събота, 1 юни 2013 г.

Дневниците на тийнейджъра

Един дълъг ден


Боряна Петранова

Какво представлява живота? Замисляли ли сте се?

Болка, страдание, от време на време щастливи мигове, една радостна секунда.

Така започва моята история, или по-точно моя живот. Появявам се в един зимен ден, едно от новородените деца в родилното отделение. Но нека да отидем по- напред в бъдещето. Ето ме сега в гимназията, любимата възраст за повечето хора, променливо настроение, музика която изразява чувствата ти към някоя случка или скъп човек.

Започнах гимназия в ново училище, там започнаха проблемите, които постепенно прераснаха в моменти. Те ме промениха и създадоха едни красиви мигове в живота ми.

Майка ми казва, че истинските приятели се намират някъде до мен, въпрос на време е да ги открия.

Какво е приятелството? Това са малко хора, които наистина те подкрепят в трудни моменти, които те чувстват някак по-различно, като част от самите тях. Помагайки на теб, те сякаш помагат на себе си. И оттам идва удоволствието до правиш добрини, да помагаш на другите. Понякога човек трябва да е егоист, но понякога е нужно да помогнеш на другите, не само за да направиш добро впечатление.

Добротата не винаги присъства в човек. Но животът ти дава препятствия и създава своите проблеми. Някои хора са постоянно в еуфория или депресия тъй като са прекалено емоционални. В това няма нищо лошо, даже има тийн стил създаден на основата на емоционалността – „емо” стил. За някой хора това е начин на живот, а за други - поредната тийн глупост с цел привличане на внимание. Има различни стилове на обличане, както и в музиката. Това, че някой слуша музика, която ние не харесваме по една или по друга причина, не означава, че трябва да го игнорираме. Напротив, трябва да опознаем противоположността.

Понякога се чудя, защо скачам от тема в тема и дали си губя времето в писане на глупости. Но, нека да продължим…

Разбрахме, че животът е пълен с изненади, но не е точно така. Животът е такъв, какъвто си го направим. Човек допуска грешки, защото не знае кое е правилно и какви са последствията. Въпросът е само грешката да не е непоправима....

Осъзнавам, че всяка секунда всичко се променя. Виждам света по различен начин, някак от по-сериозната му същност.Опознавайки детайлите, опознавам света. Понякога баща ми казва, че съм надраснала връстниците си заради начина, по който разсъждавам. Но според мен не е точно така, защото и аз като моите приятели обичам да купонясвам, да се смея и т.н.

Нали знаете, че всяко удоволствие, всеки купон идва с проблемите си - било то да се ожениш, за да не направиш едно дете нещастно, въпреки че не е създадено от любов, а от поредната пиянска или тийн изцепка. Човек трябва да внимава и да очаква последствията след своята постъпка - била тя нарочна или пък съвсем случайна.

Така, продължаваме… Сигурно се сещате какво следва от темата за любовта? Сексът - безспорно най-коментираната тема в тийн възрастта. Нормално е да избягвате да говорите за тази тема с родителите си, все пак ви е неудобно и притеснено. Но от личен опит ще ви кажа да внимавате в часовете по биология, за да не изпадате в неловки ситуации. Стига ви толкова за тази тема.

(Това е по-скоро наръчник за живот, отколкото  книга със заглавие ”Един дълъг ден”.)

Били ли сте влюбени или поне изпитвали  ли сте някак по-различни чувства към даден човек. Това е любовта, неописуемото чувство, което те прави щастлив, дарява на лицето ти усмивка….

Принципно в любовта няма „Харесвам или не харесвам“. Има нюанси - като цветовете, има детайли - като и в природата. Трепетното очакване да видим въпросния човек, за когото мислим със ставането сутрин, за самотните вечери, когато си сам и гледаш романтичен филм. За времето което прекарваш с него, за общите интереси или дори противоположности. За необяснимите чувства, когато си с него, за всеки момент прекаран с него, който постоянно ти се върти в главата. Това е любовта, но не напълно, прекалено е трудно да се опише. За тези, които са се влюбвали, това чувство е до болка познато.

Има голяма разлика между мацето, с което да прекараш една забавна вечер и момичето, което държи наистина на теб. Това, за жалост, момчетата го осъзнават късно, но има някой изключения при тези, които наистина разбират важното. Момичета, които привличат мъжкото внимание чрез неприлични снимки или някакви рисковани действия, просто правятизцепки. Няма никакъв смисъл в тях. Повярвайте ми, виждам нещата отстрани и ако бях на ваше място, бих се притеснявала, когато изляза с един от петимата ми приятели, да не видя случайно някой от другите четирима. Смешна ситуация ще се получи да останеш сама, въпреки че си имала пет избора.

Капаните на живота – наркотици и алкохол

Почти всеки тийн на моята възраст е пропушвал и още пуши. Въпреки, че цигарите са лек наркотик и са позволени от закона, това не значи, че отровата и вредата върху организма ви ги няма. Мога да ви призная, че аз през  живота си не съм опитвала да пуша и не мисля, че трябва да имам още един проблем.

Алкохолът е полезен, има по-малка вреда ако е с мярка и в нормата. Причината за толкова много инциденти по улицата, причината някои деца да останат без родители, е алкохолът. Искам да се замислите, струва ли си да се разваляте взаимоотношенията и що годе нормалното семейство заради алкохолизма.