепутат Николай Бареков.

Той долетя от Брюксел, за да обсъди с групата в парламента, която вече се казва Български демократичен център (БДЦ) как ще гласуват утре, когато се очаква да се гласува новият кабинет с председател Бойко Борисов.

Бареков разказа и за телефонен разговор между лидера на Консерваторите в ЕС Джефри Ван Орден и лидера на ГЕРБ.

По думите на Бареков Ван Орден звъннал на Борисов чрез Димитър Абаджиев, който превеждал.

Това се случило, след като Николай Бареков му се оплакал, че между ББЦ и ГЕРБ няма разговори.

"Има само откъслечна комуникация за разни дребни неща. Предния ден да речем предвид мое изказване за г-н Атанасов (ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок), аз получих SMS от г-н Борисов, че Атанасов няма да бъде министър на вътрешните работи", сподели между другото Бареков.

В същото време напусналата "България без цензура" Ана Баракова, която влезе в парламента с преференция 13/13, щяла подкрепи правителство на ГЕРБ при гласуването в петък. Тя е дала знак, че поне в началото ще стои и зад решенията на бъдещия кабинет.

Карикатурите на Краси

- Пешо, ти като гладуваш дълго, как си после с апетита?


   
  



   Краси Петров рисува специално за "Таралеж"

Селфи манията взе жертва

Млада полска туристка загина в Испания при опит да си направи селфи. Силвия Райхел
пожелала да се увековечи на моста Пуенте-де-Исабел II в Севиля. Тя се качила върху парапета, но внезапно загубила баланс и паднала от 4,5-метрова височина, съобщава „Дейли Мейл“.
Пристигналите на място медици установили, че сърцето на Силвия е спряло. Те успели да го вкарат отново в ритъм с помощта на наличната апаратура, но скоро след като била закарана в болница, полякинята починала.

От кметството в Севиля назоваха инцидента „нещастен случай“, а причините за него - „несъблюдаване правилата за безопасност“. Въпреки това общинарите обещаха, че в най-скоро време мостът ще бъде обезопасен с допълнителния ограждения.
23-годишната Силвия Райхел била родом от Люблин и учела медицина. Полякинята била влюбена в Испания, като планирала след дипломирането си завинаги да се пресели тук.

Това не е първата жертва на селфи-манията. На португалския бряг това лято, например, полско семейство се качило на перилата, за да си направи снимка на фона на океана. Докато двете им деца гледали отстрани, двамата залитнали и се разбили в 80-метровата скална пропаст.

В България също имаше жертва на опасната мода. 12-годишната Симона от Нова Загора загина, ударена от волтова дъга. Тя се покатерила на цистерна с гориво, за да се снима. Въпреки че информацията, че заради снимка момичето се е покачило там, по-късно беше отхвърлена, тенденцията въобще децата да търсят опасни места е много притеснителна.

Лукарски мисли, че става

Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е
по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически.

Това пише в собствения си профил във Фейсбук лидерът на СДС и член на РБ Божидар Лукарски по повод критиките за номинацията му за икономически министър.

Запорожките казаци пишат писмо до турския султан

Председателят на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо до шефа на дясната Европейска народна партия (ЕНП), в която го алармира, че ГЕРБ готви коалиция с националпопулистки формации.
Лютви Местан посочва, че подобен род политики "са особено рискови на Балканите особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.)".

Накрая той предлага диалогът, започнат в София, да продължи и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ (партията на евролибералите).

Пълният текст на писмото:

Уважаеми г-н Дол,

Позволете ми още веднъж да изразя високата си оценка и благодарност за проведения между нас разговор по време на посещението Ви в София. Бих искал да подчертая, че той имаше не само конкретно политическо, но и символно значение. За пръв път председател на българската либерална партия ДПС имаше възможност да разговаря както по актуални национални вътрешни проблеми, така и по въпроси на политиката в ЕС с председателя на Европейската народна партия във Ваше лице. Вашата откритост, демократичност и последователност в отстояването на политическите Ви принципи оставиха у мен силно и дълбоко впечатление. Особена стойност за мен като политически лидер и за оглавяваната от мен либерална партия ДПС имаше Вашата непримирима позиция срещу надигащия се в България националпопулизъм и неговата антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия. За конструктивното и дълбоко ценностно съдържание на нашия разговор аз и моята партия открито споделихме впечатленията си с ръководството на АЛДЕ – либералната политическа структура в ЕС, която винаги е била един от стълбовете на съвременното европейско политическо и обществено пространство. Нещо повече – ние оценяваме по достойнство актуалното в момента партньорство между ЕНП, ПЕС и АЛДЕ като опит за създаване на допълнителна стабилност и сигурност в рамките на ЕС и неговото демократично политическо пространство. Партньорският модел на управление на ЕС, изработен между трите основни системни идейни направления, идва и като противодействие на надигащата се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии, които напоследък завоюваха ключови позиции в страни, членки на ЕС. Ние сме водени от разбирането, че формулата за стабилизиране на ЕС, за укрепване на демократичните идеи в политическото пространство на съюза и за доизработването на ясна визия за бъдещето следва да бъде и формула за намиране на изход от специфичната българска икономическа, финансова и политическа криза. Ние приехме с дълбоко удовлетворение Вашето послание към ПП ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт, чиито идеи и политическа програма и Вие, и лидерът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов определихте като „неприемливи”. С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза. Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.).

За нас е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като „модерен патриотизъм”.

За нас ще бъде политически полезно и граждански особено ценно диалогът, който започнахме в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион, който макар и със закъснение очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта – да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа.

03.11.2014 г. ЛЮТВИ МЕСТАН

София ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС