събота, 7 юни 2014 г.

ДАНСwithme

Протестът! Ден-359!

Професор Близнашки обясни как може да се въведе задължителният вот

Решението на Станишев да се обърне към идеята за задължително гласуване е "прилив на
здрав разум", но е и опит да се отмъсти на досегашния коалиционен партньор ДПС.

Това коментира в интервю за "Фокус" професорът по Конституционно право Георги Близнашки, който е и председател на Инициативния комитет за свикване на референдум за изборното законодателство.

Близнашки коментира, че приема с радост инициативата на Сергей Станишев, макар че според професора лидерът на БСП не е в състояние да диктува нищо. Близнашки е убеден, че в дискусията за задължителното гласуване място ще намерят и идеите от президентския референдум, подкрепени по-късно от професора - за мажоритарен вот и електронно гласуване.

Експертът по конституционно право изясни и начина, по който може да бъде въведено задължителното гласуване. Според него за целта не е необходимо свикването на Велико Народно събрание.

"В Конституцията трябва да бъде записано, че правото на глас, упражняването на правото на глас, трябва да стане задължително. Това е идеята. Т.е. самото право не се видоизменя – нито от гледна точка на неговото съдържание, нито от гледна точка на неговия обхват. (...) Това, което трябва да се направи, е една много малка поправка в Конституцията, но тя изисква широко съгласие – мнозинство от три четвърти на депутатите при три последователни гласувания в три различни дни, след като преди това е изминал цял месец", обясни Близнашки.

По думите на професора за тази важна промяна е необходимо депутатите да осъзнаят отговорността си към избирателите и да имат сериозно отношение. Ако бъде въведено задължителното гласуване, в законодателството ще трябва да бъдат предвидени и санкции за гражданите, които не отиват до урните.

"Това, което е най-често разпространено, е глобата. И мисля, че с това трябва да започнем, не с облекчения за гражданите, както някои, така, социолози, които нямат представа точно за какво става дума, трябва да започнем с не голяма по размер глоба, но достатъчно убедителна, за да е ясно, че неизпълнението на този граждански дълг ще бъде последвано от материални загуби", посочи експертът по конституционно право.

Георги Близнашки настоява националното допитване за изборното законодателство да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори, когато и да са те.

Роднини на пътниците от изчезналия Боинг 777 предлагат 3 млн. долара за информация

Роднини на пътниците от изчезналия пътнически Боинг 777 на "Малайзия еърлайнс" са
започнали кампания за набиране на средства, които да послужат за награда, на този, който предостави ключова информация за намирането на самолета, съобщава USA Today.
Роднините обещават 3 млн. долара на този, който предостави информация, която може да помогне за намирането на причината за изчезналия самолет.
Средствата се събират онлайн, като минималната сума за подпомагане е 5 долара. Причината за инициативата е убедеността на роднините, че властите крият истината, а официално провежданата операция по търсенето не е довела до убедителни улики досега.
Кампанията е инициирана от роднини на пътници от САЩ, Нова Зеландия, Франция и Индия.

На тази дата: 7юни 1929г. създават Ватикан

Най-малката независима държава в света – Ватикан – се създава на 7 юни 1929 г. На тази дата е подписан договорът с италианското правителство за възстановяване на папската държава, основана през 756 г. и просъществувала до 1870 г., когато е била окупирана от италианските бунтовници.

Ватикан, привличащ целогодишно милиони туристи, има свое управление, своя валута, собствено радио и 932 души население. Базиликата „Св. Петър“ и Сикстинската капела с творбите на Микеланджело, Ботичели, Бернини е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Едно от най-големите богатства на Ватикан са фреските на Микеланджело, с които е украсен таванът с площ 1100 кв. метра в Сикстинската капела. Потокът туристи, любопитни да видят „Страшния съд“ в музеите на Ватикана, не секва.

Обама дъвче дъвка на Марсилезата! Видео

Френските потребители на „Туитър” се разгневиха, когато видяха президента на САЩ Барак
Обама да дъвче дъвка по време на официалната церемония в чест на 70-годишнината от десанта в Нормандия, предаде РИА Новости, позовавайки се на френски медии.
Потребителите на социалната мрежа определят поведението на Обама като „вулгарно” и „позорно”.
Президентът на САЩ вече беше подложен на подобни критики, когато беше забелязан да дъвче дъвка на погребението на Нелсън Мандела.
Все пак обяснението е, че Обама се опитва да спре цигарите и за целта често дъвче никотинови дъвки.

ВИДЕО

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски
празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.
В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.
На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Дядо ветеран избяга от старчески дом, за да отиде в Нормандия

Бернард Джордан, 89-годишният ветеран от Десанта в Нормандия през 1944 г., избяга от дом
за настаняване на възрастни хора, за да направи своето емоционално завръщане на плажовете на Нормандия, пише в. Daily Mail.
Така той призовал отново духа и решимостта на 6 юни 1944 г., като измислил хитър план, за да се присъедини към старите си другари от войната и да отдаде чест на загиналите. Скрил своите медали под палтото си, 89-годишният мъж казал на персонала в дома за настаняване на възрастни хора, че излиза на разходка. Вместо това обаче той се качил на автобуса за Франция.

По времето, когато служителите разбрали, че той е изчезнал, ветеранът Британския кралски флот вече бил в Нормандия.

Благодарение на своето велико бягство, Джордан имаше честта да се изправи гордо сред световните лидери и ветераните от войната по време на отбелязването на дръзкото нападение преди 70 години, при което загинаха над 4000 войници на съюзническите сили.

Вицове,юни 2014г.

СмЕх

Яжте спокойно дами.Лято може и да няма
***

ДИЕТА:
Сутрин - кафе
На обяд - салата
Следобед - кафе
Вечеря - 1 ябълка
2 през нощта - хляб, салам, кашкавал,
майонеза, шоколад, чипс, вафла..
***

Яжте вносни пиперки, домати и краставици, а после се чудете защо бабите и дядовците на село, вместо тях садят марихуана!
***

- Миличко, в детската градина биете ли се за играчките?
- Да!
- И кой е най-силен?
- Госпожата!
***

Един млад послушник пристига в манастир и игумена го развежда из манастира. Влизат в една стая, в която има маса, отрупана с всевъзможни вкусотии и игуменът казва:
- Тук, чадо мое, можеш да ядеш каквото поискаш и колкото поискаш всеки ден, само в петък - не!
Влизат в друга стая с маса, отрупана с всякакви маркови напитки.
- Тук, чадо мое, можеш да пиеш каквото и колкото поискаш всеки ден, само в петък - не!
Влизат в трета стая, пълна с раса, килимявки и прочее попски облекла.
- Тук, чадо мое, можеш да се преобличаш колкото искаш всеки ден, само в петък - не!
Накрая го въвежда в една малка стая, където има един долап, отваря долапа и се вижда един гол задник.
- Тук, чадо мое, можеш да идваш и да ч*каш колкото искаш, само в петък - не!
Младият послушник бил много доволен и казал на игумена:
- Отче Игумене, всичко в манастира много ми харесва и с радост ще остана да служа на Бога, но защо мога да ползувам всички тези блага през всички дни, освен петък?
- Защото, чадо мое, в петък си дежурен по долап.
***

Дете пита майка си:
- Мамо, каква е разликата между българите и италианците?
- Разликата е, че след две бири италианците минават на "ти", а българите - на ракия.

Всяка сутрин нови вицове

петък, 6 юни 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-358!

Протестиращите срещу кабинета на Орешарски днес  написаха на оградата пред Парламента "Вън, слуги на Газпром!". Те преименуваха протеста си от  ДАНСwithme на ДАНСnomore

ГЕРБ: Призивът за задължително гласуване е неискрен

Днешният призив на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължителното
гласуване изглежда неискрен, обслужващ двустранните отношения с ДПС и невъзможен за реализиране в преброените дни на 42-то Народно събрание и кабинета на Пламен Орешарски. Това гласи позиция на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, разпространена до медиите.

От ръководството на партията смятат, че има време парламентът да организира референдум, който да отговори и на въпроса за въвеждане на задължителното гласуване. И предлагат референдумът да се състои едновременно с предсрочните парламентарни избори.

БСП: Вместо оставка - задължително гласуване

Задължително гласуване, вместо оставка, бе отговорът на Сергей Станишев по повод
вчерашната пресконференция на ДПС. От думите му стана ясно, че мандатоносителят планира изборите да се проведат по-рано от ноември - декември.

БСП се показа обидена от изказването, в което Местан постави краен срок на правителството, и реши да отвърне на удара, като обяви, че ще въведе задължително гласуване. Задължителното гласуване би било тежък удар по ДПС, защото ще стопи тежестта на традиционния процент, който ДПС получава на избори.

Левицата последва примера на ДПС и ден по-късно също даде пресконференция в 10.30 ч. в зала "Запад". На нея присъстваше ръководството на социалистите - Янаки Стоилов, Михаил Миков, Димитър Дъбов, Евгени Узунов, Илияна Йотова, Мая Манолова, включително и председателят Сергей Станишев. Междувременно всеки момент в пленарна зала премиерът Орешарски трявба да отчете свършеното през едната година живот на кабинета.

Станишев обяви, че е "прочел с изненада" позицията, която лидерът на ДПС изрази вчера. На практика Станишев призна, че не е бил информиран предварително за изявлението на Лютви Местан. От думите на червения лидер стана ясно, че партията е обидена на ДПС заради вчерашното изказване. Станишев подчерта, че според него не е редно коалиционните партньори да си говорят през медиите.

Станишев обясни, че в общественото пространство и сред електората на левицата битува схващането, че БСП носи цялата отговорност за кабинета, но не е водещ субект на властта и изказването на Местан е затвърдило това схващане.

"Вчерашната пресконференция на ДПС е пример, който подпомага точно това внушение в обществото. Това е внушение, което не помага на БСП, но също така е във вреда на правителството", посочи Станишев.

Лидерът на БСП заяви, че евровотът е доказателство, че са необходими законодателни промени, които да гарантират, че съдбата на страната ще се решава от действителния вот на хората. В тази връзка Станишев обяви, че ще потърси подкрепа от другите партии в парламента за промени в Изборния кодекс и Конституцията, които да въведат задължителното гласуване.

Това би било тежък удар по ролята на ДПС във властта, тъй като задължителното гласуване ще стопи значението на относително постоянния брой гласове, който партията на Местан получава на избори. Думите на Станишев се отличават драстично от позицията, която БСП имаше при изработването на Изборния кодекс. Тогава левицата твърдеше, че задължителното гласуване не може да се въведе, защото е противоконституционно и противоречи на демократичните права на гражданите. Промените в позицията си те аргументираха с това, че евровотът е показал как дефектите на българската демокрация не се решавали дори с добро законодателство.

Оставка

Лидерът на БСП коментира, че оставката на правителството сама по себе си няма да реши проблемите на страната. Той подчерта, че вчерашното изказване на Местан може да задълбочи кризата, защото крайният срок на правителството на практика блокира държавата.

"Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета в неговата действия, независимо от конкретните варианти и времеви срокове. Защото не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата. Самото им формулиране и поставяне демотивира министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки реформи", каза Станишев.

Левицата отхвърли и трите варианта на Местан - избори в края на ноември или началото на декември, избори по това време догодина или избори 2 в 1 през 2015 г.

"Ще проведем консултации с нашите партньори и с другите политически сили за предсрочни избори - кога това би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането за една година, каквито варианти се чуват, е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети", посочи лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че вече е започнал разговори с министрите в кабинета, от които иска да чуе какво трябва да бъде свършено по спешност в държавата.

Попитан коя дата счита за уместна за провеждане на вот, Станишев подчерта, че това е задача и правомощие на президента.

През уикенда- лято!

Лятото най-сетне ще дойде през уикенда, обещават синоптиците от БАН. Според прогнозата
им още утре слънцето ще грее трайно на Западна България, а само на места в Централна и Източна България ще облачност със слаби валежи.
Към края на деня обаче над цялата страна небето ще се проясни и температурите ще започват да се покачват. Утре максималните ще са 23° и 28°, в София около 23.
Температурата на морската вода също ще се вдигне от 17 до 19-20°.
В събота над по-голямата част от страната вече ще е лято с максимални температури около 30 градуса, за София – 28. Само над планинските райони около обяд са възможни кратки превалявания. В неделя през деня също ще е слънчево и едва вечерта облаците ще се върнат, а в понеделник отново на много места ще има валежи и гръмотевици.

ONE DESIGN WEEK с лимитирана серия велосипеди

Дизайнери от различни поколения, с различен стил  създадоха визия за Велосипеди SPRINT,
вдъхновена от мотото на ONE DESIGN WEEK – НОМАД. Резултатът е лимитирана серия от 45 колела в шест модела с ефектен и елегантен графичен дизайн. Елиа Недков, Кирил Златков, Вики Книш, Фонтан 2 и Постстудио са дизайнерите, които са част от голямото семейство на ONE DESIGN WEEK.
Пловдивската публика ще може да види, изпробва и закупи модели по време на ONE DESIGN WEEK между 20 и 29 юни в Пловдив. Екипът на фестивала ще се придвижва в града с пет от велосипедите SPRINT с визията на Фонтан 2.

На тази дата: 6 юни 1944г. започва Десантът в Нормандия

На 6 юни 1944 година започва Десантът в Нормандия. Той е част от Втората световна война.
Десантът, известен като Денят „Д” или операция „Нептун”, е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх. В нея участват към 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета. Съюзниците дебаркират по бреговете на Нормандия, преодоляват Атлантическия вал и навлизат във вътрешността на строната.

Десантът е резултат от дълга подготовка и операции по дезинформация на противника. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е успешна, благодарение на голямото превъзходство по море и въздух. Успехът ѝ спомага за откриването на втори фронт. В този ден американските войски губят 6603 бойци, в това число 1465 убити, англичаните и канадците - около 4000 човека убити, ранени и безследно изчезнали.

Ветеран от десанта в Нормандия почете годишнината със скок от 1500 метра височина

На моята възраст животът започва да става малко скучен. Така че, трябва да грабнеш всяка възможност за вълнение. Това заяви пред медиите 89-годишният ветеран от десанта в Нормандия Джок Хътън, след като скочи от самолет на височина 1524 метра за своето уникално по рода си почитане на 70-годишнината от десанта.
Шотландецът се приземи на същото поле край село Ранвил в Нормандия, където като член на 13-ти батальон на британските парашутни части е чат от първата вълна военнослужещи, взели участие в инвазията на Съюзниците на континентална Европа.

Заради възрастта си Хътън направи скока заедно със старши сержант Били Бланчард от „Червените дяволи”, но затова скочи от 10-пъти по-високо отколкото преди 70 години.

Нормандия- възпоменателни церемонии за 70-ата годишнина от десанта на съюзниците през Втората световна война. Най-мащабната по рода си военна операция ускорява падането на Третия райх.

Част от тържествата ще бъдат в Колвил сюр мер, където се намира голямо американско военно гробище – първото в Европа. На 6 юни 1944-а, близо до селището, на така наречения плаж Омаха дебаркират част от съюзниците. Тук Съединените щати дават най-много жертви – 2 500 – още в първия ден на десанта.

Последни приготовления се извършват и на друг кодов плаж в Нормандия – Суорд, където
дебаркират британски войници. Много от оцелелите също са във Франция, за възстановки на събития отпреди 70 години, близо до северния град Кан. 102 ветерани от Съединените щати, Великобритания, Норвегия, Канада и Франция получиха възпоменателни отличия.

Кулминацията на тържествата, които вече започнаха, е днес. В страната ще се съберат десетки държавни лидери, сред които американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин.

Лидерите на около 20 страни ще се съберат във Франция. Във френския град Кан стотици ветерани бяха отличени с юбилейни медали. Сред тях имаше много американци, канадци и норвежци.

"След като толкова много хора направиха такива огромни саможертви, наш дълг е да си спомним за тях. Те трябва да бъдат уважавани за делата им", убеден е ветеранът Джордж Хенри.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

Една година протести, а накрая Местан каза кога ще са изборите с точност до седмица.
***

- Кажи ми какъв си ти, за да ти кажа кой ти е приятел!
- Аз съм милионер.
- А аз съм ти приятел.
***

- Всичките ти приятелки са грозни!!
- А твоите приятели - всичките пият!!
- Защото приятелките ти са грозни...
***

"Склад за боеприпаси ОТНОВО набира персонал!"
***

Школа по парашутизъм. Скача един от самолета, дърпа халката - парашута не се отваря. Дърпа халката на резервния - и той не се отваря. Лети към земята и се ядосва. Покрай него прелита втори парашутист и пита:
- Какво, жена ти ли ти сгъва парашута?
- Да!
- Аха, ясно.
Продължават да летят надолу и си говорят за живота. Покрай тях с три пъти по-висока скорост прелита трети парашутист с диви крясъци "Гадддддддддд мръснаааа, ще те убияяяяяяяяяяяяяя!" Вторият парашутист обяснява:
- Е на тоя сигурно тъщата му е го е сгъвала. Така става, когато вместо парашут, ти напълнят раницата с тухли...
***

Един англичанин отива на лов за бели мечки при чукчите.
Чукчата, който ще го води го пита:
- Можеш ли да бягаш?
- Мога.
- Пак те питам, можеш ли бързо да бягаш?
- Мога, разбира се!
Тръгнали на лов. Вървели цял ден. Накрая чукчата видял една заспала мечка. Отишъл до нея и
леко я набучкал с ножа. Мечката се разярила, скочила и ги подгонила. Тичали, тичали…
На англичанина му омръзнало да тича, спрял, обърнал се и застрелял мечката. Чукчата ужасно се
ядосал и го пита:
- Аз като те питах можеш ли да бягаш ти какво ми отговори?
- Мога.
- А сега, ти ще носиш мечката до селото.

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 5 юни 2014 г.

50-те най-влиятелни евреи в света! Министърът на финансите на САЩ оглави списъка

Финансист № 1 на САЩ Джак Лю
Вестник The Jerusalem Post публикува списък на 50-те най-влиятелни евреи в света. На първо
място е министърът на финансите на САЩ Джак Лю. Втора е шефката на Федералния резерв Джанет Йелън.
Евреи от Израел заемат трето и четвърто място - президентът Шимон Перес и премиерът Бенямин Нетаняху. Външният министър Авигдор Либерман е седми. На 20 място е лидерът на британските лейбърсти Едуард Милибанд, а канадският парламентарист Ървин Котлър е 29-и. Русия му наложи санкции в ответ на канадските срещу руски граждани, уточнява лента.ру.
Високо в класацията се намират представители на Холивуд. Стивън Спилбърг е 13-и, Скарлет Йохансон - 18-а, Натали Портман е 27-а. Бизнесмените в списъка са Шелдън Аделсън - 5-и, и Джордж Сорос - 39-и.
Лента.ру уточнява, че Русия има само един представител - сенаторът и бизнесмен Владимир Слуцкер, председател на Израелския еврейски конгрес. Нито Роман Абрамович, нито Михаил Прохоров, нито Михаил Фридман са сред първите 50 евреи, независимо че са в челните позиции на "Форбс" по богатство.
За отбелязване е, че тази година сред първите 50 най-влиятелни евреи не намират място представители на IT сектора. Миналата година съучредителят на Google Сергей Брин зае шеста позиция, а основателят на Facebook Марк Зукърбърг – на 16-а.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-357!

През 357-ия ден от протестите инициаторите на референдума за промени в изборното законодателство протестираха по време на заседание на комисията по работа с гражданското общество, председателствана от БСП депутата Мая Манолова.

На мълчаливия протест пред сградата на парламента на пл. "Батенберг" се събраха двайсетина души, сред които университетски преподаватели. Те бяха поставили символично черни лепенки на устите си.

Причината за демонстрацията бе, че тема на заседанието е именно внесената подписка за референдума, но на него не са поканени нейните организатори, съобщи проф. Георги Близнашки от инициативния комитет. Той внесе над 570 хил. подписа в подкрепа на референдума, на който хората да бъдат питани за задължителното гласуване, електронното гласуване и мажоритарния вот.

Бойко:Това е капан. Избори или веднага, или 2 в 1 през 2015 г.

"Считам за правилно или незабавно да си дадат оставка, за да се опитаме септември-
октомври, да има шанс нещо да се направи. Да не харчат нито лев повече, да не правят никакви назначения. Или, за да им блеснат всичките лъжи, измислици и некомпетентност, да се отиде догодина на избори две в едно."

Това заяви на пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар по сутрешната новина, че ДПС иска избори на 30 ноември или 7 декември.

Според бившия премиер така обявените от лидера на ДПС Лютви Местан дати за избори ще бъдат пагубни за България.

"Считам, че по този начин обявените дати за избори са пагубни. Освен милиардите и милионите, задлъжнялостта на енергийните компании, БДЖ, здравеопазването и най-вече - бюджет на това правителство ще задължи следващото да направи такива реформи, с които за един ден да отмилее на хората", каза Бойко Борисов.

Според лидера на ГЕРБ днешното изявление на Местан е капан за следващия кабинет и е плод на договорка между ДПС и БСП. По думите на Борисов левицата се е уговорила с коалиционния си партньор да бави оставката, за да има време кабинетът "Орешарски" да номинира Сергей Станишев за еврокомисар.

Борисов вижда и сценарий в намерението за избори в края на годината. Според него БСП и ДПС планират да поставят следващия кабинет в безизходица и да организират антиправителствени протести през февруари догодина заради цените на тока, които, по думите му, няма как да не се повишат.

"Искат да вкарат черното момче в играта и да ме унищожат. Отговорността е веднага", посочи Борисов, визирайки себе си в ролята на "черното момче".

Борисов подчерта още, че в момента, в който Орешарски подаде оставка и президентът започне консултации с ГЕРБ, Борисов ще върне мандата, защото смята, че не е легитимно да се преговаря в този парламент.

ДПС: Избори до края на годината

Възможни са три други варианта. Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015
г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан.

Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към трети вариант – избори до края на годината”, заяви Местан.

Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски”. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан.

Приемаме, че има проблем, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски”. Тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Вотът не дава основание за еуфория. Още по-малко не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва с пръст, да се връща към „аз”-формата”, посочи Местан.

„Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната”, добави той.

Кустурица снима филм за търговията с органи в Косово

Големият режисьор Емир Кустурица вече се готви за снимките на филм за търговията с
човешки органи в Косово - по време на войната там, а и след нея. Това съобщи сръбското издание Vesti online.

По думите на Кустурица сюжетът на филма е по истинска история. В основата му лежи признанието на германец, на когото нелегално било присадено сърце, взето от специално убит за целта косовски сърбин.

Босненецът Емир Кустурица, който продължава да нарича себе си югославянин и има повече общо със Сърбия, отколкото с родината си, заявява, че филмът ще се снима в Русия. "В Русия имам много приятели, които ще ми помогнат да придвижа проекта", казва режисьорът. По неговите думи той нито очаква, нито ще моли от Сърбия финансова помощ.

Плановете на Кустурица веднага предизвикаха недоволство сред властите в Косово, където тръгнаха призиви той да бъде обявен за персона нон грата. В отговор режисьорът отвърна, че "не той е измислил тази история" и напомни, че първите информации за търговия с органи в Косово представи в своя отчет специалният докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Дик Марти. Кустурица заяви, че "не разбира нервността" на косоварите.

"Цензурата" с фиктивни дарители

Галя
„България без цензура” е ползвала фиктивни дарители. Има злоупотреба с лични данни на
бедни селяни. Това показа тази сутрин репортаж на bTV.
Две жени от Враца дарили по 1000 лева, а те самите не знаят. Едната е безработна, а другата е пенсионер по болест. Галя се съгласила да бъде застъпник за „България без цензура” и тогава й взели личните данни.

Другата пък била поканена на предизборен концерт на партията в София. На път за столицата в автобуса й взели личната карта и й записали данните.

След това те били използвани, за да се оправдае дарение от 1000 лв за формацията на Бареков, се твърди в репортажа на bTV. И двете жени обаче отричат да са дали пари за ББЦ, защото са бедни, бе обяснено в репортажа на bTV, но не бе цитирано становище по случая от страна на ББЦ

Бареков плащал на наблюдателите

Разследване на Нова телевизия показа как от партия „България без цензура” се плащат на ръка
пари на наблюдателите, което е забранено от Изборния кодекс. Според журналистите, те са били информирани за случващото се от хора в списъка на наблюдателите и са предложили да заснемат момента на даване на пари със скрита камера.
В плащането участва и фирма за бърз кредит, показа още репортажът на телевизията. Не е ясно дали това е ангажиране на фирмата или лична инициатива на нейни служители. Официално от фирмата отказват да са ангажирани с това действие.

От ББЦ са информирани за случая и ще проверят какво точно се е случило. Според нейния представител Васил Василев трябва да се провери истинността на изнесените факти, преди да се коментира.

bTV също показа  разследване за формални дарители на ББЦ

На тази дата: 5 юни 1968г. е убит Робърт Кенеди

На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди и министър на
правосъдието на САЩ от 1961 г. до 1964 г.

Смъртта му идва точно когато обявява победата си на първичните избори на Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ в Калифорния.

Робърт Франсис Кенеди е роден през 1925 г. в Бруклин, щата Масачузетс. Учи в много училища, включително и в Лондон, където баща му е посланик. През 1946 г. влиза в "Харвард", а после учи право в университета на Вирджиния. През 1951 г. започва работа в министерството на правосъдието, а на следващата година води успешно кампанията на брат си Джон за сенатор.

През 1959/60 г. Джон триумфално влиза в Белия дом. Победата изстрелва Робърт към върховете и той става министър на правосъдието. Робърт подхваща безмилостна битка с организираната престъпност и мафията, като често влиза в конфликт с шефа на ФБР Едгар Хувър. Двамата Кенеди работят съвместно, за да разрешат кубинската криза през 1962 г.

Убийството на Джон през 1963 г. променя драматично Робърт, но не и решимостта му да остане в политиката. През 1964 г. той печели изборите за сенатор от Ню Йорк, а през 1968 г. се кандидатира за президент. Робърт залага на програма за расова и икономическа справедливост, неагресивна външна политика, децентрализация на властта и социална политика. Той печели повечето първични избори.

В ранните сутрешни часове на 5 юни той обявява победата си в балната зала на хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис, а при излизането си от нея е прострелян фатално от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан и умира часове по-късно.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

Тя ми вика имам си гадже ..то и аз имам телевизор в къщи ама ходя на кино!
***

Влиза руснак в бар и си поръчва 200 грама водка. Изпива я и си иска сметката.
Барманът му казва:
- 27 рубли...
Мъжът вади от джоба си 27 монети по една рубла и плаща.
Барманът почервенял от яд, но нищо не казва.
Историята се повтаря всяка вечер в продължение на няколко месеца.
Една вечер обаче, след като барманът поисква, както обикновено 27 рубли, мъжът вади банкнота от 50 и плаща.
"Ей сега ще му дам да се разбере" - зарадвал се барманът. Вади от чекмеджето 23 монети по една рубла и ги хвърля така, че те се разпръскват из цялото заведение. Мъжът се замисля за секунда, след което вади от джоба си 4 монети по една рубла и казва:
- Още една водка, ако обичате!!!
***

БТВ преименува Dalivali.bg на Kogashtespre.bg
***

За толкова години страната напуснаха хиляди доктори, инженери, строители.... И нито един катаджия.
***

Разликата между жена и кола?
- Ако чукнат колата ти, веднага ще забележиш.
***

Кичка беше на гости при гаджето си и си забрави обиците ,
След два дни му звъни и вика :
- Минчо, кога ще се виждаме , че дупките ми се затвориха....

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 4 юни 2014 г.

Разбрахме къде е Волен

След като се покри след неуспеха на "Атака" на евроизборите, около въпроса къде е Волен
Сидеров вече се носят слухове, граничещи с легенди. "Атакист" № 1 не се е появявал пред медиите от 25 май. Оказва се, че лидерът на "Атака" е посетил Австрия, където е бистрил бъдещето на ЕС в компанията на представители от крайни, националистически, антиевропейски и популистки партии от Европа.
В двореца Лихтенщайн във Виена е имало тайна среща на крайни, антиевропейски, националистически и популистки европейски партии. Разговорите са се провели при закрити врата, твърди  швейцарското изданиеTagesanzeiger. Никоя медия не е била уведомена за събитието, а срещата е преминала под строга охрана.

Официалната тема на срещата е бил въпросът как да се възроди духът на Свещения съюз, създаден преди 200 години на Виенския конгрес. В хода на разговора обаче е заявено, че най-голямата опасност за Европа идва от гей-лобитата и принципите на либерализма, на които трябва да се даде отпор.

Домакин на срещата е бил руският олигарх Константин Малофеев. Важни гости от Русия са били и идеологът на идеята за Евразийския съюз Александър Дугин и познатият с националистическите си рисунки художник Иля Глаузанов.
По информация на швейцарското издание на срещата са присъствали лидерът на френския Национален фрон Марин Льо Пен, председателят на дясната популистка формация Партия на свободата - Хайнц-Кристиан Щрахе, Серж дьо Пален - съпруг на наследницата на "Фиат" Маргарита Аниели, както и испанският принц Сикст-Анри дьо Бурбон, един от лидерите на крайното карлистко движение в страната. На разговорите е присъствал и председателят на "Атака" Волен Сидеров. Гости на събитието са били и десни екстремисти от Хърватия, Русия и Грузия.

Основен говорител на срещата е бил руският журналист Дугин, който е използвал възможността, за да възхвали идеята за Евразийски съюз под ръководството на Русия. Дугин не е пропуснал да спомене хвалебствени слова и за президента Владимир Путин.

Твърди се, че всички участници в срещата са дали обещание да не разкриват подробности за нея, а следващите разговори са насрочени за следващия януари и най-вероятно ще се проведат в Москва.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-356!

Бареков си намери европейско семейство

Евродепутатите от "България без цензура" Николай Бареков и Ангел Джамбазки ще се
присъединят към групата на консерваторите в Европарламента, съобщи за „Хоризонт“ от Брюксел Бареков.

Той е в белгийската столица за разговори с няколко европейски партии, след които ще стане ясно в коя група ще членуват представителите на ББЦ.

По думите на партийния лидер и новоизбран евродепутат най-сериозната оферта към момента е тази на групата на европейските консерватори и реформисти, която е петата по големина в ЕП след Европейската народна партия (ЕНП), Партията на европейските социалисти (ПЕС), Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ)  и "Зелените".

"Искаме заместникпредседателско място в комисия в Европарламента, както и заместникпредседателско място в групата на нашите нови партньори. Имаме съвпадение в най-голяма степен с тях (консерваторите - б.р.). Съвпадаме си най-вече с това, че искаме силни национални правителства. Искаме Европа на ясните отговорности и ангажименти. Имаме една Европа, която върви към псевдофедерация и се харчат едни безумни средства на данъкоплатците. Нека да не мислим, че само в България имаме проблем с харченето на парите. Далеч по-голям е този проблем тук, в Европа", заяви Николай Бареков.

Член на партията на европейските консерватори бе и РЗС на Яне Янев.

ДПС с първа промяна в кабинета

ДПС ще предложи Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите. Това заяви
пред журналисти в парламента лидерът на партията Лютви Местан.

„Него имах предвид под характеристиката за млад, енергичен, високо интелигентен кандидат за министър на околната среда и водите”, каза още Лютви Местан.

"Тянанмън" в деня на 25-годишнината от кървавите събития

Китайските власти наложиха строги мерки за сигурност в центъра на Пекин днес, в деня на
25-годишнината от кървавото потушаване на продемократичните протести на главния столичен площад "Тянанмън". Целта на превантивните мерки е да не се допусне публично възпоменание за една от най-тъмните страници в най-новата китайска история, отбелязва "Асошиейтед прес".

Десетки полицаи и войници от спецчастите, както и цивилни агенти патрулират огромния площад и околните булеварди и улици, спират коли и избирателно проверяват личните документи на минувачите , а чантите им се оглеждат през скенери за наличие на опасни предмети.

След обичайната утринна церемония по издигането на знамената на репортерите бе казано да напуснат района. "Ройтерс" съобщава, че репортер на агенцията е изведен от площада, пълен с туристи, като му било обяснено, че той е затворен за чуждестранни медии. Няма признаци на струпване на хора, демонстрации или каквато и да е форма на публично възпоменание.

В навечерието на годишнината десетки активисти, дисиденти и критично настроени хора бяха превантивно задържани от полицията, поставени под домашен арест или принудително изпратени извън града, отбелязва "Ройтерс". Властите ограничиха достъпа до някои интернет услуги. Блокиран е "Гугъл". Миналата седмица е бил наложен допълнителен контрол над използването на търсачката, картите и услугите за превод.

За управляващата Китайска комунистическа партия протестите на площад "Тянанмън", които се разпростряха и в други градове, остават тема табу. Правителството определи протестите като контрареволюционни, а годишнината от тях никога не е била отбелязвана публично в континенталната част на Китай. Всяка година има чествания в Хонконг, който се върна под управлението на Китай през 1997 г., както и в Тайван.

Правителството никога не е съобщавало официално броя на убитите, но оценките са за няколко стотици до няколко хиляди души. Говорител на китайското външно министерство обаче заяви, че китайското правителство е стигнало до заключението, че пътят към социализъм с китайска специфика отговаря на интересите на мнозинството китайци. Изграждането на демократично общество с върховенство на закона продължава, допълни той. В Китай няма дисиденти, има само нарушители на закона, каза говорителят.

Опорните точки в БСП

Масираното присъствие на БСП активисти в сутрешните блокове на националните телевизии
внесе допълнителна яснота по новите опорни точки на "Позитано" 20. Основните послания изречени от Явор Куюмджиев пред Нова телевизия, Татяна Буруджиева пред БНТ1 и Мая Манолова пред бТВ са три:

Първо, Брюксел ни рекетира да се откажем от проекта "Южен поток".

Второ, ГЕРБ е виновен, че ни спират парите по Оперативна програма "Регионално развитие".

Трето, Станишев е единственият ни политик от международен мащаб, чака го европейско бъдеще.

Хуан Карлос натрупал 1,8 млрд. евро

Крал Хуан Карлос и синът му принц Фелипе, който го наследява на трона.
Богатството на крал Хуан Карлос възлиза на 1,8 млрд. евро, твърди в. “Ню Йорк таймс”.
Вестникът описва разкошния стил на живот на монарха и “непрозрачното му богатство” в статия, публикувана в края на миналата седмица.

Остава тайна как е успял кралят да натрупа такова голямо лично богатство, сочи “Ню Йорк таймс”. Не е възможно то да бъде уточнено, защото за разлика от министри и депутати държавният глава не е задължен да си разкрива авоарите.

Когато Хуан Карлос се качва на трона след смъртта на Франко, на практика не притежава нищо. Оттогава започва да работи упорито за натрупване на лично имане извън 8,3-те милиона евро годишен бюджет.

Американският вестник уточнява, че е стигнал до сумата на базата на публикувани данни, а не на собствено разследване. Сп. “Юробизнес” и “Форбс” посочват, че кралят има 545 млн. евро лично богатство и други 1,136 млрд. в семейни имоти.

Състезание за графити

Победителите в  състезанието за графити Sofia Ring Graffiti Fest – PT Crew, заедно със своя
графит.

По колко пари ще получават евродепутатите?

По 304 евро на ден се полагат на новите депутати в европейския парламент, преди да встъпят
в длъжност на 1 юли.  Сумата ще им бъде платена, ако участват в заседания на групи преди откриването на Европарламента.
Парите са за хотел, храна и всичко останало. Отделно Брюксел ще им възстанови парите за самолетни билети. Единствено платеното на такси за придвижване от летището до местоработата им остава за тяхна сметка.

От първи юли на европейските избраници започва да тече редовната заплата от 7957 евро на месец или около 100 000 евро на година. За целия мандат сумата набъбва до половин милион евро, като 3.5% от тези пари отиват за пенсия.

Отделно от трудовото си възнаграждение, депутатите получават на месец по още 4299 евро за разходи в офиса, както и покриване на разходите при служебни пътувания. За последното плащане е достатъчно да се представи билет за самолет или влак, като е разрешено той да бъде и от бизнес или първа класа.

Но и това не е всичко. Евродепутатите разполагат с още един паричен фонд. В него има сума от 4243 евро на година, предназначена за официални пътувания до „други дестинации”. Избраниците имат право и на 24 пътувания до техните държави на европейска сметка.

Не само депутатите са добре нахранени в Брюксел. За техните асистенти и всякакви други помощници са предвидени по 254 508 евро на година на всеки избраник. Те обаче не се дават директно на депутатите, а се превеждат по сметки на избраните от тях „хранени хора”.

На тази дата: 4 юни 2004 г. американският заварчик Химейер атакува с булдозер циментов завод

На 4 юни 2004 г. американският заварчик Марвин Джон Химейер (52 г.), собственик на
автомобилна работилница в Грейнби, щат Колорадо, напада с брониран булдозер Komatsu D355A административната част на компанията Mountain Park (циментов завод) и частни сгради на граждани, след което се самоубива. Произшествието става известно в медиите като „Войната на Марвин Химейер.
Общите загуби, причинени на града, възлизат на 7 млн. долара, а на компанията Mountain Park – около 2 млн. долара. Единствената жертва е Химейер.

Причини за конфликта

Химейер живеел в град Гранд Лейк на около 25 км. от Грейнби. Съседи твърдят, че се преместил в Грейнби около 10 г. преди събитията. Според негови приятели той нямал родственици в двата града.

През 1992 г. той купува 2 акра (8,1 дка) земя от корпорацията Resolution Trust Corporation, като заплатил 42 000 долара. После се съгласява да продаде своя участък на семейство Дочефф, което планира да разшири разположения близо циментов завод. Отначало е спазарена сумата от 250 000 долара, обаче Химейер размисля и повишава цената до 375 000, а още по-късно чак до 1 млн. долара. Тези преговори са водени много преди предложението за преразпределяне на земята да бъде предоставено за утвърждаване от градските власти.

През 2001 г. комисията по зониране и властите на града утвърждават построяването на циментовия завод. Химейер без успех обжалва това решение.

В продължение на много години Химейер използва прилежащия участък като проход към работилницата си за ремонт и продажба на автомобилни ауспуси. Разширяването на циментовия завод го лишавало от тази възможност.

Освен това градските власти глобяват Химейер с 2500 долара за различни нарушения, включително „ползване на съдове с нечистотии на територии, не включени в канализацията”. На Химейер обаче не е разрешено да прокопае 2,4 м. заводска земя за такова включване.

Модификацията на булдозера

Химейер продал бизнеса си и имуществото си няколко месеца преди събитията. Две години преди това обаче той купува булдозер „втора ръка” за прокарване на път до магазина, обаче градските власти му отказват разрешение.

Подготовката на булдозера отнема 1,5 г. В намерените след това записки Химейер е написал: „Интересно е как още не са ме изловили. Проектът ми отне част от времето в течение на повече от година и половина.” Той е удивен, че на никого от посетителите в магазина не му се виждат странни измененията в булдозера, особено увеличението на масата му почти с един тон.

Веднага се набива на очи, че верижният булдозер Komatsu D355A е със силно бронирана кабина. На някои места дебелината на бронята достига 30 см., тя е комбинирана и се състои от няколко слоя стоманени листове и цимент. Тя осигурявала защита от стрелково оръжие и от взривни вещества. Три взрива и 200 куршума, пуснати после по булдозера, не са му причинили вреда.

Властите предполагат, че за поставянето на бронята вероятно е използван самоделният кран, намерен в гаража.

С цел евентуално да се отбранява, Химейер внася в почти херметичната кабина пушки Barrett M82 и Ruger AC556, пистолет Kel-Tec P11 и револьвер Magnum. В нея имало запас от храна и вода. Химейнер не възнамерявал да напусне кабината, след като влезе в нея, затова люкът е плътно затворен отвътре. Впоследствие модифицираният булдозер е наречен KillDozer (булдозер-убиец).

За осигуряване на добра видимост, въпреки бронята върху стъклата, булдозерът е оборудван с няколко видеокамери, включени към два дисплея в кабината. Обективите на камерите са защитени с непробиваем от куршум плексиглас с дебелина 7 см. Те можели да бъдат почиствани от прах помощта на сгъстен въздух.

Отмъщението на Химейер

На 4 юни 2004 г. Химейер изкарва своя брониран булдозер през стената на своя магазин. Той предварително си е съставил списък на целите. На всички, на които иска да отмъсти.

Като начало той преминава през територията на завода, събаряйки сградата на заводското управление, производствените цехове и всичко до последната барака. Не събаря обаче външните стени поради опасения, че могат да затрупат булдозера.

След това той се отправя към градчето. Жителите на града са оповестявани от властите за ставащото и имат възможност да се евакуират. Почти във всички съборени сгради до последния момент са се намирали хора.

Къщите на членовете на градския съвет остават без фасади. Отнася сградата на банката, опитала се да го притисне да изплати предсрочно ипотечния заем.

Разрушава сградите на газовата компания „Иксел енерджи”, отказала след глоба да зарежда кухненските газови бутилки. Химейер произвежда 15 изстрела по трансформатори и резервоари с пропан, но не успява да ги взриви: според представител на местните власти в Грейнби, ако резервоарите са се взривили, това би представлявало заплаха за хората на километър от взрива.

Срива сградата на кметството, офис-сградите на градския съвет, противопожарната охрана, няколко жилищни сгради на кмета на града. Изравнява със земята редакцията на местния вестник (печатала статии против него) и обществената библиотека (намираща се в една сграда с кметството).

Казано накратко Химейер събаря 13 сгради - всичко, което има отношение към местните власти, включително техните къщи. При това проявява забележителна осведоменост на кого какво принадлежи.

След като минеава напред-назад над това, което допреди минути е оптичен магазин „Гембълс”, вече нищо не остава неизпълнено.

„Войната на Химейер” завършва в 16:23 часа. Независимо от огромните разрушения, не пострадва нито един човек, с изключение на самия него. След като двигателят на „килдозера” заклинва заради пробит от куршум радиатор, Химейер се прострелва съдбоносно.

Полицаите два часа се боят да приближат притихналия булдозер. В настъпилата вечер дълго и безуспешно стържат дупка в бетона, защото трите пластични заряда не постигат нищо.

На следващото утро разрязват бронята с газова горелка. Намират Химейер мъртъв.

Както точно се изразява губернатора на Колорадо, „градът изглежда така, сякаш през него е преминало торнадо”. На града са нанесени щети за 5 млн. долара, заводът минава по-леко само с 2 млн. долара. Тъй като в САЩ всичко се застрахова против всички възможни беди, заводът започва работа още след 10 дни.

Съдбата на булдозера

На 19 април 2005 г. е обявено предстоящото предаване на „булдозера-убиец” за скрап. Предвиждало се булдозерът да бъде разглобен на множество малки части, всяка от които да бъде изпратена в отделен пункт. Този подход трябвало да попречи почитателите на Химейер да запазят части като сувенири.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх


Лято...
Току що направих добро дело, спасих едно вино....бяха го затворили най-безмилостно в бутилка...
***

Потомък на японка и българин - много му се работи, ама го мързи да стане!
***

Българското земеделие западна, защото кадрите се насочиха към попфолка.
***

В Зимбабве е извършен политически преврат. Премиер-министърът е изял президента.
***

За приятелството между жени:
Жена не се прибрала една вечер. На другият ден казала на съпруга си, че е спала у приятелка.
Съпругът се обадил на 10 от най-добрите и приятелки.
Никоя не била чувала за подобно нещо.
За приятелството между мъже:
Мъж не се прибрал една вечер. На другият ден казал на съпругата си, че е спал у приятел.
Съпругата се обадила на 10 от най-добрите му приятели.
Осем от тях потвърдили - да, спал е у тях. Двама твърдели, че е все още там.
***

Говорят си двама рибари:
- Предста'яш ли си, снощи сънувам, че съм на брега заедно със Скарлет Йохансон и наоколо - никой.
- И к'во?
- И аз, майна, 'фащам 4 кила шаран...
- А тя?
- А на нея, майна, грам не й кълве!
***

Някой знае ли, кой ден се пада лятото тази година?!?

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 3 юни 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-355!

Путин не е поканен на клетвата на новия президент на Украйна

Руският президент Владимир Путин не е поканен на церемонията по встъпване в длъжност на
новия украински президент Петро Порошенко в събота, на която Русия ще бъде представена от своя шарже д'афер в Украйна. Това съобщи говорителят на украинското външно министерство Евген Перебийнис, цитиран от Франс прес.
"Русия ще бъде представена на ниво шарже д'афер", заяви Перебийнис, добавяйки, че не е изпращана покана на Путин. На церемонията по встъпване в длъжност на Порошенко ще присъстват двадесетина лидери на държави и международни организации, сред които вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и френският външен министър Лоран Фабиюс.

ГЕРБ внася нов вот на недоверие!

До края на седмицата ще има още един вот на недоверие. Това съобщи пред радио "Фокус"
депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски. Той допълни, че този път вотът ще е за финансовата политика, провеждана от правителството.
„Това ще е следващият вот на недоверие, с който законно ще поискаме управляващите да си тръгнат. Ако продължават по този начин, ние повече няма какво да направим, но българските граждани имат лимит на търпимостта, която ще видим докога ще бъде”, каза Московски.

Цитат на денят:Николай Малинов – депутат от БСП и шеф на в-к „Дума“: ЕС и НАТО днес ги има, утре - не

Анализът в БСП е готов: Няма да има оставки!

Д.Дъбов
На днешното заседанието на Изпълнителното бюро са обсъдени две основни точки. Основни,
а не “опорни”, уточни на пресконференция на “Позитано 20” Димитър Дъбов от БСП. Според социалистите, сега не е време за оставки в ръководството на партията.
Изпълнителното бюро е обсъдило оценката на съветите и комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на Коалиция за България. Имало е и допълнително обсъждане на анализа за поредставянето на Коалиция за България на изборите за Европейски парламент.

“Ние приемаме тази ниска активност, която беше показана на изборите за ЕП, като един сигнал от нашите избиратели, че нещо трябва да променяме в нашата работа”, каза Дъбов.

“Анализът ни не включва промяна на лидера. Ние смятаме, че трябва да се променят други неща”, уточни той.

“Все пак това бяха избори за парламент на Европа. Неуместно е да се правят аналогии за това какво българите смятат за упрвалението в страната. Констатирахме, че за трети пореден път ние не можахме да мобилизираме нашия електроат да гласува активно”, каза Дъбов.

В БСП са направили оценка на причините за разултатите от изборите. Сред тях е присъствието на АБВ и други леви формации. “Те не можаха да влязат, но отнеха един мандат на социалистическата партия и на ПЕС. Този мандат АБВ го даде на ГЕРБ – взе го от нас и го даде на ГЕРБ”, заяви главният секретар на БСП.

“Своето отражение даде и кризата в Украйна и отношението, което беше показано към Русия”, добави той.

“Третата основна причина е свързана с правителството. “Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството, което работи с мандата на Коалиция за Бълария и БСП”, каза Дъбов.

“Ние смятаме, че сега не е време за оставки”, съобщи социалистът. Потърсена е, обаче, отговорност от структурите на партията, която трябва да изяснят местните причини за ниската активност. “Има общини, в които смятаме, че беше направено недостатъчно за активиране на хората”.

Изпълнителното бюро е обсъдило и темата “Южен поток”. Според тях, това е “проект, който трябва да бъде изпълнен задължително на територията на България, най-вече с оглед на диверсификацията”. “България трябва да прояви характер, както други държави в ЕС, и “Южен поток” да бъде изпълнен”, съобщи Дъбов позицията на социалистите.