сряда, 24 април 2013 г.

Скандално!

Цветанов покривал нерегламентиран износ на ток за 1млрд. лева!

Бившият вътрешен министър Цветанов и заместникът му Веселин Вучков покриват огромна далавера с износ на електрическа енергия, пише в. "Галерия" в новия си брой.


Скандална справка за нерегламентиран износ на електрическа енергия от България, което

доведе до шоковите цени на тока,

се получи в редакцията на „Галерия“.

Тя е била разработена през 2011 г. от екип преподаватели от Академията на Министерството
на вътрешните работи, оглавяван от доц. Николай Николов. В групата са включени някои от най-добрите експерти, сред които и бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов.

Справката е

изпратена до Цветан Цветанов и неговия заместник Веселин Вучков.

Двамата не само не се съобразяват с направените изводи,  но съзнателно я прикриват. От
справката става ясно, че в перида 2008-2011 г. нерегламентираният износ на електрическа енергия е с около 6 500 000 мегавата повече от нерегламентирания внос. Елементарно изчисление показва, че при цена 50 евро за мегават загубата за държавата е 320 млн. евро, или 640 млн. лв. Тъй като порочната практика е продължила и през следващите години,

загубите до 2013 г. са достигнали 1 млрд. лв.

Налице е възможност за извършване на злоупотреби. Тенденцията за увеличаване на нерегламентирания износ спрямо вноса през 2011 г. (близо 150% ръст спрямо 2008 г.) потвърждава една такава възможност, пишат в справката експертите още през 2011 г. Те препоръчват на МВР да направи проверка и да поиска официална информация от чуждестранните системни оператори за вноса и износа на електроенергия. Настояването им остава без никакви последствия.

Цените на тока вървят нагоре, защото

порочната схема продължава да действа.

Според нея при свободното договаряне от обществения доставчик на продажна цена, която е по-ниска от изкупната, държавата губи огромни суми. Нанесените щети се покриват от всички българи, за които стана непосилно да си плащат сметките. Те излязоха на протести, а бунтовете бяха окървавени.

Веселин Вучков, който заедно с Цветан Цветанов прикрива скандалната справка, е човекът, който винаги е бил използван като бушон  от бившия вътрешен министър, научи „Галерия“ от отлично информирани източници от МВР. В редакцията разполагаме с доказателства, които можем да предоставим, че тъкмо

Вучков е подписвал разрешенията за нерегламентираните подслушвания,

които взривиха държавата.

За да му осигури имунитет и да прикрие далаверите, които е вършил заедно със заместника си, Цветанов го включва в една от листите на ГЕРБ за предстоящите избори.