събота, 25 май 2013 г.

САМОУБИЙСТВО НА ГЕРЕНА!

Лудогорец остава шампион на България за още една година!

Разградчани спечелиха с лекота с 3:0 като гости на Монтана, а решаващ за първото място в А
група бе мачът, който Левски играеше в същото време на своя стадион срещу Славия.
Сините през цялото време водеха играта. През първото полувреме те отбелязаха гол чрез Базил де Карвальо (33-а минута), а набиха и две греди.
По нищо не личеше, че през втората част доминацията е променена. В 73-ата минута обаче Левски се самоуби. Димитър Везалов си заби изключително нелеп автогол за 1:1. Ситуацията не само не бе опасна сама по себе си, но и Славия през цялото време досега така и не бяха достигали до чисто голово положение.
До края Левски опита да застраши по-сериозно вратата на белите, но така и не успя да отбележи и мачът завърши при 1:1, което смъкна сините от първото място в първенството.


Разкрития

У нас масово се строят селища за военен и радикален ислям!

В селищата малки деца изучават военен ислям, сектантите бият децата които не се справят с
ученето на корана. Радикални ислямски секти, които проповядват военизиран ислям, усилено строят пансиони за ученици в България в Североизточна България. Успоредно с мащабния градеж в държавни институции, както и във Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС) непрекъснато пристигат сигнали за пребити деца, които се затрудняват в изучаването на Коран. За биячи са нарочени т.нар. шейхове, както наричат ръководителите на пансионите.

“Получихме сигнали за поне трима пребити ученици, постъпили в болницата почти в безсъзнание. Имало е полицейско разследване, възложено от прокуратурата”, потвърждава за “168 часа” Николай Панков, експерт по етнически и религиозни въпроси.

За насилие в домовете съобщава и главният директор в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Теодора Иванова: “Проверихме случая.  Действително има пострадало дете. Наша проверка установи насилие над детето.” “Изпратихме множество сигнали за малтретирането над малките до институциите за проверка.

Момчетата живеят при казармени условия и се учат на религиозни порядки. Това става под давлението на учителите, които се наричат шейхове. Атмосферата в пансионатите е потискаща. Вече съм разговарял с момчета по този въпрос. Те ми се оплакаха. Търсеха помощ”, обясни Панков. В Турция, Татаристан и Башкирия сектите, стопани на българските пансиони, са забранени. Там са затворени над 120 медресета, както наричат училищата, защото дейността им е определена като “екстремистка и подстрекателска”.

“Тези секти са тип “Мюсюлмански братя” в радикалния им вариант. Имат близост и с тази партия, която е на власт в Египет, Либия, Кувейт. У нас действат чрез сдружения, а на Балканския полуостров чрез търговски дружества”, коментира пред “168 часа” арабистът Владимир Чуков. Целта им е да организират и поддържат огромна армия от младежи, надъхани в идеите на радикалния ислям, които са готови да извършват метежи в името на идеологията си, твърдят пред “168 часа” експерти по религиозните въпроси.

Актуално

Анонимните затегнаха примката около ДКЕВР!

Международна хакерска акция на Анонимните вече трети ден блокира достъпа до сайта на
ДКЕВР (dker.bg).
В атаката са участвали активисти на движението от различни точки на света, твърдят от Anonymous Bulgaria.
“Анонимните” ще държат сайта извън строя, докато не се предприемат мерки по намаляване на цената на тока в България.
В свое съобщение “Анонимните” казват още:
Ние искаме намаление , те ни дават увеличение. Това е недопустимо с нашите заплати от 300 лева. Затова ние ще продължаваме нашия онлайн протест и ще съсипваме всички сайтове на ДКЕВР, докато не видим резултат по проблема на милиони българи!
Активисти на движението съобщиха, че това е най-мащабната хакерска атака, извършвана от Anonymous Bulgaria.

Антипропаганта

Бойко отстранява Цветанов


Разкрития

Радой Ралин в архивите на ДС като “Козела“

Първият псевдоним, под който сатирикът Радой Ралин бил следен от Държавна сигурност, бил
"Злобния", а след излизането на "Люти чушки" са го сменили на "Козела". Това разкри малкият му син Стефан Стоянов за БТВ.

Той е съпругата му са прекарали две години в архивите, за да съберат материалите за книгата. Оказва се, че откриват досие от 110 страници на Стефан, в което има и копие от това на Радой Ралин, унищожено през 1990 година. Двамата са доказали, че къщата е била подслушвана, че е влизано в дома на Ралин с цел да се открият негови произведения, върху които той работил по това време.

Стефан разказа как баща му е страдал около 8 години след излизането на "Люти чушки", защото никъде не успявал да си намери работа.

Стефан Стоянов сподели още как Борис Димовски бил наречен "Мършавия", а Атанас Славов - „Предател". По това време Тодор Живков ги извикал, за да им каже, че наказанието им е свършило и ги попитал какво да направи за тях, а Борис Димовски поискал апартамент, защото имал повече деца. Ралин обаче не поискал нещо за себе си, а решил да помогне на приятел. Това бил Кольо Николов от Пловдив. Той избягал в Америка, но го мъчела носталгията и искал да се прибере в родината. Радой помолил Живков да му позволи да се прибере и да не го съдят. Така и станало.

След 1989 г. Ралин осем пъти отказвал предложенията да стане депутат. А когато му дали като награда нов автомобил, веднага я подарил за линейка в Банкя. Тогава хората го помислили за богаташ и стотици хора се стичали пред дома му, за да му искат пари.

Оказва се, че той през цялото време живеел с 60 лева пенсия.

СМЕХ

Кой как избира сладолед:
1. Мъжа:
- Имате ли сладолед?
- Да.
- Дайте ми един.
2. Жена:
- Имате ли сладолед на клечка с ягодов пълнеж, шоколадова глазура с кокосови стърготини?
- Не!
- Дайте един!
3. Дете:
- Имате ли сладолед за 50 стотинки?
    *
- Отказах цигарите!
- Браво, как успя?
- Започнах да пуша само след секс.
    *
ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА:
Едгар Алън По
Край старата, мрачна, обвита в тайнствено-жесток воал
гора, над която се носеха тъмни облаци зловонни изпарения и сякаш се чуваше злокобен звън на окови, в мистичен ужас живееше Червената шапчица.
Ги дьо Мопасан
Вълкът я срещна. Той я изгледа с оня особен поглед, който
опитният парижки развратник хвърля на провинциалната кокетка, която все още се преструва на невинна, ала той вярва на невинността й не повече от самата нея и вече сякаш виждаше как тя се разсъблича, как фустите й една по една падат и тя остава само по риза, под която се очертават сладостните форми на тялото й.
O'Xенри
Червената шапчица се разтрепери. Тя беше сама. Тя беше
сама, като палачинка между звездите, като гладиатор сред
фармацевти, като сомнамбул в печка, като бастун в пустиня....
Дж. Селинджър
- Ако сте по-особено животно и разбирате човешка реч, сигурно ще искате да узнае те как съм почервеняла през глупавото си детство - цялата тая плява от рода на "Дейвид Копърфийлд", в която хич не ми се ще да се ровя: родителите ми като нищо ще получат по 2-3 кръвоизлива, натопя ли ги в смахнатата история на идиотската си биография. Брат ми - Червеният калпак, отиде в Холивуд - продаде
се като проститутка. Ама аз не съм такава! - каза момичето към косматия вълк първа.
Робърт Бърнс
В цъфналата ръж,
o, в цъфналата ръж,
ах, в цъфналата ръж,
как да кажеш "Къш!"?
Конфуций
Чер Ве На Та-ша попита:
- Какво трябва да направи един вълк, щом го канят на вечеря?
- Благородният вълк има апетит, но никога не е гладен, простият вълк няма апетит, но винаги е гладен - отвърна вълкът с достойнство,изнасяйки се на заден ход. Чер Ве На Та-ша автоматично записа думите му,изпадайки в медитация.
Рон Хърбърт
Червената шапчица се приближи:
- Извинвай Вълк. Hищо лично, просто така ми нареди училищният психолог.
       *
Отива селянин в града на лекар и вика:
-Докторе, много ме боли крак.
-Събуйте се - вика доктора - ааау, трябваше да ги измиете тези крака!!!
-Абе и фелдшера на село така каза, ама викам първо да се допитам до специалист......
       *
Жоро(fun admin:-) по телефона до колежка:
- Натисни F5!
- Едновременно ли?
       *
- Защо в България празника на труда се отбелязва с толкова много почивни дни?
- Защото сме на последно място по производителност на труда...
       *
Уважаеми пешеходци!
Пресичайки улицата, не гледайте светофара, а колите.
Досега няма нито един случай пешеходец да попадне под светофара!

петък, 24 май 2013 г.

Мозайка

Руснак ще лети в Космоса с Леонардо ди Каприо срещу 1 млн. паунда!

37-годишният руски бизнесмен Василий Клюкин, който живее в Монако, си купи място до
холивудската звезда Леонардо ди Каприо за полет в Космоса с компанията на сър Ричард Брансън - "Вирджин галактик". Мястото бе продадено на търг за 1 млн. паунда. Търгът бе част от ежегодна благотворителна гала на amfAR в рамките на фестивала в Кан и привлече множество участници.
Местата за подобни полети, които Брансън смята да пусне от Ню Мексико до края на годината, обикновено се продават за 132 406 паунда, но два билета в совалката с Леонардо бяха купени за цели 1,19 милиона паунда.
Друг лот, включващ два билета за премиерата и партито след нея на новия филм на звездата "Вълкът от Уолстрийт", както и пакет за церемонията по раздаването на "Оскар"-ите, намери купувач за 1,5 милиона паунда.

Разкрития

Папата отказа да приеме Явор Гърдев и Александрина Пендчанска

Служебният премиер Марин Райков е на официално посещение във Ватикана. Това е първата
аудиенция на българска делегация при новия папа Франциск. Министър-председателят се срещна днес и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертони. Предстои му среща и с премиера на Италия Енрико Лета.

Водената от Марин Райков българска делегация бе посрещната първа днес от папа Франциск. Двамата с българския премиер разговаряха повече от половин час, като засегнаха темите с положението на християните в Сирия и Ирак, въпросът с бъдещия посланик на България във Ватикана, и положението на българската църква "Сан Винченцо" и "Анастазио". Според източници на "Таралеж" без да дават обяснения от протокола на Ватикана са отказали аудиенция при Папата на оперната певица Александрина Пендачанска и режисьора Явор Гърдев, които бяха част от българската делегация.

Разкрития

Шефът на „Райфайзенбанк“ подаде оставка заради „Офшорлийкс“

Главният изпълнителен директор на една от най-големите банки, които оперират в Източна
Европа - Raiffeisen Bank International (RBI) Херберт Степич подаде оставка, се казва в официално съобщение на пресслужбата на трезора.

Австрийската банка ще разгледа оставката на Степич в най-скоро време, се казва още в съобщението.

Въпреки че мотивите за напускането са формулирани като "лични причини", като истинска причина се сочи разкриването на съмнителни сделки с имоти, правени през фирми пощенски кутии в офшорни зони като Вирджинските острови и Хонконг.

Двете офшорни фирми са Yatsenko Int в Британските Вирджински острови и Takego Holdings в Хонг Конг.

Информация за това изтече от разследването на Международния консорциум на журналистите, станало популярно като „Офшорлийкс". Херберт Степич не е отрекъл, че е участвал в сделки за закупуване на имоти в Сингапур през офшорни фирми.

Засега от централата на трезора се ограничиха с твърдението,че проучват дали в случаите на Степич има нарушаване на закона и вътрешните правила на банката.

Херберт Степич бе главния архитект на проекта за инвазията на „Райфайзенбанк" в Източна Европа, като в резултат в момента тя е вторият по големина кредитор на компании от региона.

Контрафалц

Бойко избра да рита футбол на 24 май!

Докато народът почиташе Деня на славянската писменост и култура с цветя и шествия,
бившият премиер Бойко Борисов предпочете футболното игрище.
Той не отиде да се поклони на паметника на Светите братя, което направиха повечето държавници у нас, начело с президент и председател на парламент.
Борисов се отчете с един венец от името на ГЕРБ, и вместо да застане до Плевнелиев, Миков, Местан и Фандъкова пред Народната библиотека, около 12.00 часа се отдаде на повече от два часа тренировки на игрището в спортния комплекс в Дианабад.
Борисов не си подаде носа навън от дебелата ограда, през която и пиле не можеше да прехвръкне.
Яка охрана бдеше лидерът на ГЕРБ да не бъде смутен от досадни медии. На игрището пазеха поне 4-5 охранители, а отвън, на два от входовете и покрай колите - още по двама.
Журналистите търпеливо изчакаха да излезе бившият премиер, за да го попитат защо не е почел празника на буквите, но им бе забранено не само да припарят на терена, но и да снимат отвън, през оградата.
Гардовете забраниха всякакви снимки с довода, че това място било частно игрище.
Така остана тайна защо страдащият от високо кръвно Борисов пренебрегна празника на духовността и четмото, както и съветите на лекарите, и избра футбола и навръх 24 май.
Час по-късно Борисов отиде да открие реставрираната базилика под църквата "Св. София", защото реставрацията й била финансирана и осъществена по негово време като премиер.
Попитан дали са му харесали разкопките в базиликата”, Борисов отвърна: „Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса”.
След което направи сравнение и заключи, че сега София става средище на музеи, благодарение на неговите усилия, докато десетилетия преди това комунистите не били направили нищо.

Разкрития

Запалиха колата на шефа на "Слънчев бряг"

Служебният автомобил на изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД е запален снощи.
Колата е пламнала на външен паркинг, близо до жилището на Златко Димитров в гр. Несебър около 2.15 ч. Самият Димитров е бил събуден от алармата, която се е задействала. Огънят се е разпространил изключително бързо и за секунди е обхванал целия автомобил. Чул се е силен гръм, докато колата е горяла. Пожарът е потушен от противопожарен автомобил на Териториалното звено на ПБЗН Несебър. По първоначални данни автомобилът е изгорял непоправимо. Явно е бил залят с подпалваща течност, която все още не е установена. Изгорялата кола е била преместена по-късно в двора на РУП Слънчев бряг, където се намира и в момента, съобщават от пресслужбата на курорта.
Запаленият автомобил на директора на “Слънчев бряг” АД е “Киа Соренто”, на стойност около 45 000 лв. Колата е застрахована. Според Златко Димитров става въпрос за атентат, свързан със служебните му задължения. Това е планирано отдавна и цели психологически ефект на сплашване и отмъщение, защото точно днес Димитров празнува завършването на своята дъщеря-абитуриентка, която е отличничка.
Златко Димитров е изпълнителен директор на “Слънчев бряг” АД от година и половина, а преди това беше зам. областен управител на Бургас, припомнят от пресслужбата на Слънчев бряг АД.
Той е лидер на общинската организация на ГЕРБ в община Несебър, която спечели най-много гласове на приключилите избори. Откакто оглави ръководството на туристическия комплекс Димитров рязко се противопостави на дългогодишни криминални, рекетьорски и незаконни практики, пишат в прессъобщението от курорта.
Само за последната седмица Златко Димитров изпратил 2 остри сигнала до Прокуратурата /на вниманието на Главния прокурор Сотир Цацаров/ и до МВР. В единия се иска спешна намеса на тези институции за премахване на незаконните сергии, магазини и обекти, тъй като това на практика е самоуправство върху държавни терени.
Последният сигнал на Димитров е за съмнения, че структури целят саботиране на туристическия сезон, създаване на хаос, конфликти и напрежение. З
Преди около месец бяха демонстративно подпалени 5 павилиона, собственост на “Слънчев бряг” АД. Извършителите останаха неразкрити.
“Имам лошото усещане, че в Слънчев бряг и в българския туризъм се завръщат мутренските години на насилие, рекет и саморазправи. В сегашното състояние на безвластие някой иска да върне развитието ни назад във времето и да работи безконтролно, както е свикнал в престъпните времена.”, изказа опасенията си Златко Димитров. Той призовава органите на МВР да си свършат работата и да разкрият извършителите и поръчителите на престъпленията. Димитров не изключва, ако държавата не се намеси радикално, следващото посегателство да бъде физическо срещу него самия или негови близки.

Актуално

Самолет кацна в нива край Варна! Снимки


Лека самолетна катастрофа е станала в петък сутрин на Летище Варна. При инцидента са
пострадали двама пътници, които са откарани за лечение в болница „Св. Анна“.
Самолет, пристигащ от Лайпциг, е излязъл от пистата при кацането малко след 10 ч.
При леката катастрофа по-сериозно са пострадали двама души – мъж и жена, които са със счупени крайници. Екипи на спешна помощ незабавно са ги откарали в болницата „Св. Анна“ във Варна.
Шефът на спешната помощ в града Мая Рашева коментира, че е било истински късмет, че хората не са получили по-сериозни наранявания. Тя обаче заяви, че не знае повече подробности за самоличността на пострадалите.

От полицията потвърдиха за инцидента, но служителите на летището засега отказват подробности. Става въпрос за самолет на българската авиокомпания Air Via. Самолетът е кацнал на летището във Варна в 10.18 ч.
След аварията всички 172-ма пътници са били евакуирани от пистата. Предполага се, че двамата пострадали са получили фрактурите си при напускането на самолета.
Обстоятелствата около инцидента все още се изясняват. Не е изключено обаче лошото време да е причинило катастрофата –
по време на полета над Варна се изсипа пороен дъжд, придружен със силни ветрове.
 В момента летището във Варна е затворено.
Актуализирано 12:30

Скандално!

Филчев заплашва Богомил Бонев: Ако искаш да си жив, не се е*авай с мене (запис!)

Ексвътрешният министър Богомил Бонев е получил заплаха по телефона от бившият главен прокурор Никола Филчев. Самият Бонев пусна записа на личния си профил във Фейсбук. Оказва, че Филчев се е обадил на стар телефон, който вече не се ползва от Богомил Бонев.
„На един мой стар телефон, който сега се ползва от тийнейджър, по погрешка се получи страховита заплаха от бивш главен прокурор. Младежът го споделил със съучениците и ето го резултата в световната мрежа :)“, пише Бонев, като е пуснал и записа.
От него се чува следното: „Ало, Филчев е. Напоследък чувам някои изказвания, които не ми харесват. Ще ти дам един съвет – ако искаш да си жив и здрав и да живееш по-спокойно, не се ебавай със мене, защото знаеш какъв го вадя!“

Разкрития

Първи имена от новото правителство на Орешарски

Спортното министерство ще стане агенция. Създаването на четири нови агенции и едно министерство готвел Пламен Орешарски. Енергетиката, която предизвика Българската пролет, ще бъде извадена в отделно министерство. Туризмът, който сега също е част от мегаминистерството на икономиката, ще стане агенция. От ведомство в агенция ще премине спортът. А агенцията по храните ще бъде извадена от земеделеското министерство. Това са само част от промените, които готви номинираният за премиер от левицата.
Още в неделя имената на всички министри ще бъдат ясни. Дотогава Орешарски ще съгласува с БСП и ДПС готвените от него структурни промени. Засега сигурните членове на новия кабинет са министърът на финансите Кирил Ананиев, на екологията Искра Михайлова и на икономиката - Петър Чобанов. Почти сигурно е и че депутатът от ДПС Камен Костадинов ще поеме транспорта. Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов пък ще е вицепремиер без портфейл, който ще следи социалната политика. За останалите постове в кабинета Пламен Орешарски ще избира от поне три кандидатури.

Скромност!

"Аз съм бил два пъти посланик във Франция, прецених, че не е проява на добър вкус - да отивам за трети път там". Това каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция в Министерски съвет.
В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица"

Честито!

24 май - честваме българската просвета, култура и славянската писменост

Днес честваме 24 май - Денят на българската просвета, култура и на българската писменост. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Светският празник за св.св.Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането. Свързва се по традиция с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.
След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).   По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се организира тържествено шествие. 

СМЕХ

Волен Сидеров отива на лекар.
- Докторе, забравям какво съм обещал. Много кофти ситуация.
- Кога започна това?
- Кое?
      *
Как се досетихте, че мъжете в склада са крадци?
- Отначало си помислих, че са експедитори. Но като видях, че работят бързо, се усъмних...
      *
Две приятелки си говорят. Една пита:
- Интересно, по-рано жените какво са намирали в мъжете?
- Кога по-рано?
- Когато не е имало пари.
     *
Чудя се дали азиатците за усмивка пишат така ¦)
     *
Кое е общото между секса и пиенето?
0-10г. Подозираш за съществуването му, но не те интересува и не говориш за него.
10-15г. Вълнува те, но си говориш за него само с приятели.
16г. Пробваш сам и много ти харесва.
17-20г. Решаваш, че ще станеш най-добрия. Упражняваш се заедно с приятелите си. Криеш се от родителите си.
20-30г. Основна тема в компанията ти е: "Кой колко може?"
30-40г. Осъзнаваш, че не можеш повече без него. Става ти като хоби.
40-50г. Правиш го като за последно! Не те интересува какво си мислят хората за тебе.
50-60г. Искаш го по - всяко време, но жена ти не ти дава. Гледаш да го правиш когато я няма.
70г. Ето тук вече е разликата! Ако си доживял до 70 години - или си бил слаб в пиенето или много силен в секса!
      *
Петър Стоянов преди години ухажва Антонина:
- Госпожице, знам, че отдавна чакате принца на бял кон?
- Да.
- Ето ме, дойдох.
- Хубаво, а къде е принца?
     *
Мъж към жена си:
- Ако ти наистина ме обичаше, щеше да се омъжиш за някой друг.

четвъртък, 23 май 2013 г.

LAST MINUTE

Плевнелиев назначава посланици, като за последно!

Съветник на Бойко Борисов назначен за посланик в последната минута

А. Чолаков
Съветникът на Бойко Борисов по европейските въпроси Ангел Чолаков също ще замине за
посланик. Той ще заеме овакантения пост на Марин Райков в Париж. Чолаков е завършил “Политически науки” и “Мениджмънт със специализация финанси” в Свободния Университет в Брюксел. В Министерството на външните работи постъпва през януари 2008 г. като консултант в дирекция “Европейски съюз”, а от август 2009 г. е последователно съветник на министър-председателя по европейските въпроси и по външната политика (от април 2010 г).
Иван Сираков пък е получил назначение за Словения, а няма право на това, твърдят източници
от дипломатическите кръгове. Той е постоянен секретар от февруари 2012, което означава, че е далеч от края на петгодишния си мандат. До изтичането на мандата, постоянният секретар на Външно министерство няма право да напуска България, твърдят дипломати.
Третият указ, подписан от Плевнелиев след старта на 42-рото Народно събрание, е за назначението на директора на дирекция „Международно право и юридически въпроси” в МВнР Бранимир Заимов за посланик в НАТО. Заимов е дипломат от кариерата, а през 1999 г. е в ръководството на Външно министерство и заедно с Марин Райков и Радко Влайков пряко отговаря за драмата с българските медици в Либия.

ОФШОРЛИЙКС

Кралят на офшорките с офис във Варна!

На 30 ноември 2007 г. във Варна е регистрирано дружеството “Менавер глоубъл груп” ЕООД
на улица “Софроний Врачански” № 6., етаж 2, офис 2, става ясно от Търговския регистър.
 В една от стаите на втория етаж в тази варненска кооперация на книга е офисът на “Менавер глоубъл груп” на Едуард Питър-Миърс. Както и на още около 200 фирми на българи и чужденци, за които се грижи адвокат Десислава Везенкова
На хартия фирмата се помещава в приятна нова триетажна сграда, която към онзи момент е офис на адвокатска кантора.

“Менавер глоубъл груп” има едноличен собственик - 45-годишния Едуард Питър-Миърс, поданик на Великобритания. Паспортът му е издаден от офшорната зона на остров Гърнси.

С.Питърс-Миърс
Едуард е партньор на родената в Брадфорд Сара Питър-Миърс (38 г.), която по документи
контролира над 1200 компании на Карибите, в Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания.
Едуард от своя страна е посочен като директор на поне още 1000 международни фирми, разкри неотдавна разследване на британския “Гардиън”.

В България засега негова е само “Менавер глоубъл груп”, но в учредителния й акт е уточнено, че може да създава представителства в страната, да закупува предприятия и да участва в съществуващи или бъдещи дружества в страната и чужбина. Според наш източник към момента НАП проверява каква дейност е развил офшорният крал на българска земя.

Почти веднага след създаването на българската си фирма в края на 2007 г. Едуард Питър-Миърс назначава за свой пълномощник адвокат Десислава Везенкова - в една от стаите на чийто офис се помещава фирмата на британеца при създаването си заедно с още десетки фирми на чуждестранни и български граждани.

В същия ден, в който фирмата на Питър-Миър е регистрирана, той сключва с адвокат Везенкова договор за наем.

Според него получава една стая от офиса й на улица “Софроний Врачански”, която е длъжен да върне след изтичане на срока на договора.
Проверка в Търговския регистър показва, че на адреса на адвокатката са регистрирани още най-малко 112 фирми. А на същия телефон като нейния отговарят над 90.

Преглед на документите за тях в регистъра показват, че всички сключват с адвокат Десислава Везенкова аналогичен договор за наем на стая в офиса й.

Вероятно това е едно от най-населените офис пространства в страната, нещо като корпоративна дядова ръкавичка. Другото общо между фирмите в стаичката е, че отчитат загуби - година след година.

Адвокат Везенкова е на почивка в момента извън България, заяви служителка на кантората й. Тя пое ангажимента да уведоми адвокат Везенкова или някой от заместниците й за нашите въпроси, свързани с г-н Едуард Питър-Миърс.
Никой обаче не се обади. Готови сме да предоставим място за позицията на Везенкова по случая.

Както и на НАП, когато приключат проверката си по случая с адвокат Везенкова и г-н Питър-Миеърс.

Истинското местожителство на бизнес партньорите Питър-Миърс остава неизвестно. В регистъра на британските компании са посочени 12 адреса на Сара, като някои от тях са в Лондон.

На нито един от тях обаче няма къща: няколко от адресите са пощенски кутии, в които се събират писма, получавани от стотици места, а на други се помещават офиси на компании, показа разследването на “Гардиън”.

Само на един от адресите разследващ журналист откри истинско жилище - вила на остров Сарк. Преди време в Сарк наистина е било жилището на семейство Питър-Миърс. Разследването обаче показва, че фамилията е напуснала острова преди повече от 10 години и са се преселили на Карибите.

В крайна сменка “Гардиън” успя да открие дома на мистериозната бизнес дама - луксозна вила на Карибите с невероятна гледка към морето и шумно, развързано куче в градината. Макар че Сара Питър-Миърс отказва да коментира управлението на компаниите, които се водят на нейно име, изглежда, че цялата й империя от фирми е пълна измама. От години куриери на DHL редовно носят купища документи, които Питър-Миърс просто трябва да подпише срещу заплащане. Джон Паркър е един от хората, с които тя работи във Великобритания. Той регистрира офшорни фирми на анонимни клиенти, като Сара Питър-Миърс е фиктивен директор.

Изглежда, че не е необходимо дамата да знае много за хората, от чието име взема решения, разпределя дялове и помага при откриването на банкови сметки.

Това, което трябва да направи, е само да се подпише. Името й фигурира под широк спектър от дейности - от покупки на руски луксозни имоти до сайтове с порнографско съдържание и онлайн залагания.

ОФШОРЛИЙКС

Държавен служител от фонд „Земеделие“ с две офшорки! Четете всичко

Цялата кариера на 38-годишния Милко Минковски до момента е преминала като държавен
служител, заемал е и сравнително високи постове.

Въпреки това човекът няма абсолютно никакво движимо или недвижимо имущество на свое име. Нито кола, нито дори мотоциклет.

Затова пък си има две ошорки, според данните от “Офшорлийкс” и е партньор с граждани на Молдова и на Сърбия.
През август 2006 г. Минковски е директор на Ferpac Marketing, регистрирана на Британските Вирджински острови с капитал от 50 000 долара.

Под фирмените документи на Ferpac Marketingстои подписът лично на офшорната кралица Сара Питър-Миърс.
Собственик на акциите във Ferpac Marketing е молдовският гражданин Аркадие Сърбу, който живее на ул. “Христо Ботев” в Кишинев. Самият Минковски е посочил адрес в столичния жк. “Дружба”.

През май 2006 г. г-н Минковски е бил директор и на друга офшорна компания - Amelcort Universal Inc., където е сменил на поста сръбския гражданин Стефан Ковачевич.

Към момента нямаме информация г-н Минковски да е напускал офшорните си позиции. Паралелно с това успешно се е развивала и кариерата му като държавен служител.

През 2003 г. той е шеф на звено за оперативно управление и финансово осигуряване на организационните структури на Министерството на образованието и науката.

През 2011 г. печели конкурс и е назначен като експерт във фонд “Земеделие” към земеделското министерство.

Милко Минковски е държавен служител при нас и към момента, потвърдиха от фонд “Земеделие”. От фонда обаче отказаха да ни помогнат за среща с експерта.

Инспекторатът на фонд “Земеделие” е започнал проверка по случая с Минковски

ОФШОРЛИЙКС

Доцент от СИК прави 5 офшорки, две са в пенсионен фонд! Четете всичко!

Дж.Баучер 87
В началото на 2007 г. служители на адвокатска кантора от остров Кипър и консултантска
фирма от Британските Вирджински острови (БВО) обсъждат създаването на пет офшорни компании.

Клиентът, който ги е “поръчал”, се казва Росен Тодоров и е посочил адрес в София, бул. “Джеймс Баучер” 87, става ясно от тяхната кореспонденция, придружена от немалко документи.

Ирене Кафатари от кипърската кантора Andreas Th. Sofocleous изпраща на колегите си от Porcullis TrustNet (BVI) Ltd на Британските Вирджински острови искането за създаване на Deramko Financials, Narbona Consultans, Slarion Financials, Onarta Consults и Solart Consulting.

В документацията по създаването на компаниите са посочени лица, които ще изпълняват ролята на техни директори и собственици - съответно Владимерос Теодосио, Хрисантос Зографио, Михаил Ливадинотис, Полиникис Анастасио и Петрос Хадживарнавас. Те са в тази роля успешно и до днес, а истинските собственици остават прикрити.

През август 2007 г. две от офшорките - Deramko Financials и Onarta Consults, вече имат едноименни български представителства, регистрирани всяко с капитал от 1 400 000 лева в София на адрес бул. “Витоша” 67, ет. 3, ап. 8. Същата година двете офшорки - чрез българските си клонове, вече контролират по 9,95% от акциите в пенсионно осигурително дружество “Бъдеще”. До края на 2011 г., когато успешно продават дяловете си.

Дали става въпрос за успешна бизнес операция, или за престъпно пране на пари? Кой е тайнственият Росен Тодоров и какво има на адрес “Джеймс Баучер” 87 в София?
Това място открай време е известно като главната квартира на бившата групировка СИК, където са регистрирани повечето свързани с нея фирми. През януари 2004 г. в същата сграда бе взривен петролният бос на групировката Стоил Славов. На този адрес бе регистрирана и прословутата охранителна фирма СИК, както и едноименното застрахователно дружество.

Не е тайна, че доц. Росен Тодоров, който към момента е член на учебния съвет “Застраховане и
осигуряване” в столичното Висше училище по застраховане и финанси, бе главен счетоводител на групировката СИК в периода 1995-1996 г. След като охранителната фирма СИК се трансформира в застрахователна компания, доцентът стана финансов директор на дружеството.

Опитахме се да намерим доц. д-р Росен Тодоров във Висшето училище по застраховане и финанси, където е в състава на постоянните преподаватели. Оттам обаче ни отговориха, че той няма лекции през този семестър. Като телефон за връзка бил оставил номер във Великобритания, на който обаче не отговарял. Готови сме да публикуваме неговата позиция по случая, когато се завърне в родината.

Веднага след като офшорките Deramko Financials и Onarta Consults създават едноименни български представителства през 2007 г., Диана Алипиева става техен пълномощник. Очевидно към онзи момент тя още е студентка по право - едва две години по-късно се явява на изпит за младши адвокат. Това не й е попречило да представлява две фирми с по милион и половина лева капитал.

Д. Алипиева
От профила на Диана Алипиева във фейсбук към момента става ясно, че работи в ЗД “Бул
инс”.
Междувременно двете офшорки имат нов пълномощник - Момчил Ангелов. Адресът на месторабота, посочен в регистрацията му като адвокат в Търговския регистър, е именно бул. “Джеймс Баучер” 87 - офисът на бившата СИК.

Адвокат Ангелов не отговаряше на посочените в регистрацията си телефони. 

Развален телефон

Набедената за мъртва Стойка: Жива съм, не съм от "Атака"

От МВР обявиха, че служители от РУП-Средец са открили на работното й място 31-годишната
Стойка Петрова от Камено, за която от "Атака" по-рано съобщиха, че е мъртва след побой, нанесен й от симпатизанти на ГЕРБ. Това съобщи преди минути БНТ.
Жената е уверила, че е жива и здрава, от седмица не е ходила в Бургас и не е политически обвързана.
Проверка на ОДМВР-Бургас установи, че не е нанасян побой на член на политическа партия, съобщиха и от пресцентъра на МВР.  Установено било, че в никое от районните управления в града не е подавана жалба или сигнал за побой. Такъв нямало и на тел. 112.
Установено било също така, че в бургаската болница не е приемана жена, нито друг пациент с травми, смъртен случай също няма.
Грешно подадена информация по телефона родила "сензацията" за убита в Бургас привърженичка на Атака.
"Случайно при нас днес беше едно момиче от Камено - Яница, когато телефонът му звънна, някой нещо й каза и тя припадна, след това разбрахме, че се е обадила майката на нейна приятелка - Стойка ѝ казала че дъщеря ѝ е убита" - това разказа човек от "Атака" на име Петко, който работи в партийния офис в Бургас.

Настъпи пълна паника, чудехме се какво да правим, кой да предполага, че това не е истина, тюхкаше се Петко от "Атака".

Разкрития

Атака: Активисти на ГЕРБ убиха наш симпатизант! Симпатизанти на "Атака" са пред сградата на МВР! Полицията отрича за такъв инцидент!

 

Сигнал за побой на жена, завършил със смърт е изпратен от пресцентъра на "Атака".

“Днес преди обед активисти на ГЕРБ от Камено, Бургаско, са нападнали на пазара „Краснодар“ 31-годишната Стойка Петрова - активист на партия Атака, и нейната приятелка Яница. Двете са бити от активистите на Атака и преди броени минути от Спешното отделение в Бургас ни съобщиха, че 31-годишната Стойка Петрова е починала вследствие на побоя, приятелката й Яница е ранена”, пише в писмото.

Според сигнала, МВР – Бургас до момента не е предприело абсолютно никакви мерки за задържане на извършителите. В полицията не е приета и жалбата по случая, внесена от Яница, твърдят още авторите на сигнала. По думите им, Яница казала, че познава нападателите и може да ги посочи.
Партия "Атака" категорично настоява пред служебния министър на вътрешните работи за незабавни действия за задържане на убийците на 31-годишната Стойка Петрова. Имаме основание да смятаме, че престъпното основание на действие на МВР е умишлено и цели замитане на следите", се казва в съобщение.

Лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров и симпатизанти на партията са пред сградата на МВР в столицата и искат среща със служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова.
Те ще настояват пред служебния министър на вътрешните работи за незабавни действия за задържане на убийците на 31-годишната Стойка Петрова от Камено, Бургаско. Според партията, има основание да се смята, че МВР умишлено замита случая.

От МВР и МБАЛ Бургас съобщиха, че нямат постъпил сигнал за подобен инцидент.
*

Първичната информация, която стигна до нас, е, че има смъртен случай. Това каза лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров пред журналисти след среща със служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова. Срещнах се с министърката. Тя заяви, че ще направи проверка, но засега не можа да ми каже никакви подробности по случая. Сега очаквам, след като тя получи някаква информация, да ми съобщи. До момента тя нямаше информация. Надявам се тя да провери за това какво точно се е случило, каза Волен Сидеров пред журналисти. Това, което знам със сигурност, е, че е подадена жалба и че има някакъв контакт с полицията. Опасявам се да не го прикрият това нещо, защото съм се сблъсквал с това, каза Сидеров.
Първичната информация, която стигна до нас, е, че има смъртен случай. Колегите, които в момента са в парламента, могат да кажат как се държат ГЕРБ; те са през една пътека до нас. Какво озлобление и каква агресия има в тях. Представям си на ниво - в малко селище в страната какво става, каза Волен Сидеров. Потвърдиха ми колегите от Бургас, че е имало сблъсък между представители на ГЕРБ и въпросната наша симпатизантка, каза Сидеров. Тя им е пуснала моето изказване от телефона си, след което е получила закани и днес тези закани са се реализирали. Т.е. - е била пребита, и наистина е била бита. Доколкото знам, тя се казва Стойка, каза Сидеров.
На въпрос на журналисти защо от болницата не потвърждават за смъртен случай, той отговори, че не знае защо.


Актуализирано 19:45

Разкрития

Излизат първите 30 български имена от „Офшорлийкс“

Имената на над 30 българи “излизат” до момента от така наречения списък “Офшорлийкс” -
база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони.

Сред българите са:

- финансист - доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества

- държавен служител, експерт от фонд “Земеделие”, работил преди това в министерството на образованието

- създателят на частен университет в България

- множество бизнесмени от различен калибър.

Според информиран източник, за офшорната активност на повечето българи в “Офшорлийкс”
данъчните власти не са имали никаква информация до момента.
От “Офшорлийкс” изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас.

Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна. Едуард е познат повече покрай приятелката си - офшорната кралица Сара Питър-Миърс, с която са регистрирали над 2300 офшорни компании на хора от цял свят.

Това показва до момента разследването на Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на “Медийна група България”, който е и представител на Международния консорциум на разследващите журналисти с централа във Вашингтон. Той единствен у нас има достъп до данните от “Офшорлийкс”. Преди 15 месеца журналистическият консорциум се добра до огромна база данни с обем 260 гигабайта (колкото над 500 хил. библии), с изключително интересна информация от 10 офшорни кътчета по света. Оттогава близо 90 репортери от 46 страни ровят в данните и правят разкрития за държавите, в които са базирани.
Данните засягат над 122 000 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови, Самоа, Хонконг, Кипър, Сингапур, Каймановите о-ви, Лабюен, Мавриций, Сейшелите и други данъчни оазиси. В порочните схеми са замесени 12 000 посредници.

Общият брой на физическите лица, които попадат на прицел, е близо 130 000 души, чиито адреси са разпръснати в 170 държави Общият обем на информацията е около 160 пъти повече от документите в “Уикилийкс”. Всички 30 имена ще бъдат публикувани в петък в печатното издание „24 часа“.

Разкрития

Министър Марин Райков предложил за посланик Марин Райков на премиера Марин Райков

В качеството си на външен министър служебният премиер Марин Райков е предложил
българският посланик в Париж Марин Райков да бъде назначен от президента за посланик в друга европейска столица. Според партийната централа на БСП външният министър Марин Райков  поискал и получил одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица. В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков, иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица”, се казва в позицията.
Случаят беше коментиран и от служебния премиер Марин Райков:
„Много е трудно да се оспорва аргументирано становище, чрез което се оспорва правото на външен министър да бъде назначен за посланик. Това е изключително лош сигнал за европейски партньори. Това поставя под въпрос приемствеността в българската външна политика, която по дефиниция е надпартийна. За българската общественост никога не е била тайна моята професия. Аз съм дипломат от 1987 г. и съм посланик от 1999 г. Когато приех да поема управлението на страната, никога не съм заявявал, че напускам завинаги професионалното си поприще. Винаги съм заявявал намерението си да се върна към професията си, което е мое законно право”, коментира той.

Росен Плевнелиев: Няма да хвърля Райков на кучетата, пак ще е посланик
Да, ще подпиша указа за назначението на служебния премиер Марин Райков за посланик. Това отговори президентът Росен Плевнелиев на журналистически въпрос – дали ще назначи за посланик министър-председателя. Росен Плевнелиев обясни, че „няма да хвърли на кучетата” избраника си за служебен премиер, който приел да приеме управлението на държавата в много критичен момент

Актуално

Борисов върна мандата за 7 минути! Орешарски взе мандата за кабинет

В 13:20 ч днес президентът възложи на Бойко Борисов в качеството му на кандидат за премиер на ГЕРБ мандат за съставяне на кабинет.
Борисов задържа мандата точно седем минути, през които обясни защо не иска да влиза в коалиции и обвяини БСП в задкулисни договорни с “Атака”.
Минута преди да върне мандата на Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ изчете имената на министрите, които би предложил, ако имаше възможност да управлява със свой кабинет.
Проект на състава на кабинета на Бойко Борисов:
Бойко Борисов – министър-председател
Лиляна Павлова – зам.-министър председател и министър на регионалното развитие и благоустройството;
Томислав Дончев – зам. министър председател и министър на еврофондовете;
Владислав Горанов – министър на финансите;
Веселин Вучков – министър на вътрешните работи;
Делян Добрев – министър на икономиката и туризма;
Димитър Главчев – министър на енергетиката;
Доброслав Димитров – министър на електронното правителство;
Николай Младенов – външен министър;
Аню Ангелов – военен министър;
Стефан Воденичаров – министър на образованието;
Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика;
Десислава Атанасова – министър на здравеопазването;
Ивелина Василева – министър на околната среда и водите;
Вежди Рашидов – министър на културата;
Десислава Танева – земеделски министър;
Свилен Нейков – министър на спорта;

Орешарски взе мандата за кабинет


БСП ще получи още днес, в 15.30 часа, мандат за съставяне на правителство. Това стана
възможно, след като първата политическа сила - ГЕРБ - получи и веднага върна обратно полагащия й се мандат да състави собствено правителство. БСП вече обяви, че ще номинира за министър-председател финансиста Пламен Орешарски.

Междувременно в Народното събрание се проведе среща между парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, на която беше изслушан Орешарски.


Номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски взе мандат от президента Плевнелиев за съставяне на кабинет. Преди това соцлидерът Сергей Станишев заяви, че решението на Коалиция за България е именно Пламен Василев Орешарски да е кандидат за министър-председател. Той предаде и декларация със съгласието на номинирания да оглави правителството с мандат на левицата.
Червената папка с името на кандидата за министър-председател връчи соцлидерът Сергей Станишев на президента Плевнелиев, който пък даде проучвателния мандат на Орешарски.
Президентът посочи, че указът е издаден от него днес, на 23 май.
Ще направя всичко възможно в най-кратък срок да представя състава на правителството пред Народното събрание, каза той.
След консултациите се очаква коментари да направят, както носителите на мандата за правителство, така и държавният глава.
Актуализирано 17:35

Актуално

Консултациите за съставяне на правителство започнаха.

От 10 часа днес при президента Росен Плевнелиев  се изреждат представители на четирите парламентарно представени партии.
За разлика от предишните разговори, когато се обсъждаше кога да бъде свикано Народното събрание обаче, този път редът е обратен и първи при държавния глава влязоха хората от Атака.
След тях ДПС,  Коалиция за България, а последни ще бъдат ГЕРБ.
Когато последните разговори приключат, Росен Плевнелиев ще направи изявление.
След консултациите президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.
Вече се знае, че когато това стане, доскорошните управляващи няма да се бавят с мотаене и директно ще го върнат, след като обявят публично какво би било тяхното правителство.
Когато това стане, той ще отиде при втората политическа сила – Коалиция за България. Очаква се от БСП да предложат програмно правителство, оглавено от Пламен Орешарски.
Сидеров: Президентът да не се поддава на влиянието на ГЕРБ

"Основната ми теза е президентът да не се бави, да не се поддава на влиянието на ГЕРБ, и да упражни влияние върху ГЕРБ, да не се държат безотговорно и антидържавнически. Защото ги видяхме още на втория ден в парламента, те започват с провокациите си - влизания, излизания", коментира Волен Сидеров преди консултациите при президента. "Те правят всичко възможно - да внесат някакъв хаос в работата на институциите, да черпят дивиденти от това и през това време да обработват конституционни съдии, което е много голямо престъпление - търговия с влияние", добави той.
ДПС иска президентът днес да връчи два проучвателни мандата
Ние ще поискаме от държавния глава днес да връчи не един, а два проучвателни мандата. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан, преди консултациите при президента Росен Плевнелиев.
Първо, мандат на господин Бойко Борисов, който ще удържи не само политическата, а и мъжката си дума, че ще върне незабавно проучвателния мандат. Очакваме още днес, държавният глава, след като получи обратно мандата от г-н Бойко Борисов, да покани г-н Сергей Станишев и г-н Пламен Орешарски, за връчване на втория проучвателен мандат, защото това налага националният интерес на България, каза Лютви Местан.

Разкрития

Акционери на Фрапорт искат да изгонят ТИМ

Асоциация на критичните акционери във Фрапорт се обявяват против съдружието на немския
летищен оператор с ТИМ в България. Те са внесли официално предложение за точка в дневния ред на Общото събрание на Фрапорт насрочено за 31 май 2013 г. От Асоциацията предлагат да не се одобрява снемането на отговорност от членовете на Управителния съвет на фирмата.

Мотивът е, че от 2006 г. Фрапорт има джойнт венчър с ТИМ. "За ТИМ има силни подозрения, че са част от широка политическа и икономическа мрежа за корупция и поддържат връзки с организираната престъпност. ТИМ са основната причина за масовите протести в България..." - пише в писмото, подписано от Марк Дюфнер, директор на Асоциацията на критичните акционери. Текстът на документа е качен на официалния сайт на компанията Фрапорт.
Недоволните акционери подчертават също, че Управителния съвет не се е ангажирал убедително в борбата срещу корупцията във всичките и форми. В разгара на протестите през февруари след самозапалването на Пламен Горанов, който протестира срещу ТИМ, много граждани изпратиха до Фрапорт и Луфтханза протестни писма срещу легитимирането на варненската криминална групировка чрез съдружията с уважавани западни компании. Тогава те получиха бланкетни отговори, че проблемът е от компетенцията на българското правосъдие. Явно обаче гласът им е бил чут сред акционерите на компанията.

Превод на писмото на критичните акционери

Контраискания на Обединението на критичните акционери пред Общото събрание на Fraport AG, насрочено за 31 Май 2013 г.

Уважаеми дами и господа,

Обединението на критичните акционери поставя следните контраискания пред Общото събрание на Fraport AG, което трябва да се състои на 31.05.2013 г.:

Контраискане относно точка 4 от дневния ред:

„Решение за освобождаването от отговорност на членовете на Надзорния съвет"

Надзорният съвет да не се освобождава от отговорност.

Мотиви:

Fraport AG участва в джойнт венчър с българската БМ Стар, с която от 2006 г. оперира летищата в Бургас и Варна. BM Star е част от българската икономическа групировка TIM. За TIM съществуват сериозни подозрения, че е създала широко разклонена мрежа, с която поддържа корупцията и организираната престъпност в политическия и икономически живот на страната. ТИМ се смята за едно от основните действащи лица, отговорни за изключително лошото управление на България, което наскоро доведе до масови протести.

С това Fraport AG нарушава десетия принцип на Глобалния договор на ООН, с чието спазване се е ангажирала. Надзорният съвет не може да бъде освободен от отговорност, докато компанията не предприеме убедителни стъпки в борбата с корупцията във всичките ѝ форми.

Контраискане относно точка 3 от дневния ред:

„Решение за освобождаването от отговорност на членовете на Управителния съвет"

Управителният съвет да не се освобождава от отговорност. Мотиви:

Виж контраискането относно точка 4 от дневния ред.

Обединението на критичните акционери ще постави тези контраискания пред Общото събрание на 31.05.2013 г. Така Обединението ще изрази своето несъгласие с поставените от Управителния съвет и от Надзорния съвет искания относно точки 3 и 4 от дневния ред и ще въздейства върху останалите акционери да подкрепят неговите контраискания.

Обединението уверява, че е акционер във Fraport AG, и че ще остане такъв до края на Общото събрание на 31.05.2012 г.

Обединението на критичните акционери настоява контраисканията му да бъдат поставени на разположение на останалите акционери от Fraport AG съгласно чл. 126 и чл. 127 от Закона за акционерните дружества.